Данъчни облекчения за инвеститори в общини с много безработни

Мобилни групи на НАП ще следят за стоки с висок фискален риск
Обновена: 24 сеп 2013 12:50 | 24 сеп 2013 12:49, Веселина Йорданова
14
Данъчни облекчения за инвеститори в общини с много безработни
НСТС заседава. Снимка: БТА

Инвеститори в общини с безработица с 25% по-висока от средната за страната ще получават преференции по Закона за корпоративното подоходно облагане. Предложенията за данъчни промени за новата бюджетна процедура представи заместник-министърът на финансите Людмила Петкова на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Петкова обясни, че и сега съществуват облекчения, но режимът ще се усъвършенства, защото не води до намаление на безработицата в тези населени места.

Затова освен извършване на производствена дейност в тези общини, ще има и условия за брой служители, част от които ще трябва да живеят в общината. Досега инвеститорите са получавали облекчения за производство в райони с 35% по-висока безработица от средната за страната.

Предложението е в групата данъчни промени, формулирани от финансовото министерство като стимулиране на инвестиционната активност, заетостта и за подпомагане на определени отрасли.

В тази група влиза още намалена акцизна ставка за газьол, използван при производство на селскостопанска продукция чрез система за ваучери за гориво.

От тази държавна помощ могат да се възползват около 75 000 земеделци. Тя ще се предоставя както за обработване на земеделски земи, така и за отглеждане на животни и за използване на ливади.

Ваучерите ще се раздават от ДФ „Земеделие“ като предварително ще бъдат подавани декларации за количеството гориво, което всеки земеделски производител ще изразходва за 2014 година. Общият размер на държавната помощ е 70 млн. лева.

Както Dnes.bg вече писа, предлага се и отмяната на преференцията за млади семейства с ипотека заради дискриминационни спорове.

Правителството прави и стъпка за екологично данъчно облагане, обвързано с емисиите парникови газове от автомобилите. За тези по т.нар. стандарт Евро 3 и 4 данъкът ще бъде намален с 30%, а за автомобили със стандарт Евро 5 и 6 с 50%.

С цел увеличаване на бюджетните приходи се предвижда въвеждане на фискален контрол при движение на стоки с висок фискален риск, основно т.нар. бързооборотни стоки – месо, захар, плодове и зеленчуци и др.
Контролът, който ще се осъществява на територията на страната от НАП, основно върху транспорта им, ще цели предотвратяване неплащането на ДДС и други данъци чрез схеми за данъчни измами.

Всяка година НАП ще изготвя списък на стоките с висок фискален риск според констатирани схеми за данъчни измами, установени при проверките и ревизиите.

Мобилните групи ще имат правомощия да спират превозни средства и да проверяват документите, съпровождащи превозваната стока. Ако се превозва стока с висок фискален риск, ще се поставя пломба на превозното средство - обикновена или с GPS устройство, чрез която ще може да се проследява движението на товара.

В тази група мерки за повишаване на бюджетните приходи е и т.нар обратно начисляване на ДДС за зърнени и технически култури с цел борба с данъчните измами и намаляване на нелоялната конкуренция в сектора.

Сред предложенията за намаляване на административната тежест са промени в т.нар. единна сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски. Една от промените предвижда първоначално погасяване на главници, а след това на лихвите по просрочени задължения.

Ще бъде дадена възможност на самоосигуряващите се лица да изберат дали да плащат данъци или осигуровки, за да не губят осигурителни права. Възможността за избор беше отнета със създаването на единната сметка в началото на годината.

Осигурителните декларации 1 и 6 ще бъдат обединени и ще се подават едновременно.

Предвижда се и облекчен режим за разсрочване на задълженията за данъци и осигуровки при временно финансово затруднение. Целта е да се подпомогне бизнесът да плаща текущи и просрочени задължения и да продължи да работи.

Ще бъде въведен механизъм за касова отчетност на ДДС. Режимът, който няма да е задължителен, предвижда фирмите, отговарящи на определени условия, да внасят дължимия ДДС в бюджета едва при получаване на плащане по извършената от тях доставка. Според изчисленията на финансовото министерство от него ще могат да се възползват 220 000 фирми, регистрирани по ДДС.

Според управляващите той ще намали междуфирмената задлъжнялост и ще повиши ликвидността на малките и средни фирми. От този режим ще могат да се възползват дружества с годишен оборот до 500 хил. евро, които нямат необезпечени задължения към бюджета.

В него от финансовото министерство виждат и възможност за предотвратяване на данъчни измами чрез използване на фиктивни документи и доставчици.
 

