Държавни фирми не са теглили пари от КТБ

Цонев: След 2 седмици могат да бъдат гласувани промените в НК за банките
Обновена: 1 юли 2014 16:47 | 1 юли 2014 09:26, Надежда Бочева
82
Държавни фирми не са теглили пари от КТБ
Снимка: архив, БТА

Държавни фирми не са теглили средства от КТБ, заяви Йордан Цонев, председател на парламентарната Комисията по бюджет и финанси, пред БНР.

„На консултациите при президента беше докладвано дали държавните фирми са си теглили средства от КТБ. Управителят и подуправителят на БНБ казаха, че това не е факт”, каза Цонев по повод коментар на Божидар Данев от БСК, който поиска да се изясни кой е теглил парите от банките в деня Х, по чие нареждане и какви са сумите, дали са теглени от текущи сметки или от срочни депозити.

Няма такова теглене, извън лимита от 25% за средствата, които държавните фирми могат да държат в една банка, увери Цонев. Случилото се с банката не е резултат от тегления на държавните фирми, беше категоричен той.

Още по темата
Квесторите и одиторите трябва да установят до няколко дни какво точно се е случило. Вече е започнала проверка за теглене на пари от частни фирми, каза още депутатът.

По повод подготвяните промени в Наказателния кодекс, поискани от БНБ – затвор за всяване на паника за финансови институции, депутатът каза, че само с наказателни мерки паниката не може да бъде овладяна. Необходим е комплекс от мерки, за да бъдат спрени атаките срещу банковата система и това също е било обсъдено на консултациите при президента.

„Ситуацията беше овладяна и вече сме в друг режим на банките”, смята Цонев. Той поясни личното си убеждение, че когато трябва да се действа по отношение на финансовата система, трябва да се мълчи.

Цонев заяви, че липсата на превенция е допуснала атаките, но сега, включително и заради промените в НК, би трябвало ситуацията да е по-спокойна.

Такива мерки имало и в законодателството на САЩ, и в Европа, посочи той.

Според него през последните дни КФН е била на мястото си  и действията й са абсолютно безкомпромисни.

Промените в НК могат да бъдат приети най-рано до две седмици. Юристите трябва да прецизират текстовете, допълни председателят на бюджетната комисия.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: КТБЙордан Цонев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Право на всеки вложител е да си изтегли парите когато иска и също така има право на информация касаеща неговите спестявания. Ако това не е гарантирано, тогава не ни трябват вашите скапани банки.
26
4
 
13
 
! Отговори
вижте лицата им преди 9 години
Като смъртници са!Хората осъзнаха, че са внесли спестяванията си във финансови пирамиди които световните рейтингови агенции като ФИЧ са поставили под особен надзор !!На кого да вярваме - на ФИЧ или на Искров и цялата тази политическа мафия !!
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ПОНЕЖЕ СЕ ГОВОРИ ЗА НАКАЗАНИЯ ЗАТВОР .ИНТЕРЕСУВА МЕ КАКВО ОБЕЩЕТЕНИЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ ХОРАТА С БОЛКИРАНИ ЕДИН МЕСЕЦ СМЕТКИ ИЛИ ФИРМА С 10 - 20 МИЛИОНА.ХОРА КОЙТО ТЕГЛЯТ КРЕДИТ ЗА ДА ИСКАРАТ МЕСЕЦА И ПЛАЩАТ ЛИХВИ.
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога не са теглили? Кога точно? Държат си там парите за погребение ли, що ли? Думата на Цонев срещу думата на Красен Станчев. Аз залагам за Станчев.
23
3
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
БНБ не съобщиха факта че международната рейтингова агенция ФИЧ е поставила под надзор *** !!Това за теб не е ли повод да изтеглиш спестяванията си и ги прехвърлиш в по надежна банка ??Или по смисъла на предстоящите промени в закона подобна информация не бива да достига до хората защото ще разруши банковата система!Чия банкова система - на ДЪРЖАВАТА , или на "честните" частници ЦЕКО МАНЕВ и племенника на Тодор Живков - Ивайло Мутафчиев Как са вързани те с фалита на *** и Агробизнесбанк
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се изяснят не само субектите теглили средства, но и участието на медиите в разгаряне на паниката. Медийните *** прекалиха.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Антон Кутев е съучастник, трябва да бъде арестуван. Цяла седмица дрънка по медиите, че още една банка ще последва КТБ. ББ също дрънка много, за него също затвор мин. 30 г.
20
1
 
