В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС

Кабинетът даде мандат на Ангелов да преговаря за закупуване на бойните машини
Обновена: 19 дек 2012 17:30 | 19 дек 2012 15:11,
293
В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС
Снимка: архив Булфото

Правителството даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов да започне преговори за закупуване на многоцелеви бойни самолети, съобщи самият Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

Правителството днес гласува доклада на министъра, който беше отлаган два пъти. На предишното заседание на кабинета точката беше отложена, защото не всички министерства бяха представили становищата си. Ангелов уточни, че ще бъдат купени поне 8 изтребителя, като в решението на МС от днес не е посочена цена. Причината е да се даде свобода на преговорите. По думите на военния министър няма ограничение дали многоцелевите изтребители да бъдат нови или втора ръка.

Няма да бъде обявяван конкурс за изтребителите, за да се запази възможността за закупуване на машини втора ръка, допълни министърът. В последните седмици срещу МО бяха отправени остри критики, че няма да има търг за придобиването на машините, а това ще стане чрез преговори.

Ангелов заяви, че ще се преговаря с Германия, САЩ, Португалия, Италия, Израел, Швеция и други. Министърът съобщи още, че до 1 март трябва да докладва на кабинета за резултатите от преговорите и тогава ще се гласува инвестиционният проект.

Ангелов допълни, че все пак финалното решение за закупуване на изтребителите ще бъде на Народното събрание, защото всички договори за над 100 милиона лева се одобряват от депутатите.

Още по темата

Министърът на отбраната обясни още, че не вижда нищо нередно в закупуването на изтребителите точно в края на мандата на това правителство и дори се пошегува, че предстои следващ.

Няма нищо нередно, това не е сделка, това е многогодишен договор, допълни Ангелов. Министърът определи закупуването на изтребителите като истинско стратегическо сътрудничество.

Ангелов посочи още, че и сегашното правителство доскоро е плащало за сделки на предишния кабинет. По негови думи казусът със закупуването е трябвало да се реши от предишните управници. Според министъра такива опити е правил и кабинетът на Иван Костов, и този на Симеон Сакскобургготски, и на тройната коалиция.

Левицата остро разкритикува плановете на правителство за многоцелевите самолети, защото се очаква правителствата до 2020 година да плащат за машините. По неофициална информация цената ще бъде между 600 и 700 млн. лева. По неофициална информация страната ни ще купува португалски F-16 на възраст над 30 години.

През септември стана ясно, че и Европейската комисия се противопоставя на сделката, защото тя ще бъде осъществена без обществена поръчка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И защо ще се купуват втора ръка 30 г. самолети, те само от умората на материала са опасни. И за 30 г. техниката отиде доста напред, затова ги изхвърлят, а ние кого ще борим с нея. Умните и практични соц. страни си купиха Грипен, хем евтин, хем влиза в десятката на най-добрите самолети. Не ми е ясно дали руските самолети не са съвместими, защото са по-евтини и в класацията са на челни места.
168
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До румен221 Руненчо ако това дето си го написъл, го обясниш на н.в.Премиера, и той го разбере до едни 75% за 48часа, лично ще те почерпя.
167
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бре нарязаха ракети за да купуват самолети , баси цирка .
166
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм съгласен да ги купим 2 ръка ама всеки министър,президента,премиера и всички вице-та да направи незабавно след покупката по 20 летателни часа на тях
165
2
 
15
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
БРАКУВАНИТЕ САМОЛЕТИ НЕ СА ЦЯЛОТО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВОЗАБРАВИХМЕ, ЧЕ ПРЕДАТЕЛЯ АНЬО ПОКАНИ И АМЕРИКАНСКИ ОКУПАЦИОНЕН КОРПУСВСИЧКИ, БЕЗ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ, ЗНАЕ...- "КОЙТО НЕ ХРАНИ СОБСТВЕНАТА СИ АРМИЯ ХРАНИ ЧУЖДА...!!!"ДО СЕГА СМЕ ХРАНИЛИ...:- 200 г. ВИЗАНТИЙСКА...- 500 г. ОСМАНСКА...- 4 г. ГЕРМАНСКА...- 40г. РУСКА... А СЕГА, ПОРЕДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ..., НИ ГОТВЯТ ДА ХРАНИМ АМЕРИКАНСКАТА...!!!ХА ДА НИ Е ЧЕСТИТО....
164
0
 
1
 
! Отговори
Платец преди 11 години
Последно 10 господин ....!
163
3
 
28
 
! Отговори
667 преди 11 години
ВСЕКИ КОИТО ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ РАБОТИ ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
162
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека първо да влезем в къщите на настоящите ни "мили"министри и да проверим колко техника втора ръка са си купили!
161
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аню, ама НАТО нямат ли изисквания, бракми да не се купуват?Или вие ще ги купите нелегално и ще ги изненадате?
160
0
 
