Германия и Франция: BG политиците да загърбят олигарсите!

Посланиците им у нас подкрепят действията на президента Плевнелиев
Обновена: 8 юли 2013 13:35 | 8 юли 2013 13:30,
159
Германия и Франция: BG политиците да загърбят олигарсите!
Посланиците Филип Отие и Матиас Хьопфнер. Снимка: Посолство на Франция в България

В безпрецедентно общо становище посланиците на Германия и Франция у нас призоваха за "отказ от олигархичния модел" на управление, заради който вече четвърта седмица гражданите в България протестират срещу политическия модел и кабинета "Орешарски".

"Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде. Той може да доведе единствено до образуването на "държава в държавата", пишат още двамата дипломати.

Според Филип Отие и Матиас Хьопфнер настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България, а точно обратно - тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.

"Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца. Криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите", се казва в съвместното им изявление.

Според посланиците чудесна новина е фактът, че гражданското общество в България е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите.

"Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България", се казва още в становището на двете страни.

Още по темата

"Държим да приветстваме решителността на президента Росен Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение", твърдят Отие и Хьопфнер.

Двамата дипломати призовават проявата на екстремизъм и изпълнените с ксенофобия и етническа и религиозна омраза изказвания на някои политически лидери да бъдат санкционирани.

Двете страни подчертават още, че доброто управление на България е в интерес на всички българи, но също така е и в интерес и на всички европейци в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци), защото икономиките са взаимообвързани и "защото нашите съдби занапред са свързани", допълват посланиците.

Те настояват още за прозрачни и обмислени процедури, по които на публични длъжности да се назначават безспорни личности, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск.

"В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност", се казва още в публикуваната им съвместна позиция.

Посланиците на Франция и на Германия твърдят още, че демокрация не може да съществува без плурализъм на медиите.

"Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото", пишат още Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 10 години
Що не си гледат собствените работи? Дали в техните страни властите ще позволят изказване на български посланик по политически теми?
131
5
 
1
 
! Отговори
mohnke преди 10 години
Този френски що не си гледа неговата държава- най-големия *** на света. Там кой управлява? Да не би там да няма олигархия? Напълниха Европа с маймуни от колониите си, всеки втори французин е *ал. Париж е запроличал на *** катун. Та....това *** ли ще дава акъл????
130
0
 
5
 
! Отговори
Ole преди 10 години
БГ политиците СА олигарси, мили ми европейци!
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 145.И ти да ми крадеш парите които ти отпускам и не ги използваш по предназначение и аз ще се меся.
128
0
 
0
 
! Отговори
blabla преди 10 години
тия не са комунисти, всмисъл няма нищо комунистическо в тях освен името.
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bulemandaами отивай в Турциял
126
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предишното управление беше в услуга на олигарсите тихомълком И сега като започнаха да се променят нещата вдигнаха вой до небето Преди време американският посланик постоянно ни даваше съвети и напътствия Той си замина сега тези двамата започнаха да ни се месят
125
0
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 10 години
Тук в европа е истинският комунузъм наричан демокрация, но съм сигурен че няма да ме разбере.
124
1
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 10 години
Това българите все си противоречите. Наричате БСП комунисти. Та нали именно комунизма като идеология е врагномер 1 на олигархията?
123
7
 
8
 
! Отговори
di преди 10 години
Олигарсите нямат цвят, те са от всички партии.Особено от правителството подало оставка преди време. Само, че крадецът вика дръжте крадеца. Исканията на протестиращите са всякакви, като че нарочно неизпълними. Колкото до посланниците, недопустимо е да се намесват в политиката на чужда държава. При тях също има корупция и то мноооого голяма
122
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев, кажи нещо по въпроса! Или по-добре: ни чул, ни видял.
121
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...(около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци)...Да не би да мислите, че те ще се радват парите им да влизат в сметките на нашите олигарси?
120
14
 
8
 
! Отговори
Благодарен преди 10 години
благодарим за съветите, но държавата и управлението и са си наша работа. По- добре инвестирайте и помогнете за създаването на работни места, а ние знаем какво и как да правим с безделниците по площадите.
119
15
 
10
 
! Отговори
не бива преди 10 години
Господа, гледайте си вашите държави. Погледнете тези лъскави, хора. Част от тях са с големите бонуси върху заплатите и се страхуват,че ще пресекне чешмичката от нашите данъци, Предстоят съкращения на чиновниците и на държавните разходи.Е и аз искам бонуси, а дано, ама на дали За това е пищят. и се надяват ,че Борисов ще си им върне лапачката.
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Hubavi pozhelaniia, no dali e taka vyv Franciia i Germaniia?
117
7
 
18
 
! Отговори
Nicolas_1 преди 10 години
Страшен шамар за нашите домбази. Станишев се спотайва. Къде са и другите червени и депесарски словоблудци, за да обяснят какво точно означава позицията на германците и французите? Всички мълчат като п***и. Между другото, за двата мутренски канала изобщо няма такава новина. И тези все още искат да ни управляват заедно със своя приятел Пеевски!!!
116
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Abe te tiq ni kazvaha i da integrirame *** 6toto i te imali prava ama sega im butat katunite s bagerite bez da im migne okoto. Stiga sa davali akal, koito nikoi ne im go iska. Tazi kriza v momenta e zaradi tqh ama i nie im surbabe poparata. Golemite politici i te. Sy6tite tupani sa kato na6te.
115
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че какво друго има у нас освен измислената от олигарсите каста политици и самите олигарси? А това значи, че имаме правителство в сянка. Т.е. олигарсите фактическото правителство, ни управляват чрез политиците- формалното правителство, което им е подчинено, и чрез него прокарват своите неистово алчни интереси и унищожават народ и държава. Това е мафия съединяването на бандитизма с властта. Заслужаваме си я, защото наистина сме лош матрял.
114
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тея май ни бъзикат нещо!Олигарси в България са като се почне от Делян Пеевски,мине се през самия Бойко Борисов и се стигне до Иво Прокопиев!
113
4
 
7
 
! Отговори
ani преди 10 години
Бабо Пено, Бг е малка държавица, така е с вс малки. Аз отдавна чаках с трепетно сърце тази оценка на ДЕ и ФР , Сега мога малко да с е успокоя. Супер новина.