ГЕРБ с пети вот! Популизмът на кабинета – пагубен за финансите

Опозицията с критики за приходите и разходите в бюджета
Обновена: 6 юни 2014 07:18 | 5 юни 2014 19:04,
133
ГЕРБ с пети вот! Популизмът на кабинета – пагубен за финансите
Снимка: ГЕРБ

Една минута преди 18 часа ГЕРБ внесе пети поред вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски – този път за провал във фискалната политика, съобщиха от пресцентъра на партията.

Още по темата

Според опозицията желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи доведе до безотговорно планиране на приходната част на бюджета и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от закона нива.

"Фактите по отношение на постъпленията в бюджета са изключително тревожни. Независимо че многократно алармирахме, че в бюджета се залагат изключително надценени приходи само и само да се гарантира ресурс за предизборни и непрозрачни харчове“, смятат депутатите от ГЕРБ.

В мотивите си към вота на недоверие те посочват, че в бюджета за 2014 г. са заложени близо 2 млрд. повече приходи от данъци и осигурителни вноски спрямо постъпилите за 2013 г.

От официалните данни, публикувани от Министерството на финансите, за първите четири месеца на годината приходите по консолидираната фискална програма изостават значително от заложените по план. Спрямо същия период на 2013 г. данъчните приходи нарастват едва със 123 млн.лв., като по отношение на приходите от ДДС и акцизи постъпленията са под нивата на 2013 г., отчитат от ГЕРБ.

Негативните тенденции се засилват допълнително и от обстоятелството, че към края на април е приключила данъчната кампания по отношение на преките данъци, от една страна, а от друга страна, промените в данъчното законодателство от края на 2012 г. предвидиха изместване на част от постъпленията за 2013 г. в началото на 2014 г, се посочва още в мотивите към вота на недоверие.

Народните представители от ГЕРБ смятат, че не по-малко притеснителни са и тенденциите в разходната част на бюджета.

"Освен преките ефекти върху фиска не са за пренебрегване процесите в енергетиката и железниците, като и двата сектора са последователно тласкани към фалит и допълнително задлъжняване  на държавата чрез нейните структуроопределящи дружества. Не са за пренебрегване и проблемите в системата на сектор здравеопазване“, отбелязват от ГЕРБ.

Традицията на БСП и ДПС да "усвоява", а не да управлява по прозрачен и законосъобразен начин безвъзмездно предоставените средства от Европейския съюз, предреши спирането от страна на Европейската комисия на средства по Оперативната програма "Околна среда", Оперативна програма "Регионално развитие", като подобни действия се очакват и за програмите "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и Програмата за развитие на селските райони", пише още в мотивите.

Изводът на народните представители е, че популизмът на правителството, обусловен от липсата на доверие към него, е пагубен за публичните финанси и цялостното икономическо състояние на страната.

Подписи под мотивите са положили председателят на партията ГЕРБ Бойко Борисов, Цецка Цачева, Менда Стоянова и останалите народни представители.
Досега от ГЕРБ са внасяли четири вота на недоверие, като всички те са били отхвърляни от мнозинството.

На 30 май тази година беше отхвърлен този за провал  в областта на енергетиката. Предишните вотове бяха за политиката на кабинета в сектор "Сигурност", заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите, и за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: вот на недовериеГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
15
 
