ГЕРБ с пети вот! Популизмът на кабинета – пагубен за финансите

Опозицията с критики за приходите и разходите в бюджета
Обновена: 6 юни 2014 07:18 | 5 юни 2014 19:04,
133
ГЕРБ с пети вот! Популизмът на кабинета – пагубен за финансите
Снимка: ГЕРБ

Една минута преди 18 часа ГЕРБ внесе пети поред вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски – този път за провал във фискалната политика, съобщиха от пресцентъра на партията.

Още по темата

Според опозицията желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи доведе до безотговорно планиране на приходната част на бюджета и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от закона нива.

"Фактите по отношение на постъпленията в бюджета са изключително тревожни. Независимо че многократно алармирахме, че в бюджета се залагат изключително надценени приходи само и само да се гарантира ресурс за предизборни и непрозрачни харчове“, смятат депутатите от ГЕРБ.

В мотивите си към вота на недоверие те посочват, че в бюджета за 2014 г. са заложени близо 2 млрд. повече приходи от данъци и осигурителни вноски спрямо постъпилите за 2013 г.

От официалните данни, публикувани от Министерството на финансите, за първите четири месеца на годината приходите по консолидираната фискална програма изостават значително от заложените по план. Спрямо същия период на 2013 г. данъчните приходи нарастват едва със 123 млн.лв., като по отношение на приходите от ДДС и акцизи постъпленията са под нивата на 2013 г., отчитат от ГЕРБ.

Негативните тенденции се засилват допълнително и от обстоятелството, че към края на април е приключила данъчната кампания по отношение на преките данъци, от една страна, а от друга страна, промените в данъчното законодателство от края на 2012 г. предвидиха изместване на част от постъпленията за 2013 г. в началото на 2014 г, се посочва още в мотивите към вота на недоверие.

Народните представители от ГЕРБ смятат, че не по-малко притеснителни са и тенденциите в разходната част на бюджета.

"Освен преките ефекти върху фиска не са за пренебрегване процесите в енергетиката и железниците, като и двата сектора са последователно тласкани към фалит и допълнително задлъжняване  на държавата чрез нейните структуроопределящи дружества. Не са за пренебрегване и проблемите в системата на сектор здравеопазване“, отбелязват от ГЕРБ.

Традицията на БСП и ДПС да "усвоява", а не да управлява по прозрачен и законосъобразен начин безвъзмездно предоставените средства от Европейския съюз, предреши спирането от страна на Европейската комисия на средства по Оперативната програма "Околна среда", Оперативна програма "Регионално развитие", като подобни действия се очакват и за програмите "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и Програмата за развитие на селските райони", пише още в мотивите.

Изводът на народните представители е, че популизмът на правителството, обусловен от липсата на доверие към него, е пагубен за публичните финанси и цялостното икономическо състояние на страната.

Подписи под мотивите са положили председателят на партията ГЕРБ Бойко Борисов, Цецка Цачева, Менда Стоянова и останалите народни представители.
Досега от ГЕРБ са внасяли четири вота на недоверие, като всички те са били отхвърляни от мнозинството.

На 30 май тази година беше отхвърлен този за провал  в областта на енергетиката. Предишните вотове бяха за политиката на кабинета в сектор "Сигурност", заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите, и за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: вот на недовериеГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всеки път си правим харакири,за кефа на великите
65
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Няма данни Европейската комисия да готви блокиране на средства за България заради проекта "Южен поток". Това заяви за TV7 говорителката на европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хан Ширин Уилър.По този начин тя опроверга думите на президента Росен Плевнелиев, който вчера в Полша лансира подобна хипотеза. Мога да потвърдя, че ние спряхме плащания по оперативната програма, наречена "Регионално развитие". Става въпрос за части от нея, които се отнасят за градското развитие и туризм
64
3
 
13
 
! Отговори
Lora преди 9 години
Опасни ситуации,които докосват вече гръцката граница в съседна България след отказа на правителството на София да"замрази"Южен поток,както се изказва комисара по енергетика на ЕС.Ситуации,които не са изключени да се превърнат в сходни с тези на Украйна,предвид безпрецедентното обедняване на българското население в продължение на 25години.ЕС и САЩ оказват натиск чрез ГЕРБ за свалянето на правителството на Орешарски,което слага българските национални интереси над западните-превод от гръцката преса
63
16
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Некой да каже на платените червени *** тролчета, че правителството паднА! Нема нужда да се напъват, шото Моника нема им плАти! Сбогом антибългари, ДПС+БСП! Завинаги!
62
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз на ББ не вярвам изобщо :)
61
7
 
