Германия и Франция: BG политиците да загърбят олигарсите!

Посланиците им у нас подкрепят действията на президента Плевнелиев
Обновена: 8 юли 2013 13:35 | 8 юли 2013 13:30,
159
Германия и Франция: BG политиците да загърбят олигарсите!
Посланиците Филип Отие и Матиас Хьопфнер. Снимка: Посолство на Франция в България

В безпрецедентно общо становище посланиците на Германия и Франция у нас призоваха за "отказ от олигархичния модел" на управление, заради който вече четвърта седмица гражданите в България протестират срещу политическия модел и кабинета "Орешарски".

"Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде. Той може да доведе единствено до образуването на "държава в държавата", пишат още двамата дипломати.

Според Филип Отие и Матиас Хьопфнер настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България, а точно обратно - тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.

"Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца. Криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите", се казва в съвместното им изявление.

Според посланиците чудесна новина е фактът, че гражданското общество в България е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите.

"Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България", се казва още в становището на двете страни.

Още по темата

"Държим да приветстваме решителността на президента Росен Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение", твърдят Отие и Хьопфнер.

Двамата дипломати призовават проявата на екстремизъм и изпълнените с ксенофобия и етническа и религиозна омраза изказвания на някои политически лидери да бъдат санкционирани.

Двете страни подчертават още, че доброто управление на България е в интерес на всички българи, но също така е и в интерес и на всички европейци в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци), защото икономиките са взаимообвързани и "защото нашите съдби занапред са свързани", допълват посланиците.

Те настояват още за прозрачни и обмислени процедури, по които на публични длъжности да се назначават безспорни личности, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск.

"В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност", се казва още в публикуваната им съвместна позиция.

Посланиците на Франция и на Германия твърдят още, че демокрация не може да съществува без плурализъм на медиите.

"Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото", пишат още Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
15
 
9
 
! Отговори
НАРОДЕ!!! преди 10 години
СЕГА КОМУНИСТИТЕ ЕМИТИРАТ 1 МЛРД ЛЕВА-КАКЪВ ПОЗОР! АМИ КЪДЕ БЕШЕ ОТВОРКО,КОГАТО ДЕМОКРАТА ДЯНКОВ И ЧЛЕНЪТ НА БКП БУДА БОРИСОВ ПРОФУКАХА 8 МЛРД. И ИЗТЕГЛИХА 2 МЛРД. КРЕДИТ ТИХО, ПО ТЕРЛИЦИ, ЗАД ГЪРБА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ? ХАЙДЕ КРИВО ДА СЕДИМ, НО ПРАВО ДА СЪДИМ.В МОМЕНТА БУДА ПОДГОТВЯ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА.И КОЛКОТО ПО-БЛИЗО ДО НЕГО И ФИЗКУЛТУРНИКА Е ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА,ТОЛКОВА МОМЕНТА НАБЛИЖАВА.БЪЛГАРИЯ Е ПРЕД ПОРЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.ШПИЦКОМАНДИТЕ НА СДС И СИК ЩЕ ХВЪРЛЯТ ДЪРЖАВАТА В ОГЪНЯ.
91
6
 
22
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Случва се това, за което много се предупреждаваше преди изборите. С тези *** начело страната върви скоростно, но за сметка на това неспирно към разрив с ЕС. Дали ще има топла прегръдка с Русия е също под въпрос. От ЕС почнаха със забележките, които скоро ще преминат в спрени фондове и оглушителни плесници. Олигархски няма какво да се прави на ни чул, ни видял а да си взима парцалите и обратно да даскалува. И преди и сега знаем, че от тези нищо не става, освен да крадат.
90
31
 