! Отговори
глава овчО преди 9 години
А помните ли-хитът на бати Бойко-студентите да станат овчари? "Как няма работа?Ами има за овчари в момента,иии така се търси агнешко месо,и овчо,в цяла Европа,че просто,в зеленчукопроизводството.*** той нямал,защото бил антиспециалист." -------------Това е моята родина - висшистите овчари, а пожарникарите премиери! -------------youtube/watch?v=G83u0fXXqOo
85
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми страшно е да, страшно е за ББ, че не е на власт :)
84
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ББ по телевизията заяви:Положението в България в момента е катастрофално и много страшно"Е питам всички, къде е в момента тази катастрофа? Какво толкова страшно става сега?
83
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
89,от БСП не могат да крадат,никога не са крали,и никога няма да крадат!пп забравих да сложа "..."
82
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 91. Аз вярвам на моята фирма, на коментарите и наблюденията на др. колеги.За последната годна оборотът и работата като цяло ми се е увеличила с 25%, такъв ръст отчитат и много други мой колеги и познати. Това говори за раздвижване на пазара, което до една година ще се усети осезаемо в България. Не на последно място сега дишаме малко по-спокойно! Но да си връщаме ГЕРБ и да затваряме кепенцата като държава. Аз не харесвам и тези сега защото и те са мерзавци но пък пред герб са цвете.
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правителството беше срутено отвън. В Германия са бесни на България. Но не за Южен поток - изобщо не им пука че си продаваме националните интереси за жълти копейки. Бесни са защото руските агенти в България си позволиха да издават ефективни присъди на техния човек - Цв. Цв.
80
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
71,ти си вярвай на СС,(250 000 нови работни места),и др.благини!
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От прочетените коментари става ясно, че всички са отвратени от това, което се случва. Мили хора четящите вестници и изобщо четящите хора в България не са тези, които избират правителството, а тези които го хранят. Може би ако четящите гласуват ще изненадат политиците на следващите избори, защото това никой от тях не го очаква, но пък има опасност по бюлетини да излезем 10 000 000 :)))
78
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-тъжното е, че дори правителство изцяло съставено то ДПС ще е по-кадърно от това на ГЕРБ!Иначе и двете крадат еднакво добре. За гаеб е достатъчно да си спомним само Дянков, Мирослав Найденов, Тримата министри на здравеопазването, особено онази хванатата от тролейбусната спирката последната където не знае о коя страна и е сърцето и далака.Не знам с какво сме заслужили всичко това ние българите?
77
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали Плевньо и Боко вече щяха да редят нов служебен кабинет след днешните изяви на Местан!? Май искат да им се припомнят постиженията на Симеон Дянков...Нов автогол се задава.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност Пеевски, чрез Местан, поиска оставката на правителството. И Той (да не се бърка с Кой!) ще я получи, за разлика от трамбовчиците по жълтите павета. За техен срам!!!
75
7
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Стана ясно, че централата на мафията е на "Позитано" 20... - само Борисов е в състояние да сложи край на агонията в държавата... - факт...
74
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата не знае кои партии управляват постоянно повтаря, че Атака била управлявала може би мутрата се друса преди интервю пред медиите!
73
2
 
9
 
! Отговори
Ганьо от Европата преди 9 години
Вие не разбрахте ли,че няма сини,червени,зелени!Има наши и ваши.Ако не управляват нашите,ще управляват вашите,ако не вашите,ще са нашите.Карат се всички за пред камерите,а след това си пийнат кафенце и се питат добре ли мина номера.А народа го гъзят отвсякъде с такси,сметки и т.н.Партиите са измислени,за да може по-лесно да се контролира народа.Патриот е,душа дава,но не свойта душа,братя,а душата на народа...А,и още нещо,ГЕРБ внесе пети вот! Ще има ли и шести,и от тук до края на света!?
72
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убеждавам се обаче, че българите наистина си искат Бойко. До едно време не вярвах, но вече съм сигурен в това. А и той самият го каза - Аз съм *** и вие сте прости, разбираме се отлично. Простите хора си харесват простака, по им е лесен за разбиране, по-близо им е до интелуктуалното ниво, доколкото го имат де ...
71
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
79фамилията ти да не е станишев
70
4
 
13
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Герб- наакьхте се вече бе... Не разбрахте ли че в България вече няма място за крадци и мошеници? Всеки който се опита да *** народа ще бъде линчуван! Ходете си по живо по здраво и дано да не можете да харчите откраднатите пари. Желая ви кратък живот и лошо здраве откраднатите пари да харчите за лекарства и болници и да не ви стигнат.. Хайде със здраве.
69
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иде бате, обира мангизите като преди годин и половина, и обяснява как *** са му виновни. После пак пирамиди с камъни по общините, новозапалили се, бой и глад. Като се замисля, най-добре да метнем по един калашник и каквото 5.45 и 7.62 покаже .... По-добре ужасен край, вместо ужас без край. Тая мутря ще ни пържи бавно до гроб.
68
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах разискванията по предишния вот на недоверие, беше абсолютен цирк - имах чувството че вота на недоверие е към ГЕРБ. Този вот ще бъде същия цирк. Жалкото само, че ще липсва Симеон Дянков, който миналата година като видя, че доведе страната до фалит и предизвика фалита и на стотици хиляди фирми си подаде оставката. И тия хора имат наглостта да искат оставка на правителството в областта на фискалната политика!? Но така е - когато пожарникарите претендират за повече знания по финанси от професорите и докторите по финанси, циркът ще продължава!
67
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко Борисов го интересува само властта и облагодетелстването от нея! Европа дава гръб на ББ защото на тях им трябват послушковци. ББ е много лесен за манипулиране от всеки опитен европейски политик. Не си мислете, че европейските политици са цвете за мирисане и те участват в различни бордове на компании като ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН и т.н. и това което сега се случва в БГ не им харесва защото губят пари. Не казвам, че това правителство е добро но при вс. случай е по-добро от това на ГЕРБ.