Превръщат ДКЕВР в марионетка, обвини Еленко Божков

"Търсят повод да ме махнат, защото засягам лобистки интереси"
Обновена: 5 сеп 2014 10:40 | 5 сеп 2014 10:40, Камелия Цветанова
26
Превръщат ДКЕВР в марионетка, обвини Еленко Божков
Досегашният шеф на ДКЕВР Боян Боев (д) и Еленко Божков Снимка: архив, БТА

Превръщат ДКЕВР в орган марионетка, обвини по bTV бившият член на комисията Еленко Божков, който след като отказа да напусне регулатора, беше уволнен с мотива, че има наличие на конфликт на интереси, защото все още е член на неправителствена организация, което е нарушение на закона за конфликт на интереси.

Още по темата
От своя страна обаче той твърди, че служебното правителство търси повод да го махне, защото засяга корпоративни интереси и като член на ДКЕВР е участвал в ограничаването на апетитите на монополите и намаляването на технологичните разходи, където те крият кражбата на ток, която след това всички плащаме.
 
„ДКЕВР е под натиска на измекярското правителство на Близнашки“, обвини още Еленко Божков и уточни, че думата „измекяр” е от арабски произход и означава "лакей", а сегашният служебен кабинет е именно такъв по отношение на корпоративни интереси и по-специално тези на енергийната компания EVN.

Енергетикът призна, че през годините е участвал във фирми в бранша, но е излязъл от тях и ще си търси правата.

Той беше категоричен, че е отстранен противозаконно, защото е засегнал „ лобистки интереси”. Като пример даде арбитражно дело на EVN срещу страната ни, по което е събирал доказателства.

Сред тях бил и протокол, в който се вижда, че сегашният председател Светла Тодорова участва в преговорите с компанията за условията на приватизацията на енергодружеството в Югоизточна България през 2005 г. Тогава били поискани 16% печалба и 15% технологични разходи от компанията. „Аз квалифицирам всичко това като измекярщина”, възмути се Божков.

Той занесе електрическа крушка в студиото, като заяви, че енергийният министър Васил Щонов и служебният премиер Георги Близнашки не разбират разликата между нея и ядрен реактор, а ресорният министър се опитва да командва енергетиката с дистанционно управление.

„Цените ще се качват в зависимост от копчето, което натиснат от кабинета на Щонов”, заяви Еленко Божков. Той припомни, че претенциите на EVN са за 18-процентов скок, а „като сложим това, което трябва да се даде на НЕК, стават над 25%”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Преразглеждане договорите с американците и рязко намаляване плащането на тока от ВЕИ-тата - поне от слънчевите. Така приходите на НЕК силно ще се увеличат и никой няма да мисли за цената на тока.
16
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Когато се изключва ВЕДНАГА тока и водата на ВСИЧКИ ***, които не плащат, както правят с нас, тогава ще се оправим. Равнопоставеност трябва, не избирателност. БТР-и и булдозери са необходими на държавата, както и решителни кметове по места.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберастите си сложиха техни пионки, които да ви увеличът тока, ама нали сте си мазохисти - им ръкопляскате.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДКВР, както и всички държавни са създадени като марионетки, за да узаконяват нарежданията на олигарсите...
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1Mladevo, kato si kupuwa[ ne]o ot kydeto i da e nqkoj pita li te kakwi sa dohodite ti?
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти да вдиш Еленко Божков във какво ще го превърнем !
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП били комунисти, ми тивктите какви са, бе :D
10
4
 
11
 
! Отговори
kkk преди 9 години
е кажи кои са тия интереси, бе, д.е.а... ай един да излезе и да каже "този и този" ... всеки говори по принцип, нищо конкретно - някой като го напънат да го махат - "зад тоя ход стоят лобистки интереси" ... аз едно не разбрах: как така чуждестранните електрически компании ни обслужват и продават ток /който ние произвеждаме/, а НЕК задлъжнява?! На кого задлъжнява? Господ да поживи Р. Овч. и енергийната му политика, както и НДСВ, и най-вече М.Велчев... впрочем, къде изчезна тоя спец?
9
17
 
8
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Искам геноцид над комунисти. Над такива като тоя Еуенко и други другари.
8
12
 
17
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Много боли Еленко много!
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е то щото досега изобщо не беше марионетка.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 9 години
До Анонимен N7Аз не за моята заплата се тревожа,а за на баба пенсията :)
5
14
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
*** бузлуджанци. Там е работата, че ***, когато са вън от кочинката, докато са вътре ни вопъл, ни стон, както е рекъл поетът
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей Анонимен татарски ***, кво значение има колко е заплатата в чужбина бе??? *** българин, работи колкото хората там и ще взимаш толкова бе, *** и парнаджията!
3
7
 
14
 
! Отговори
ER преди 9 години
До 1 АнонименИ евн какво да направи, че заплатата ти е ниска. Да ти плаща,че ползваш ток ли? Обърни се към другарите управлявали пред последните 25 години, не към ЕВН....
2
15
 
18
 
! Отговори
DDT преди 9 години
Еленко махат те щото си некадърен селянин дето взима заплата, за да прави каквото му кажат..Освен това като всеки селянин си и нагъл...
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От EVN са ненормални.В чужбина цената на тока е много близо до нашата а заплатите са 250% по-високи(чистите пари).