14
 
! Отговори
ГАРГАНТЮА преди 10 години
НА ТИЯ ДВАМАТА СМАЧКАНЯЦИ, ИЗВЕСТНО ЛИ ИМ Е, ЧЕ ЕДИН ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ ОЛИГАРСИ И ДОКАЗАН ПРЕСТЪПНИК БЕШЕ 4 ГОДИНИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ. ЗАЩО УВАЖАЕМИТЕ СЕГА ПРИВИЖДАТ ОЛИГАРСИ, А МАФИЯТА ЧРЕЗ И С БОРИСОВ "УПРАВЛЯВАШЕ", Т.Е. ЧЕТИРИ ГОДИНИ ГРАБЕШЕ ДЪРЖАВАТА И РАЗПОЛАГАШЕ С ПАРИТЕ Й,РЕСУРСИТЕ Й, БАРАБАР СЪС САМОЛЕТИТЕ И ХЕЛИКОПТЕРИТЕ Й КАТО С БАЩИНИЯ.КРАДЦИТЕ ОТ ГЕРБ СА НАЙ-РАЗБОЙНИЧЕСКАТА МАФИОТСКА СТРУКТУРА.КАКВО ЩЕ МИ ПЛЕЩЯТ ДВАМАТА ОТВОРКОВЦИ.ГЕРБ ИМ Е СЪЮЗНИК И ТЕ СА СЪЩИТЕ ОЧИЛАТИ БАНДИТИ
89
3
 
16
 
! Отговори
752031 преди 10 години
"Двамата дипломати призовават проявата на екстремизъм и изпълнените с ксенофобия и етническа и религиозна омраза изказвания на някои политически лидери да бъдат санкционирани."След това изявление е редно Цацаров (който от доста време се прави на ощипана мома по тоя въпрос) да обърне внимание на Волен, че той горкия плаче за внимание.
88
1
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
103 а ако в твоето ВНС влязат пак : -------------бсп-та,гербове,дпс-та,атаки,батаки и тем подобни -------------ВНС не е панацея , то не дава автоматино решение , в предишното ВНС болшинство имаха комунистите и днешната Конституция си я приеха те ,а тя е в основата на несполуките ни през годините .По важното е да се формира РЕФОРМАТОРСКО МНОЗИНСТВО , към това се стремят от новия Реформатосрки блок от десни и деснцентристки партии.
87
3
 
4
 
! Отговори
я стига преди 10 години
До р: Стига с пропагандата,не искаме никакви бсп-та,гербове,дпс-та,атаки,батаки и тем подобни,свикване на ВНС и цялостна смяна на системата,и ние видяхме всички наистина какво постигнаха и герб,по около 6 апартамента на глава,ето това,гласувахме за тях,до затъркаха ни,сега пък тия вече ръфат от нас като от ***,глозгат и колкалите ни...никой свързан по какъвто и да било начин с бкп,никога повече в управлението на страната...доста с комунизма...всички с мотиката,филията с мас и на нивата...
86
0
 
8
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
От години дългогодишният областен лидер на БСП Багдасаров ангажира учениците си в партийни инициативи, в явна политическа реклама и предизборни кампании на столетницата. Този път ги е впрегнал да спасяват потъващия кораб на Орешарски, коментираха кърджалийци. Днес в подписката се включи и областният управител Бисер Николов.
85
1
 
16
 
! Отговори
пантагрюел преди 10 години
видимо е, че пашата е купил германия и франция. :D нали бе?
84
0
 
10
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
Непълнолетни разпространяват подписка в подкрепа на кабинета Орешарски в центъра на Кърджали по нареждане на депутата от БСП Милко Багдасаров. Момичета и момчета от училище Петко Р. Славейков, на което доскоро Багдасаров беше директор, събират подписи пред партийния офис на левицата, известен като Червеното, в градската градина и на още няколко ключови места в града. В обръщението, съпровождащо подписката, се казва, че само работещи парламент и правителство ще извадят страната от кризата
83
4
 
