Рокади в ДКЕВР: Смениха шефа и двама членове на регулатора

Новият председател на комисията е Светла Тодорова
Обновена: 3 сеп 2014 13:38 | 3 сеп 2014 12:30, Веселина Йорданова
29
Рокади в ДКЕВР: Смениха шефа и двама членове на регулатора
Досегашният шеф на ДКЕВР Боян Боев (д) и Еленко Божков Снимка: архив, БТА

Правителството направи анонсираната рокада в ДКЕВР.

Още по темата
Регулаторът ще има нов председател - Светла Тодорова, консултант по различни проекти на ЕК през последните 10 години.

Вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че са освободени председателят Боян Боев и Лиляна Младенова - поради подадени от тях молби за напускане, и Еленко Божков – с мотива конфликт на интереси.

На мястото на двамата членове са назначени Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова.

Вицепремиерът изтъкна, че те са с опит в регулатора.

Оставките в ДКЕВР бяха поискани от служебния кабинет с аргумента, че комисията действала неефективно, правела политически изказвания и натрупала грешки в работата си. Енергийният министър Васил Щонов пък обяви, че е много трудно в сектора да има дългосрочни инвестиции, когато ДКЕВР си променя често мнението.

Новият шеф на ДКЕВР Светла Тодорова е магистър по икономика от УНСС. Има 35-годишен професионален опит в енергийния сектор и над 15 години е работила в областта на регулирането. От 2001 г. до 2006 г. е била член на ДКЕВР. Към момента е консултант по проект на Европейската комисия в областта на регулирането на електроенергийния пазар в Украйна, уточниха от МС. 

Евгения Харитонова е била председател и член на ДКЕВР. В периода 2012-2013 г. е била заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Заемала е различни позиции – от експерт до началник отдел в Националната електрическа компания. Завършила е техническия университет в София и има следдипломна квалификация в УНСС.

Другият нов член на комисията - Костадинка Тодорова, е магистър електроинженер от Техническия университет в София. От 2002 г. до 2010 г. в МИЕ е заемала длъжността директор на дирекциите „Енергийна стратегия, икономически анализи и прогнози“ и „Енергийна ефективност и опазване на околната среда“. Участвала е в разработването на редица стратегии и законодателни актове в енергийната сфера. Към момента е главен експертен сътрудник в Комисията по енергетика в Народното събрание.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: смянапредседателДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
АЕЦ преди 9 години
САМО В ДЪРЖАВА БОКО СТАН СВРЪХПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕНЕРГИЯ ВОДИ ДО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА, В СВОБОДНИТЕ ОТ КОМУНИЗЪМ ( ***, БОКО , БЛИЗАЛКАТА ) ДЪРЖАВИ ВОДИ ДО ФАЛИТ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ, НАМАЛЕНИЕ НА ЦЕНАТА И УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО
22
0
 
4
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Надявам се, че никой няма никакви очаквания от тази рокада. Всички сте едни и същи НЕКОМПЕТЕНТНИ.
21
0
 
5
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Държавна комисия по Туй и Онуй.Когато Свети Петър искал да върне Левски на земята и помогне на България, Дякона отговорил:- Не мога да оправя държавата. То сега комисия до комисия, комитет до комитет, хайдук до хайдук.
20
0
 
0
 
! Отговори
16 преди 9 години
Do avg Izviniavai no az ti pisah za tsenata na toka v Germania
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе това правителство не се ли назначаваше от президента само да подготви изборите и после дим да го няма,кви рокади кви пет лева.Като дойде след изборите ново правителство след месец и то ли ще прави рокади, ми то така енергетиката никога няма да се оправи.
18
0
 
0
 
! Отговори
avg преди 9 години
До ДойнКух съм, да.
17
6
 
3
 
! Отговори
За чугунените глави преди 9 години
Другари от БСП и ДПС , боли ли , боли ли като ви вадят зъбките. Ако не знаете отговора попитайте Мая Манолова и Христо Бисеров , те ги разбират тези работи. "Каквото повикало такова се обадило".
16
0
 
0
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
До avgКух ли си по природа или само имитираш?
15
0
 
0
 
! Отговори
avg преди 9 години
до 16:Да, лично на мен са ми като немските. А незнам как сметна 18 цента цена в България, но 1 квч е точно 16 ст (нощна 11 ст), което не е 18 цента ...
14
0
 
0
 
! Отговори
O:-);-) преди 9 години
Do15 Dohpdote ti kato nemskite li sa? I tuk toka e 18 centa.
13
13
 
1
 
! Отговори
avg преди 9 години
до 12А вие комунистическата *** не разбрахте, че няма вече нищо безплатно. Не стига, че плащаме 4 пъти по евтин ток от Германия ( 8 евтоцента, спрямо 30 ) и пак им било скъпо. Щяли да ходят да свалят тикви, чехли и т.н. Като не можеш да си плащаш тока, просто си го спри!
12
0
 
9
 
! Отговори
криско преди 9 години
Ако бойко не намали изкупната цена на американските Марици и да ги пусне да продават на международния пазар и ако щото не се справи рече да вдигне тока...Ще му пеем песента на Криско за мърдането шаването и барането..
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Декевър мекевър ,файда няма,то е като да продадеш приживе органите си и да искаш да не те утрепат ,че да ти вземат преждевременно :) България сега е в това положение !
10
2
 
9
 
! Отговори
7 преди 9 години
До avgМолтаичната *** не разбрахте, че няма накъде да се вдигат вече цените, тиквеника пак ще го погнат с камъни барабар с чехлю този път.Трябва да измислите друг начин да си избиете крадените пари
9
8
 
2
 
! Отговори
avg преди 9 години
До Анонимен 10Ако можеш да смяташ раздели 3 млрд. лева дълг на 3 млн. домакинства и ще видиш колко пари има да дава всяко едно домакинство в България заради това 'намаляване на тока'. И като знаеш толкова, колко % от цената на тока отива като печалба за частниците? Айде да си говорим малко в цифри.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До avgПравилно намаляват цената на тока, защото печалбата на частниците е много висока.
7
12
 
2
 
! Отговори
avg преди 9 години
До 4:Според теб не е ли нормално да се смени ръководството на комисия, която 3 пъти намалява цената на тока, а в същото време се трупа загуба от 1 млрд. на година, и половината доставчици по веригата не могат да плащат надолу? Ако това беше едно нормално частно предприятие, знаеш ли преди колко време щяха да сменят ръководството?
6
0
 
0
 
! Отговори
bai ganio преди 9 години
Alloo energoto li e- ...ne, ....nishto i na vas da vi e.. maikata,kakto i na bulsatcom:-)
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преврата на ГЕРБ цели да се подготви шоково качване на цената на тока.
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Музика за ушите е рева на червените ***. Това значи, че правителството е на прав път. Е другари болят ли ви зъбките като ви ги вадят. Ако не знаете питайте Мая Манолова и Христо Бисеров, те ги разбират тези работи. А сега една Българска поговорка , който нож вади от нож умира другари от БСП и ДПС.