Германия и Франция: BG политиците да загърбят олигарсите!

Посланиците им у нас подкрепят действията на президента Плевнелиев
Обновена: 8 юли 2013 13:35 | 8 юли 2013 13:30,
159
Германия и Франция: BG политиците да загърбят олигарсите!
Посланиците Филип Отие и Матиас Хьопфнер. Снимка: Посолство на Франция в България

В безпрецедентно общо становище посланиците на Германия и Франция у нас призоваха за "отказ от олигархичния модел" на управление, заради който вече четвърта седмица гражданите в България протестират срещу политическия модел и кабинета "Орешарски".

"Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде. Той може да доведе единствено до образуването на "държава в държавата", пишат още двамата дипломати.

Според Филип Отие и Матиас Хьопфнер настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България, а точно обратно - тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.

"Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца. Криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите", се казва в съвместното им изявление.

Според посланиците чудесна новина е фактът, че гражданското общество в България е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите.

"Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България", се казва още в становището на двете страни.

Още по темата

"Държим да приветстваме решителността на президента Росен Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение", твърдят Отие и Хьопфнер.

Двамата дипломати призовават проявата на екстремизъм и изпълнените с ксенофобия и етническа и религиозна омраза изказвания на някои политически лидери да бъдат санкционирани.

Двете страни подчертават още, че доброто управление на България е в интерес на всички българи, но също така е и в интерес и на всички европейци в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци), защото икономиките са взаимообвързани и "защото нашите съдби занапред са свързани", допълват посланиците.

Те настояват още за прозрачни и обмислени процедури, по които на публични длъжности да се назначават безспорни личности, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск.

"В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност", се казва още в публикуваната им съвместна позиция.

Посланиците на Франция и на Германия твърдят още, че демокрация не може да съществува без плурализъм на медиите.

"Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото", пишат още Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
13
 
20
 
! Отговори
Баба Пена преди 10 години
Аз едно нещо н е разбирам- Америка нарежда на Бойко да си подаде оставката, Германия и Франция нареждат на Български парламент и правителството какво да правят. Това не са лиолигархически действоя на международно ниво- много по-стграшни от олигарсите в България.
111
4
 
35
 
! Отговори
До Позитано 20 преди 10 години
Народа се събуди и ще ви потърси сметка за бруталното и последователно унищожаване и ограбване на държавата от 1989 г. насам .
110
3
 
15
 
! Отговори
читател преди 10 години
Чета написаното ине мога да разбера:1/ Защо никой не протестира че не поместен пълния текст- а преразказ ? 2/ Защо никой не обръща внимание че нито един посланик не пише или се изказва без разрешение от държавно ниво.3/Резултат *** писаници - вместо сериозна трезва оценка4/Предупреждението е много сериозно от страна на Франция и Германия.
109
13
 
27
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
Не си отваряйте много устата ***, че който мине се*е там, защото заради смрадта си мисли, че е ***!Евро-фондове няма да видите, нито Шенген, това ви казват от двете най-силни европейски икономики. Не се чудете как да си завъртите задниците, за да може Путин по-удобно да ви го сложи ами си подавайте оставките веднага !Долу комунистите ! Долу правителството на комунистическата мутро-олигарихия!ОСТАВКА ВЕДНАГА!
108
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българите са доказали че са *** с които всеки може да се гавривместо да им теглят една майна на тия пикльовци дето се *** като им кихнат от щатите нашите ги обсъждатвижте какво стана със съмолета на латино президентанарушиха всички международни норми за да угодят на щатитетова са държави без суверинитет - да не ни дават ъкъл не сме достатъчно глупави за да се затрием сами
107
15
 
11
 
! Отговори
НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ преди 10 години
Никакви руски емисари няма. милер е руски евреин поставено лице на Ротшилд . Едуард Ротшилд до 2030 няма да има българи и България . Вижте си паспортите всички сме *** без род и родина.Там пише гражданство България демек ***.За това можете да протестирате но не, изпълнявате чужди поръчки на манипулаторите и служите на дявола.
106
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аууу, какви глупости.
105
12
 