При отложено плащане на акциз за акзицните стоки се предвижда да се намалят изискваните обезпечения. Размерът на обезпечението за стоките в данъчния склад, за които няма риск от неплащането на акциз, се предлага да бъде намален от 30 % на 20%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
пффф преди 10 години
От тези мерки ще нищо не става.тези само ни хвърлят прах в очите.ще намажат само шепа местни феодали,които така или иначе си ползват земята на хората.оставка ***.
12
0
 
4
 
! Отговори
maketo преди 10 години
глупости на тракалета направете нормални данъците кат насекъдеиначе микой не ке да дойде дръжавата требе да прави инвестиций у селските райони възродете ТКЗС или как им викат ся модерни ферми дайте на ората убава заплата и за секи лев ке получите по 100 ама се тикви сте се събрали горе
11
5
 
1
 
! Отговори
jetero преди 10 години
И това да стане .. пак е нещо за разлика от миналите Американофобски ГЕрбер4ета мизерни..
10
1
 
8
 
! Отговори
РАД преди 10 години
До Затворете границатаАми 'айде протестирай, вместо да обясняваш!Впрочем нали сега не е "Боко-Тиквата" на власт? Значи няма от какво да се притесняваш! ето новата власт се грижи за хората! Взема мерки срещу безработицата-срещи, приказки, едно-друго! Вземат се мерки и срещу дискриминацията -ще се назначават помаци,без значение,дали са образовани, подходящи и т.н.Мерки има и срещу бедността - "токът няма да поскъпва",каза министърътЕ,за млади семейства няма облекчения,ама нали за *** им
9
0
 
9
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Браво на г-н Г. Марков. Най после някой да каже истината, защото пенсионери, неграмотни *** и полуграмотни турци не са двигателя на Държавата. Ако не са умните и образовани хора как ще има социални придобивки за маргиналите, кой ще им ги заработва?. Правилно е да си заминава Олигарски с крадливите си министри и БСП-ДПС-ДС в Търговище и там да си заседават. В София, Пловдив, Варна и Бургас никой не ги иска и не е гласувал за тях да ни управляват.
8
5
 
2
 
! Отговори
Затворете границата преди 10 години
Тези *** да не се мотаят, ами да затварят границата. Всеки ден влизат по 100 (официално) "бежанци" от Турция. Колко са неофициално влезлите.... сигурно по 500 на ден ! До един ислямисти, крадци и убийци. ЕТО ЗА ТОВА трябва да протестираме, не за връщането на Боко Тиквяка. Между другото, ако той беше на власт вече да сме "поели" 100-200 000 сирийци в България. Кажат ли му нещо от Америка той изпълнява !
7
2
 
4
 
! Отговори
Роза преди 10 години
Значи трябва да намалят данъци на абсолютно всички общини, защото в цяла България безработица е много по-висока, отколкото е посочено в официалните статистики!!!!
6
1
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Невероятни мерки, няма що. То и досега било така, ама сега щяло да е малко по-иначе, а това за автомобилите е много хубаво, ама ефект няма да има, щото 80% от автопарка у нас са трошки със стандарт 0 евро
5
1
 
9
 
! Отговори
РАД преди 10 години
ЛИцемерието и имитацията на дейност нямат граници!Я да видим кои "социални партньори" са се събрали? Всички от едно котило!Един от най-фундаменталните проблеми в България е,че след 1989 тогавашната управляваща клика разпределя порциите и предопределя развитието на страната! Едните биват "назначени" за бизнесмени (милионери), другите за синдикати. По този начин се овладяват двете основни звена на икономиката - капитала и работещите! Вижте представителите на "бизнеса" и на "синдикатите"...
4
2
 
6
 
! Отговори
БАЙ ГАНЬО преди 10 години
САМО ПРЕДЛОЖЕНИЯ! ТИЯ ВАФЛИ СМЕ ГИ ЯЛИ;)НАШИТЕ УМНИЦИ ПАК ХВЪРЛЯТ ПРАХ В ОЧИТЕ НА БЕДНИЯ НАРОД.
3
5
 
3
 
! Отговори
нормален преди 10 години
Добри мерки - крайно време е да се вземат такива, които да доведат до стимулиране на бизнеса, до намаляване на безработицата и увеличаване на приходите в хазната от осигуровки и данъци. Не може да има социални плащания при положение, че няма работеща икономика. Основното е да се насочат мерките за раздвижването на инвестициите и от там и пазара на труда.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОРИГИНАЛНИЯТ ТЕКСТПолитическото ръководство на министерството на обществения ред в Гърция предприе безпрецедентна чистка в полицията с цел да изолира полицейски служители от достъпа им до ултранационалистическата партия "Златна зора", тъй като медиите твърдят, че симпатизанти и членове на партията в рамките на полицията често пъти са помагали на организацията да избегне полицейски акции.
1
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политическото ръководство на МВР предприе безпрецедентна чистка в полицията с цел да изолира полицейски служители от достъпа им до ултратурската партия "ГРОБ", тъй като медиите твърдят, че симпатизанти и членове на партията в рамките на полицията често пъти са помагали на организацията да избегне полицейски акции.