7
 
! Отговори
до emil.popov.35 преди 9 години
нещо си разочарован,че дпс няма да ви "люби" вече ли?много сте елементарни и страстта се губи.айде със сайдера на бунището на историята:)))
60
2
 
2
 
! Отговори
y преди 9 години
ne komentiram
59
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мутрето па сака да ви язди и да ви дига токо.
58
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не се скриеш в правителстена да ти мерят кръвното или да ти масажират лапичката. Като видя възможност за лапачка така отвори бузи, че не само Местан ами и Барека да се нахакат.
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тати каза, че ще има избори, ама друг път. Да започват, докато не са закрили още РИК-овете. Тъкмо се понаучиха да правят избори. А Борисов ще гледа властта през крив макарон. Да си стяга охранителната фирмица, че ще стои гладен без оная мадама.
56
8
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Свободота на България минава през ковчега на Борисов!Мутра с избори не се побеждава а с куршум!
55
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тия вотове на недоверие всеки месец или през месец,ГЕРБ не показват сила като опозиция за ползотворна за обществото критика или или да дават някаква алтернатива за подобряване на секторните политики,за които искат вотовете.Само шум в системата,нищоправене и празнисловие.Единственото е да поддържат огъня на недоволство и дестабилизация в държавата,да дават кураж на най-активните си кадри,че ще бъдат назначени на синекурни места,ако се върнат на власт.На никого нищо друго не обещават,така че останалите да се спасяват както намерят.Предсрочни избори ще има,но Борисов няма да управлява.
54
3
 
11
 
! Отговори
Дядо Грънчо преди 9 години
Волът като рие го хвърля на главата си.Тежко и горко на целия народ.Интересни неща се случват и струва ми се,не случайни-снощи по гръцки канал казаха,че в България се цели дестабилизиране на политическата обстановка,от ЕС ни дърпат ушите за Южен поток,депутатите се разквичили като прасета,други се смятат за брилятни политици...Ай сиктир,скапана държава.Докато не станем 5 милиона,няма да ни оставят на мира.Народе,събуди се!Като няма прокопсия,плюл съм в тази орисия.Дий,воле,дий!
53
6
 
9
 
! Отговори
BGN преди 9 години
Ееееееееее лоши хора !!!Как може да позволите някой друг да отнеме изконното право на Бойко, да стои в премиерския стол??Ееееееееее лиши хора !!!
52
7
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
14ognyanz преди 59 минутиДа са живи и здрави Бойко, Цецо и Цецка. До петдесети вот да стигнат!
51
2
 
9
 
! Отговори
111 преди 9 години
ВСИЧКИ ОТ НАШИТЕ ПАРТИИ СТЕ *** НА БИВШАТА НОМЕНКЛАТУРА НА БКП, А ПОНАСТОЯЩЕМ И ПОКОРНИ СЛУГИ НА ГЕИСКО- ЛЕСБИЙСКИТЕ И ТРИПОЛОВИ ***-ЮДЕИ, КОИТО ПРЕДПОЧИТАТ СНОШЕНИЯ С РОДНИНИТЕ СИ И ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО ГИ УЗАКОНЯВАТ В НЯКОИ СТРАНИ. АНТИХОРА, АНТИБЪЛГАРИ И ИЗВРАТЕНЯЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ.
50
6
 
8
 
! Отговори
акуд преди 9 години
дпс чрез бсп и атака ограбиха данъците, здравните и пенсионните данъци и спестявания и ги дадоха на неграмотни от поколения роми да се множат, БЪЛГАРИ ???????
49
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Shto nema 500 konetara ve mizernici. Samo pliuete a ne gledate che nekadarnicite Stanishev i Oreshaka za nishto ne stavat.
48
8
 
11
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
До )Защо вие супермените от Гроб налапахте турското пишле ли вече :))))Ако направите валсче с Доган това ще ви е края - и без това на всички следващи избори се стопявате наполовина, но това ще ви изтрие окончателно. До един сте жалки бивши ***, кариеристи и нагаждачески ***. Ще зарежете Тиквата за една нощ, повече от ясно е :)))
47
9
 
12
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
По-жалки популисти от талибаните на Тиквун не е имало в българската история. А по-голям от самия Тиквун надали някога и ще се роди в страната ни! Нямам думи вече!