"FT": България се готви за избори, разнебитеният кабинет се оттегля

ГЕРБ може да установи, че ДПС е примамлив партньор
Обновена: 19 юни 2014 15:44 | 19 юни 2014 09:40, Елка Василева
110
"FT": България се готви за избори, разнебитеният кабинет се оттегля
Снимка: архив, Reuters

"България се готви за предсрочни избори, разнебитеното правителство се оттегля" - под това заглавие британският вестник "Financial Times" пише, че правителството ще се оттегли след едва една година на власт. Периодът се характеризираше с улични протести, обвинения в непочтени бизнес интереси и силни критики от Европейския съюз, обобщава изданието.

"Financial Times" отбелязва, че изборите ще се състоят между 28 септември и 12 октомври и че президентът Росен Плевнелиев ще трябва да назначи служебно правителство за втори път в рамките на по-малко от 18 месеца.

В публикацията се посочва, че правителството на Пламен Орешарски напоследък беше под натиск от Европейската комисия заради подкрепата си за строителството на газопровода "Южен поток", за който се смята, че би увеличил влиянието на Русия на Балканите и в Централна Европа. "Орешарски замрази работата по българската отсечка, но подкрепата за нея и други подкрепени от Русия енергийни проекти остава силна сред Българската социалистическа партия. Предвид отсъствието на реалистични алтернативи много анализатори очакват проектът да продължи, щом напрежението около Украйна отслабне", отбелязва "Financial Times".

Раздразнението на Европейската комисия от България, продължава изданието, вероятно е една от причините тя да не иска да прости продължаващите административни грешки на страната.

"Financial Times" припомня, че наскоро Комисията спря десетки милиони евро финансиране за регионално развитие заради проблемите с управлението и контрола на средствата. "Ситуацията създава впечатление, че България е отбелязала малък напредък, откакто се присъедини към ЕС през 2007 г.", коментира британският вестник.

"Financial Times" посочва още че "номинално десноцентристката партия" ГЕРБ има изгледи да спечели предсрочните избори и както и предшествениците си, може да установи, че ДПС с неговата солидна, състояща се предимно от мюсюлмани електорална база, е примамлив партньор за осигуряване на парламентарно мнозинство. "Въпреки новите партии, появяващи се в център-дясно, мнозина българи смятат, че досегашният политически елит ще остане на власт и са песимистично настроени за бъдещето", пише "Financial Times", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: ДПСизбориFinancial TimesГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
100 преди 9 години
nyama referendumi na bg narod?nyama bg kabineti. samo bg polit bukluk i ogromen broi polit bg bunista.
89
1
 
5
 
! Отговори
нхб преди 9 години
СЕГА ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ИСКА ОТТЕГЛЯНЕ А ДА СТОЯТ МАФИОТИТЕ ТА ДА им лъснат гъзовете И ДА СЕ ИЗБИЯТ ПО МЕЖДУ СИ ,САМО ТАКА НАРОДА ЩЕ ЗАДОВОЛИ И НЯМА ДА СЕ ПРОЛИВА НЕВИННА КРЪВ КОЯТО НАКОИ ВЕЧЕ РАЗБРАХА ЧЕ НИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ПРЕКРИТИЕ ,,КЕФ КЕФ
88
3
 
12
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До 97 анонимник. Така е, защото Бойко е прекалено натурален човек, който не издържа на лицемерието, шикалкавенето, лъжите и тем подобни на лустросаните политици. И затова хората гласуват за него, макар че не е особено интелигентен, а разни превземковци се чудят как така е харесван.
87
2
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Ако още няколко години съществува ДПС, до толкова години ще приключи съществуването на България. За 25 години има ли някой който да не е разбрал, че ДПС е най-антибългарската организация имаща за основна цел пълната разруха и затриване на България. Тази терористична организация е на път окончателно да постигне целите си. Осъзнайте се!
86
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 87-Навсякъде по европа има социалистически партии но те съвсем с друг манталитет.В европа не са глупави--те знаят че нашата БСП е всъщност БКП.Затова е силния натиск към Орешарски.Просто си държат очите отворени за разлика от нашенския електорат.
85
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То си му избива отвътреТаня Джаджева"Оттук нататък война! Щом искат така, така ще бъде. Реваншизъм до дупка! Ще се борим дотогава, докато имаме такова мнозинство, че всичко, което се приема от този парламент, да бъде съборено."Ето ви я квинтесенцията на явлението Бойко Борисов. Слушайте го много внимателно. Анализирайте го досконално. Ето за това става дума, наивници мили - той, дори и да иска нещо друго, толкова си може. Колкото и да го лустросват периодично в Щатите, колкото и да се гърчат в напън да го цивилизоват пиари и съветници, то си му избива отвътре. И като на всеки неувере
84
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки,който се е хванал с ДПС се е самоунищожил.Това е партията,създадена от БСП чрез подкрепа на ДС.Сила са,защото ДС не е престанала да управлява България.Затова разрухата и корупцията са на власт 25 години.Фасадната демокрация служи само на обогатилите си през това време,а те станаха много,защото пипалата на БСП/ДС управляват парите.Всички те са милионери и сега си играят с народа.Бареков е поредната им пионка.Олигарсите управляват медиите и съдебната система и са недосегаеми.Гласувайте умно!
83
9
 