11
 
! Отговори
бг преди 9 години
ПО УПЛАШЕНИТЕ ФИЗИОНОМИИ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ ,,ДРЪЖ ТЕ ГИ''ТЕ СА ВИ ЛЪГАЛИ ,НО НЯМА ДА ИЗЛЪЖАТ ДЕЦАТА НИ КОИТО ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС НЕ СЕ СТРАХУВАТ И ИСКАТ ПО ДОБЪР СВЯТ ТУК
19
2
 
19
 
! Отговори
Кочо преди 9 години
Ако трябва да сме безпристрастни с *** стана фал. За разлика от КТБ внезапността на атаката бе предизвестена и обикновените хорица се наредиха на опашка.Сега е ясно, че следващите 2 седмици нищо няма да се случва в банковата система.След това ще приемем репресивни мерки, с което всяко струпване на повече от 3-*** клиента пред банков клон ще се третира като терористично нападение и ще се отработва с барети.Всеки сингъл, който се опита да си изтегли авоарите ще трябва да дава обяснение.
18
2
 
25
 
! Отговори
jorj преди 9 години
По прякора ще го познаете.... данчо ментата
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този трябваше отдавна да е в затвора с доживотна ,без право на помилване!!
16
3
 
22
 
! Отговори
666 - СОЛ ИНВИКТУС преди 9 години
БНБ създава закони целящи информационно затъмнение !!Защо измамниците от БНБ не съобщиха факта че международната рейтингово агенция ФИЧ е поставила под надзор *** !!!!! Защо правителството на Орешарски, не наля милиардите от тегления облигационен заем в държавните БЕХ и НЕК които са в тежко финансово състояние, а вкара парите от този държавен дълг в "спасяването" на ЧАСТНИ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА каквито са *** и КТБ !!Спасяването на КТБ и *** е в преругативите на БНБ, а не на ПРАВИТЕЛСТВОТО !
15
2
 
10
 
! Отговори
akud преди 9 години
Цонеф не с думи с документи даказвай
14
0
 
25
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Да се установи дали преди черния петък политици,държавни чиновници на високи постове, прокурори и съдии, са теглили големи суми от КТБ и Инвестициона банка.
13
7
 
3
 
! Отговори
Ротшилд преди 9 години
Няма да се стягате.......... Дали КТБ........... Дали ***............. Дали цялата ви Държавица........ то всичко е наша СОБСТВЕНОСТ - с колегата Рокфелер :))))))))))) Така че в скоро време ще решим какво да ви правим........ ;) ! Има само няколко Държави в целия свят в които НЕ държим Централната им Банкова и парична система.... и както добре знаете, там почти постоянно се водят военни действия :) ;) :) Ама вие сте си доста продажни... така че , при вас беше лесно в общи линии :)))))......
12
0
 
15
 
! Отговори
6 преди 9 години
До : ) ХАКелнер две турски кафета молим
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цонев е депесар. Преди 90 година е бил крупие в казиното на на бургаския хотел "България". Сега е председател на парламентарната Комисията по бюджет и финанси. Нямаше крупие, което да не е агент на държавна сигурност тогава. А и позицията беше само за мнооого вътрешни хора. Този е от назначените седесари. Такива хора не трябва да са въобще в политическата класа на страната.
10
0
 
17
 
! Отговори
gz преди 9 години
Хубаво де ,ама основния въпрос къде са 5 млрд май ще си остане без отговор .
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"По повод подготвяните промени в Наказателния кодекс, поискани от БНБ затвор за всяване на паника за финансови институции..."Някак си ще го преглътнем, но за да е честно и коректно, тъй като банките са само част от процеса и проблема, редно би било и техните действия или бездействие след уведомяване, също да носят наказателна и финансова отговорност по веригата на сигнала. Конкретно - онези случаи, по които има и заведени дела за противозаконни операции със сметки на клиенти и други.
8
0
 
23
 
! Отговори
: ) ХА преди 9 години
Смях -никъде един сервитъор не може да стане финансист ,той освен от бакшиши друго не разбира :)