ГЕРБ с пети вот! Популизмът на кабинета – пагубен за финансите

Опозицията с критики за приходите и разходите в бюджета
Обновена: 6 юни 2014 07:18 | 5 юни 2014 19:04,
133
ГЕРБ с пети вот! Популизмът на кабинета – пагубен за финансите
Снимка: ГЕРБ

Една минута преди 18 часа ГЕРБ внесе пети поред вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски – този път за провал във фискалната политика, съобщиха от пресцентъра на партията.

Още по темата

Според опозицията желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи доведе до безотговорно планиране на приходната част на бюджета и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от закона нива.

"Фактите по отношение на постъпленията в бюджета са изключително тревожни. Независимо че многократно алармирахме, че в бюджета се залагат изключително надценени приходи само и само да се гарантира ресурс за предизборни и непрозрачни харчове“, смятат депутатите от ГЕРБ.

В мотивите си към вота на недоверие те посочват, че в бюджета за 2014 г. са заложени близо 2 млрд. повече приходи от данъци и осигурителни вноски спрямо постъпилите за 2013 г.

От официалните данни, публикувани от Министерството на финансите, за първите четири месеца на годината приходите по консолидираната фискална програма изостават значително от заложените по план. Спрямо същия период на 2013 г. данъчните приходи нарастват едва със 123 млн.лв., като по отношение на приходите от ДДС и акцизи постъпленията са под нивата на 2013 г., отчитат от ГЕРБ.

Негативните тенденции се засилват допълнително и от обстоятелството, че към края на април е приключила данъчната кампания по отношение на преките данъци, от една страна, а от друга страна, промените в данъчното законодателство от края на 2012 г. предвидиха изместване на част от постъпленията за 2013 г. в началото на 2014 г, се посочва още в мотивите към вота на недоверие.

Народните представители от ГЕРБ смятат, че не по-малко притеснителни са и тенденциите в разходната част на бюджета.

"Освен преките ефекти върху фиска не са за пренебрегване процесите в енергетиката и железниците, като и двата сектора са последователно тласкани към фалит и допълнително задлъжняване  на държавата чрез нейните структуроопределящи дружества. Не са за пренебрегване и проблемите в системата на сектор здравеопазване“, отбелязват от ГЕРБ.

Традицията на БСП и ДПС да "усвоява", а не да управлява по прозрачен и законосъобразен начин безвъзмездно предоставените средства от Европейския съюз, предреши спирането от страна на Европейската комисия на средства по Оперативната програма "Околна среда", Оперативна програма "Регионално развитие", като подобни действия се очакват и за програмите "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и Програмата за развитие на селските райони", пише още в мотивите.

Изводът на народните представители е, че популизмът на правителството, обусловен от липсата на доверие към него, е пагубен за публичните финанси и цялостното икономическо състояние на страната.

Подписи под мотивите са положили председателят на партията ГЕРБ Бойко Борисов, Цецка Цачева, Менда Стоянова и останалите народни представители.
Досега от ГЕРБ са внасяли четири вота на недоверие, като всички те са били отхвърляни от мнозинството.

На 30 май тази година беше отхвърлен този за провал  в областта на енергетиката. Предишните вотове бяха за политиката на кабинета в сектор "Сигурност", заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите, и за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: вот на недовериеГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
18
 
15
 
! Отговори
) преди 9 години
Някой да обясни на троловете от БСП че вече са опозиция. ИЗБОРИ!
45
4
 
12
 
! Отговори
България си отива преди 9 години
ГЕРБ са много долна партия не по-долна от анти-българските партии на БСП/ДПС
44
4
 
15
 
! Отговори
Радка Пиратка преди 9 години
До кога ще лъжете народа? До кога ще драпате за власт и за столове? До кога? Обирайте си розите, и герберите, и лъвчетата, и фесовете, и палячовците... и дим да ви няма! Писна ни от вас!
43
7
 
