Авиоотряд 28 "полита" към транспортното министерство

Вече месец "таксито на властта" е ябълката на раздора ГЕРБ-БСП
15
Авиоотряд 28 "полита" към транспортното министерство
Правителственият Фалкон. Снимка: Булфото

Правителството предлага на парламента "Авиоотряд 28" да премине от Министерския съвет към министъра на транспорта. За да стане това обаче, са необходими промени в Закона за гражданското въздухоплаване.

Кабинетът мотивира предложението си с това, че натрупаният през годините опит от експертите в системата на министерството, основно Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", предполага специфичен подход към проблемите на авиоотряда и при администрирането на неговата дейност.

Освен това транспортното министерство продължава да има правата и задълженията на лизингополучател по договора за доставка на правителствения самолет.

Още по темата

Когато звеното е към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, страната по договора за лизинг – Министерство на транспорта, ще може много по-добре да следи как се упражняват те, аргументират се още от Министерския съвет. От МТИТС освен това се подписват и на застраховките на самолета.

″Авиоотряд 28″, който обслужва правителствените полети, беше на подчинение на транспортното министерство, но премина към Министерския съвет при правителството на Бойко Борисов в средата на 2010 година.

В края на 2009 година управляващите тогава мислеха как да преструктурират отряда или дори да го закрият, тъй като издръжката му била 7 млн. лева годишно.

Авиоотрядът е на вниманието и на новата власт със създаването от началото на юни на временната анкетна комисия за проверка на полетите за периода август 2009 г. - март 2013 г.

Комисията проверява кога, по какви дестинации в страната и чужбина, с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на средства са били ползвани самолети и хеликоптери на авиоотряда и МО.

Анкетната комисия беше формирана заради избухналия скандал, при който стана ясно, че футболният отбор Витоша Бистрица, известен като Бистришките тигри, където играе Бойко Борисов, и отборът на отцепилия се от ГЕРБ Емил Димитров -  Чавдар Етрополе, са летели с правителствения самолет до Варна, за да играят приятелски мач.

Вчера на поредното й заседание трябваше да бъде изслушан бившият премиер Бойко Борисов, който обаче не се яви, дойдоха стюардеси, но си тръгнаха, никой не пожела да ги чуе какво има да казват.

От създаването на комисията предишните и настоящите управляващи си отправят взаимни обвинения за извършвани екзотични полети и използването на звеното като авиотакси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Време е да кацне на "Позитано" и "сараите"! Кьорфишеци за наивници! Като с костинбродските бюлетини!
10
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като не намериха друго се хванаха за авиоотряда но не през времето на тяхното управление. Народа не спи другари, виждаме и разбираме всичко. Ще си платите за всичко с лихвите о орехчетата на премиера на мафията.
9
1
 
5
 
! Отговори
До Сашо 2 преди 10 години
щеше да икономисва в милиони.
8
1
 
9
 
! Отговори
до Сашо преди 10 години
Само дето ваща кола не харчи в хиляди левове на курс до село или за децата-там е разликата и хората не гладуват заради вашата кола.Когато е криза е парадокс да се харчи 50000 за преместването на една крава от точка а до точка б,когато това може да стане на далеч по ниска цена.За това се нарича ИКОНОМИ_КА/ИКОНОМИ_Я.За да има и за друго,но уви някой хора не мислят и това е само един от примерите.За мен лично един клошар да бяхме сложили за премиер отколкото Бойко и сие ,за разлика от тях-клошара щ
7
2
 
8
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Нестава БГ нестава те си говорят за полети кой каде летял пунта мара всичко тук за икономика пари стандарт инвестиций никой нищо ш.....я тази страна квито хората такива и политиците.
6
1
 
6
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
И аз не съм доволен. На Пешо дадоха служебната кола, която аз карах преди. Сега той разправя, че съм злоупотребил и съм возил децата до училище всяка сутрин. Аз пък ви казвам, че той я кара до село да копа домати в събота. Ами не е честно пък!
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много добре
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тиквата нищо друго да не му правят, а само да го принудят да плати стойността на полетите, с които е ходил да си пече дръжката.
3
9
 
18
 
! Отговори
СЕЛЯНКА преди 10 години
Парламента се превърна като селска хлебарница,,,чух,видях,хванали с чужд мъж,откраднал,умрял,а той жив,, КЛЮКАРНИЦА И НИЩО НЕ РАБОТЕЩА ИНСТИТУЦИЯ,ВСЕ Е БИЛО ,НО ТАКОВА ЧУДО НЕ Е БИЛО.
2
14
 
17
 
! Отговори
RAD преди 10 години
Продължава затъването на парламент и правителство в "неотложни","важни" и "спешни" за българите закони като промяната на закона за гражданското въздухоплаване.Напъните на властта да насочи вниманието на огруханите хора към отклоняващи вниманието "проблеми" вече е толкова жалък,че направо накъртва и има обратен ефект...
1
5
 
21
 
! Отговори
КАКА преди 10 години
ДЪРЖАВАТА, ТОВА СЪМ/БЯХ/ АЗ!!