5
 
! Отговори
неплашикучетосмесо преди 11 години
турците не произвеждаха ли по американски лиценз ф 16 , нали щели да стават супер сила , но дали гърците знаят ха ха ха , бойко твръдеше на ляво и дясно все няма пари (е има или няма пари) , май май накрая сами себе си ще излъжите , от ядерна война ли се страхувате па точно там ще ви наврем .....
159
1
 
8
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Приятели,Корумпираните БОКО и Аньо Ангелов не признават понятия като Държавна изгода! - Защото превъоръжаването на авиацията, може да прерасне в ТЕХНОЛОГИЧНО превъоръжаване на БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ!!! Най-важното при съвременните сделки с оръжие е ОФСЕТА...!!!Това са обратните инвестиции, които продавача на оръжие прави в държавата купувач, във военни (преки) и цивилни (не преки) обратни инвестиции. Например Швеция предлага нови самолети със 120% офсет, а е тя е държавата с най-висока производителност на труда в Европа (България с най-ниската).- Про купуване на бракувани самолети (втора нъка) ОФСЕТ НЯМА И ПАРИТЕ НИ ЩЕ СЕ ЗАГУБЯТ БЕЗВЪЗВРАТНО ЗА ИКОНОМИКАТА НИ!!!Да вземем като пример закупуването на нов универсален тактически изтребител, защото разходите по поддръжка на изтребители втора ръка са поне двойно по-големи и не носят никакви икономически ползи, що се отнася до индустриалното сътрудничество (офсет)"Примерно - Даваме на Швеция 1.0 милиард Евро за нови самолети Грипен, срещу което Швеция, при 120% офсет (какъвто предложиха на Чехия, Полша и Унгария), с техни пари построяват в България цивилни (или цивилни и военни) заводи, за 1.2 милиарда Евро...!!!- ТАКА ПАРИТЕ НИ ЗА ОРЪЖИЯ МОГАТ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В СВРЪХ-ТЕХНОЛОГИЧНО ОБНОВЯВАНЕ НА ИНДУСТРИЯТА НИ!!!
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисли се в перспектива - 2 ще летят, а 6 за резервни части. какво да очакваме от квазимодо еничарин -преди учил във военната академия в Москва, а днес пръв натовец. Даже сравнението с еничарите е неуместно, те са били достоини хора и войници.
157
0
 
7
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
До историк.Ама ти си много паметлив ,бре брато.*** ти помниш и Одринската атака май?Сега на сериозно.Идват избори.Кой колко е крал си остава класифицирана информация.Никой не ще да вади от джоба или колкото се може по-малко.Та ,т'ва държавата си е най-големия мафиот.*** има ***,мутри,*** и всякаква ***.Та нали се сещащ ,че си требе ,,сухо,,за т'ва.Е, за т"ва са тия 30 годишни фърчила.За комисионите на ПП ГЕРБ и някой друг апартамент на оня Цуро-шестака и разбира се за Партията .
156
0
 
9
 
! Отговори
Честито преди 11 години
Голямата "въздушна война" за източна Европа се водеше и преди 10.10.9-та.Демократичните военни министри воюваха с политически средства, а западните противници с икономически и.... спечелиха. Великия полководец фазана Луджев, дигна белия байрак без бой, в ненадминатия в световен мащаб въздушен ас, генерал МИХО МИХОВ от село Сенник (старо Чадърлий) свали над 300 бойни самолета и над 100 учебни (военнотранспотната авиация не я броим). Честита ни демокрацията и нейните заслужили мекерета.
155
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютно безумие да се купуват бойни самолети, с който нищо не може да се направи.Ако е въпрос за отбрана няколко батареи ПВО последно поколение хем ще са по евтини и като цена и като поддръжка хем повече работа могат да свършат при реален конфликт.
154
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аньо аз имам един тъпкач от прадядо ми колко кинти ще ми дадеш за него?
153
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз предлагам на Аню да купим безмоторни самолети хем ще са евтини хем ще са по нови хем за гориво няма да даваме пари.Като ни нападнат ще ги пускаме за мишени на враговете ни..бухахахха
152
0
 
6
 
! Отговори
Хо преди 11 години
Е как 8 бе....?! За "бистришките тигри" требве 11....+ един фенски C-5 Galaxy втора ръка.
151
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не пропуснете да предвидите един изтребител за бат Бойко. Няма само с джипове да обикаля България, я.
150
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моята кола е 30 годишна,един ден върви 2 не върви и съм се абонирал при 2-3 майстори и в магазина за авточасти.......А тука става въпрос за самолети които трябва да бранят границите ни!Да изметем народното събрание!