6
 
! Отговори
Самет преди 9 години
Да има много *** който се пишат и казват че са турци(хорахане рома),и за българи(дасикане рома)едните са православни другите са мюсюлмани!Това не означва че те са турци или българи.Европа ще си ги интегрира полека полека нали им налива пари,те хората не са винови че са се родили такива,но като получим глас от тях за ДПС е добро дошло утре и в други ден ние ще им помогнем със средства за да се интегрират.За татрите е глупаво да говориш,защото не са много в България,но са братски народ с турци
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да Сами, повечето *** се пишат турци и както е тръгнало ще трябва да си се пишете такива каквито сте- татари, за да не ви бъркат с ***! Но запомни добре- ***, колкото и да го храниш, го дръж да ти е пред очите, щото мине ли отзад...
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като Герб се коалирал с ДПС направили дружеско тържество където сладко хапвали баклави, реванета, халва и локумец и сладко сръбвали каайве с "бело" сладко. После свръхчовекът изпуснал газове и полетял към Луната, а Доган ага му махал с ръце и викал: Машала Бойче, аферим на калибъра! Партньори форевър!
80
7
 
7
 
! Отговори
Самет преди 9 години
Никой не ви кара да правите коалиция с ДПС,тя е силна и ще си остане такава.Знаете ли колко много хора не гласуват,особено младите на който не им се занимава с глупости.Ако почнете да се гаврите и дискриминирате или каквато да е форма,вие ще загубите.Защото тогава младите ще се активизират не трета,а ще станем пурва или втора политическа партия!Вие май още спите зимен сън,колко българи има в България,знаете ли че преброяването на етническия състав е манипулация
79
4
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Значи цялата работа е:"Дайте сега да направим единен фронт срещу Русия,та Америка да е доволна,после духайте супата,оправяйте се сами!" Колкото до ДПС-който се е хванал с тях,не е оживял!Дори най-голямата партия-БСП вече едвам крета след дългогодишното системно изнасилване от ДПС.Паразита изяде гостоприемника!
78
6
 
9
 
! Отговори
Rumen преди 9 години
До АнонименТе шоковите цени на тока са редовния капан заложен от БСП. Все пак Овчаров и Руската Енергиина Мафия няма как да не провокират нещо такова зимата. Разбира се, ако Българина има малко мозък в главата, ще задели някой лев от изкуствено намалената сметка за ток за Май/Юни/Юли. Все пак имаме опит с такива неща.
77
0
 
6
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
До историк-анализаторТова означава всички настоящи партии да изчезнат, щото всичките са от нейното котило. ;)
76
3
 
12
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Тоя е такъв, оня е инакъв ,ти си виновен аз не съм виновен , тука има тука нема. Това в общи линии става в България. Истината е, че 70 години престъпната партия БКП-БСП се подиграва с народа и го тъпче както и турчин не го е тъпкал. Слага една маска на социална партия и говори как мисли за народа. И както мисли така партийните функционери станаха милионери, а баба Гицка от Долно *** кара с 130 лв. пенсия. Единственото спасение е тази партия да изчезне от политическия живот.
75
2
 
16
 
! Отговори
madamkrasi преди 9 години
В публикацията се посочва, че правителството на Пламен Орешарски напоследък беше под натиск от Европейската комисия заради подкрепата си за строителството на газопровода "Южен поток", за който се смята, че би увеличил влиянието на Русия на Балканите и в Централна Европакажете ми, защо Гърция не е под натиск и не е обвинена в същото,както БГ?тя също подкрепя Южен поток.какви интереси клатят правителството?
74
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След разнебитения кабинет идва друг разнебитен на ГЕРБ + шокови цени на тока.
73
5
 
22
 
! Отговори
Българин преди 9 години
НЕ, НЕ и НЕ. Не може противоконституционна етническа партия изобщо да е във властта. Ако в ГЕРБ има даже помисли за някакво сътрудничество с ДПС, то ще загубят поне четвърт от гласовете си само заради това. А може и повече хора да се отдръпнат от тях при реални такива действия. Факт.
72
2
 
9
 
! Отговори
Очевидно! преди 9 години
Очевисно, че FT следят глупостите които се говорят в общественото пространство в България и определено са повлияни.Тази теза която те споменават се артикулира от всички Политически *** в България -- *** финансирани от БСП и ДПС. То не са агенции, не са институти за Модерна политика, Червен Кольо Аслановци и всяка друга ***.Няма да стане -- отимат си нещастниците това е!
71
1
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
"Въпреки новите партии, появяващи се в център-дясно, мнозина българи смятат, че досегашният политически елит ще остане на власт и са песимистично настроени за бъдещето", пише "Financial Times", цитиран от БТА.Коментар: - Прогнозите са си прогнози, всеки може да ги прави, но не бива да се забравя (особено от страна на уважавана медия като "Financial Times"), че съществува и ефектът на внушанието (вменяването), когато дадено мнение по определен въпрос се оповестява от популярна и уважавана медия