6
 
! Отговори
Маркс-мордохай преди 10 години
Олигарсите са евреи а висшите ком функционери са също евреи. Защо не мрънкате срещу тях,защото ви манипулират и презират,защото сте гои и от страх пишете комунисти,Истината е че са евреи до един.А и тези който ви използват са евреи и *** до един.Всички изми,са тяхно дело,революция контра а *** през всички векове вървят след тях.
104
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОТЕЧЕСТВЕНИЯТ ФРОНТ НА КРЕМЪЛИОНА ГОШО ТАРАБАТА НАБУТА РОДИНАТА НИ В КРЕМЪЛСКАТАКЛОАКАОТЕЧЕСТВЕНИЯТ ФРОНТ НА МРЪСНОКРЪВНИЯ МОДЕРЕН ЛЯВ КРЕМЪЛСКИ ЕКСКРЕМЕНТ СЕРЕГЕЙЩЕ НИ УДАВИ В КРЕМЪЛСКИЯ КЕНЕФСЛЕД 135 ГОДИШНАТА КРЕМЪЛСКА РОБИЯ СЕ ПОЯВИ ЕДНО НЕУТРИНО ВЕРОЯТНОСТ ДА ДОБИЕМНАША БЪЛГАРСКА СВОБОДАНА НЕ РОДНОТО СЪБРАНИЕ ТРЯБВА ДА ПИШЕКОЙТО НИ ОСВОБОДИ ТОЙ И ЩЕ НИ ЗАРОБИ--ЛЕВСКИНО ЕЗДАЧА НИ НЕ ПОЗВОЛЯВАГРЕШКАТА НА ГЕРБ Е ЧЕ НЕ СЕ ГЪЗЕХА НА КРЕМЪЛ КАТО МОДЕРНИТЕ ЛЕВИ И ДЕСНИКПСС БКП
103
19
 
12
 
! Отговори
България, българин преди 10 години
Тия двама смешници незабавно да се обявят за личности Персона нон грата. Да не се бъркат в нашите работи. Каквито и да сме, колкото и да сме можем сами да се оправим.Само да се огледат, дали те и тяхните правителства не са олицетворение на олигархия, задкулисие, кражби, подкупи, милитаризация, беззаконие...
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ne az izkam naroda da pochne voina voina gotov sam da vouvam i ybivam izmenicite i predatelite na rodinata izkam voina da vi trepia gadove moje da pykna no i ot vas shte pyknat kycheta mrasni.
101
8
 
23
 
! Отговори
2013 преди 10 години
До ГАРГАНТЮА:А ти дали наистина смяташ, че посланиците на две от най-големите европейски страни нямат информация кой какъв е? И наистина ли си мислиш, че ти знаеш повече от тях? А що се отнася до термина "смачканяци" - кой според теб е готин тип - предполагам Волен С.?
100
8
 
4
 
! Отговори
do 115 преди 10 години
щом до са не можем да се оправим ше слушаме кво ни казват, седно да кажас на *** почнете да учите и така на татака и те така да викат кви са тия дето ше ника кажат.Акъл се зима от хора дето са нешо повече така че требва да слушаме стигасме се правили на гламари.Европа само нас иска да преца да клонизира и така на татък Чехите забравиха че имало комонизам и без паричие
99
0
 
4
 
! Отговори
Ми аз де преди 10 години
Да загърбят себе си така ли ?? :?
98
12
 
12
 
! Отговори
славянин преди 10 години
Като гледам как са се истеризирали властово незадоволените сини талибанчета става съвсем ясно каква им е целта - Стани Да Седна - все същите *** и лицемери както през 1990-та! Плюят че ДПС-то било пак на власт, а вчера същите сини талибанчета тихомълком си направиха нова дясна коалиция със второто ДПС - партията на Касим Дал и Корман Исмаилов! Синьо лицемерие не на квадрат, а на куб!
97
14
 
15
 
! Отговори
славянин преди 10 години
Че какви са тези да се бъркат във вътрешните работи на една ''суверенна'' държава!? Все едно наши посланици в Париж и Берлин да кажат че подкрепят някакви тамошни протестиращи! Съвременни робовладелци и колонизатори - винаги са били такива и явно нямат намерение да се отказват от този си статут!
96
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Да поставят общественото благо над личните цели и да устояват на натиск".Трудна работа.Откъде го измислиха тези посланици.Че то това ни се яде ,ни се пие.Наш'те политици ,тези работи не ги разбират.Да не са луди за връзване.Слугински манталитет и робска психика се крие зад надутите мутри на властимащите.
95
0
 
0
 
! Отговори
... преди 10 години
До пантагрюелHAHAHAH ~ JAKO!!!
94
2
 
11
 
! Отговори
X преди 10 години
НЯМА ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ,СЕГА" МАДАМ ОПРА" ОТ ТV7 ЩЕ НАПРАВИ ПАРТИЯ И ЩЕ РАЗБИЕ ОЛИГАРХИЧНИЯ МОДЕЛ!!!!!XAXAXAXAXAXXAXAXA
93
4
 
9
 
! Отговори
752031 преди 10 години
До ГАРГАНТЮАтова че и предишните управляващи са престъпници прави ли те щастлив ? и значи ли че всички нататък трябва да са такива ? Толко ли е трудно да се светнеш че противопоставянето на "наши и ваши" и изгодно само за управляващите, които и да се те ? Тия двамата си живият чудесно и без да се набъркват в нашите проблеми, но го правят защото в политиката трябва да има някакъв морал. Не очаквам да разбереш как действат истинските политици защото няма къде в БГ за си виждал такива