21
 
! Отговори
е преди 10 години
Искате пари, а не внасяте данъци работите като волове а се осигурявате на 4 часа, маса пенсионери работят заемайки хиляди работни места на младежи. Е от къде да дойдат тези пари в държавата от къде да има за здравеопазване, образование и други социални придобивки камо ли за инфраструктура. Герб секна кражбите на БСП респективно ДПС и те спретнаха цирк на електората и той клъвна като шаран. Всичко започна още с измисленото покушение над Доган. Затова всички вън от парламента.
82
7
 
23
 
! Отговори
р преди 10 години
Червени *** от БСП, турски *** от ДПС, фашисти от АТАКА сами заробвате собствените си деца, 100 години крадете и насаждате олигофренската ви червена идея. Продадохте ресурсите и производството на Доган Местан Ибрям, изнесохте милиарди капитал зад граница. А когато дойде ГЕРБ секна ви далаверата и скочихте като мършави кучета. За 3 години аз видях какво постигна ГЕРБ, стократно повече от колкото вие във прословутите ви петилетки. Скрийте се в землянките си долни мазни плужаци.
81
2
 
24
 
! Отговори
у преди 10 години
Ей долна нация 100 години *** ги тъпкали, сега пак се натискат. Мазохисти погубили собствената си държава и изгонили собствените си деца. Да сте живи и здрави много години че собствените ви деца да ви съдят.
80
2
 
20
 
! Отговори
к преди 10 години
Кабинетът нагло и тайно подари 320 милиона лева държавни пари на банкера Цветан Василев!А иначе всички министри, начело с Орешарски, когото народът все по-често нарича Олигарски ореваха орталъка, че се чудели откъде да заделят 26 милиона лв. за парите за майките!Тези наглеци от властта си раздават помежду си стотици милиони, все едно става дума за 2 пакета семки...С тайно решение кабинетът одобри спогодба с приватизаторите на БТК и обявяването на техните задължения от 320 милиона към държавата да бъдат обявени за нищожни!
79
5
 
22
 
! Отговори
интересно преди 10 години
Интересно,ако наистина Германия и Франция врътнат кранчетата,от кой ще дойдат субсидийте за изстрадалата ни родина,ссср ли ще ни "оправи"...и моля синдикатите да престанат с това Велико Народно Събрание,само при споменаването на такава опция кардиологията се препълва с видни наши "политици"...смилете се над тях,знаете ли при такова черно развитие на нещата,колко милиони ще трябва да върнат...
78
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно защо не включвате и Плевнелиев в олигархичните кръгове, или Прокопиев не е олигарх и не е близък с президента.Или пък не е в кръг а в триъгълкник?
77
2
 
33
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Активните мероприятия от страна на комунистическата олигархия ЗАСЯГА целия политически живот в България от 1944 г. насам, и то до такава степен, че обикновения човек (който е извън крадливата схема на "политическата класа") не би могъл да знае кой, кой е в реалността! Затова освен ВНС и НОВА Конституция е необходима ЛУСТРАЦИЯ. С други думи всеки който е бил член на БКП и БСП през 90- те години, да НЯМА ПРАВО да заема какъвто и да е държавен пост. И за това да се НОСИ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ!
76
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е как Боко да загърби Цветелина, нали при нея са му паричките,изкарани с честен труд ( е и с малко кютек където е трябвало).....:-)
75
3
 
17
 
! Отговори
martin.3361 преди 10 години
Абе кви са тия Франция и Германия? Тия нищо не разбират. СЛУШАЙТЕ САМО МАДЪ РЪШАА!!Ще цъфнеме и вържеме. И целувки уста в уста с покойния другар Брежнев. Гарантирано от БКП!
74
0
 
16
 
! Отговори
BG политик преди 10 години
Да, добре, загърбвам всичко и започвам начисто, вервайте ми!
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как така "да загърбят"?! - нещо като "било, каквото било, да не обръщаме внимание, да почнем пак отначало"?! А как да имаме доверие на някой, който едва сега ще загърбва олигарсите?!