12
 
! Отговори
:) преди 9 години
Най-накрая. ДПС КАЗА СТИГА!НОВИ ИЗБОРИ! Честито на всички!
42
5
 
15
 
! Отговори
И кво викаш? преди 9 години
Иде бате, обира мангизите като преди годин и половина, и обяснява как *** са му виновни. После пак пирамиди с камъни по общините, новозапалили се, бой и глад. Като се замисля, най-добре да метнем по един калашник и каквото 5.45 и 7.62 покаже .... По-добре ужасен край, вместо ужас без край. Тая мутря ще ни пържи бавно до гроб.
41
3
 
12
 
! Отговори
Мх преди 9 години
От политика не разбирам, видно е, че страната загива, но тази КАФЕВАРКА все още ИМА ШАНС!
40
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Луд умора няма казва народът.ГЕРб дере да се хване за кокала ама сме си виновни ние дето ходихме за риба в деня на изборите.
39
14
 
9
 
! Отговори
Rumen преди 9 години
За който още не е разбрал. ПРАВИТЕЛСТВОТО ПАДНА!
38
16
 
6
 
! Отговори
ЧАО, ЧАО преди 9 години
Отивате си другари. Ауфидерзен, гудбай...На никого няма да липсвате. С това свършва диктатурата на ХУНТАТА, завзела властта с преврат. С това и ще бъде запомнена, както и с множеството убийства и отвличания на малки деца
37
4
 
21
 
! Отговори
Мх преди 9 години
Ееееееееееее върнете му КАФЕВАРКАТА бе, изродииии!!! И шести вот на недоверие ще има. Човекът си сака кафеварката!
36
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв народ сме да търпим ДПС толкова години?Пак ли 500г.робство?Видяхте ли българи,чухте ли тиквата Бойко какво каза?Каза-Трябва да се вдигне тока каква е тази ниска цена,трябва още да се увеличи възрастта за пенсия,никакво увеличение на заплатите,още трябва да се ликвидира БДЖ!!!Този е за доживотен затвор!!!Българи при едни избори давайте масово за АТАКА-нищо друго няма спасение.Всичко което Волен каза-днес става истина!!!Умираме да знаете!!!
35
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Популизмът и простотията на Боко и бокйовистите, пагубна за България!
34
10
 
22
 
! Отговори
xaxaxa преди 9 години
На снимката Мата Космата ,разглежда менюто за поредния вечерен кръчмарски запой на които тя ще изпее песента Цъфнал Бойко на л***йно .
33
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберасляците внесли пети вот. И като започнат министрите да им отговарят на въпросите, вместо да се чуе някакъв смислен дебат, Герб започват да крещят и побягват от залата. Детска радост!!!
32
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обаче тия гербаджиите искрено ме кефят - няма такива *** !
31
15
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Да са живи и здрави Бойко, Цецо и Цецка. До петдесети вот да стигнат.
30
2
 
7
 
! Отговори
Наивен преди 9 години
Тоя пък към ЩАБА
29
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Признавам си че почти година бях платен *** на БСП. Надницата ми беше 25 лв.Вчера с изумление разбрах, че Цветанов е плащал на троловете на ГЕРБ по 50 лв.Много съм разочарован и взех решение да премина към Щаба на ГЕРБ.
28
9
 
14
 
! Отговори
Наивен преди 9 години
На Станишев МУ остана един единствен верен ход-още утре да обяви оставката на правителството и бързи избори с цел взимането на предимство пред ДПС ,това. е истината и той я знае но егото ......ангажимента по Южен поток..... го оставят в ямата , която след няколко месеца ще бъде прехвърлена към прокуратурата и тогава....жална майка
27
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господин Б Б Недоносен Простакo ,защо ходите с Охрана вие и Престъпника Цвинокио за 100 000 лева на месец и народа ви го плаща , от кой се Пазите от НАРОДНАТА ЛЮБОВ ЛИ. И вие нагли ПРЕСТЪПНИЦИ искате ВЛАСТА ,при положение че се пазите с охрана от народа ,ХАХАХА