Разпад на РБ - в главата на безумци или реален риск?

Напрежение има, проблеми има, но лидерите търсят изход
Обновена: 9 окт 2014 14:08 | 9 окт 2014 10:29, Камелия Цветанова
112
Разпад на РБ - в главата на безумци или реален риск?
Снимка: БТА, архив

Единството на Реформаторския блок беше поставено под въпрос веднага след изборите заради различията, които имат партиите в него към ГЕРБ и към амбицията на Бойко Борисов отново да стане премиер.

Още по темата
Оказа се, че дори и лидерите на политическите формации в блока имат различни мнения за бъдещето на обединението - според Радан Кънев от ДСБ Реформаторският блок няма да се разпадне, но Корман Исмаилов от Народна партия „Свобода и достойнство” смята, че има опасност някоя партия от него да напусне.

„Напрежение има, проблеми има, но търсим изход“, призна Исмаилов по Нова телевизия, който определи сегашната ситуацията като изпит за блока. 

По думите му има рискове Реформаторският блок да се разцепи и някоя партия да се оттегли.

„Предстои да изберем председател и ръководство на парламентарната група, това са пет партии и ако те изпълняват преди всичко решения на политическите си ръководства, а не на  Реформаторския блок, може да се разпадне“, заяви той.

Корман Исмаилов дори не изключва от една парламентарна група Реформаторският блок да се окаже с две.

„Всичко е възможно, може половината да гласува за Борисов, другите - не“, посочи той.

Радан Кънев обаче беше категоричен, че шанс за разпадане на Реформаторския блок може да се върти само в главите на безумци.

„Не може да се каже, че ще сме най-бързо разпадналата се група в следващия парламент“, отсече той по bTV. Според него няма как да става въпрос за разпадане на блока, тъй като той е удвоил резултата си на изборите.

В същото време и той призна, че между партиите в обединението има видими различия, но те „не се замитат под масата”.

Кънев смята, че в крайна сметка общото между политическите сили в блока е повече от разликите, а пък сега се акцентира върху ”емоционални изказвания на хора, които са малко превъзбудени и отдавна не са помирисвали власт”.

Той е уверен,че блокът ще може да формира обща позиция, след като всяка от партиите е оформила своя и с нея влиза в разговорите.

Въпреки различията Корман Исмаилов и Радан Кънев са единни в позицията си, че е много важно да има правителство, което да е готово да прави реформи.

„Най-важно е да се състави правителство с ясна конкретна програма. Ние ще предложим сериозни реформи. Нека видим дали ГЕРБ ще се ангажира с тях. Ако се ангажира, да видим кои хора ще предложат”, коментира Исмаилов и добави, че не е маловажно кой ще е премиер. Но защо пък да не е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, ако се ангажира да направи реформите, каза още той.

Според Радан Кънев обаче Бойко Борисов едва ли може да е гарант за реформи.

„Много сме далеч от персоналната теза за това кой да е премиер, първото нещо е програма, след това можем да говорим за хора и да видим кои са носители на програмата“, обясни той.
 
Лидерът на ДСБ беше категоричен, че блокът няма да подкрепи правителство на малцинството, защото то не може да е реформаторско, защото "реформите не се правят от премиера и министрите, а от парламента и заради това трябва да има мнозинство". 

„Няма да подкрепяме хвърчащи мнозинства и правителство на малцинството. Ще участваме единствено в коалиция с ясно разписана програма“, категоричен беше Радан Кънев.

Според него правителството трябва да е с кратък мандат и да извърши спешните реформи в правосъдието, администрацията и обществените поръчки.

Кънев отрече думите на Божидар Лукарски за предизборен "трик" по отношение на Борисов и добави, че в предизборната кампания на Реформаторите не е имало трикове.

„Не приемам тези думи и вярвам, че Лукарски ще намери начин да излезе от ситуацията. В нашата декларация трикове няма и с нея спечелихме изборите“, отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
До 86 и 87 от 85 преди 9 години
Не аз, вие нямате понятие от историята на СДС. Това, за което пиша, ги преживях.Що се отнася до "глупостите на Надето", спомнете си кой я крепеше по онова време. Тя не се ползваше със симпатиите на седесарите-ветерани.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разпад ще има и в РБ и в герб И в ББЦ, но това ще е режисиран разпад от задкулисната олигархия, тоест, различни партии сега се пишат отделно, но като види чавек кой ги организира и финансира се сеща че ДПС и ББЦ например са едно и също нещо. Така че партиите в парламента не са 8, а около 2-3.
86
6
 
3
 
! Отговори
ДЕСЕН преди 9 години
ГЛАСУВАХМЕ ЗА СДС И КУНЕВА, А КОСТОВ СЕ МЪЧИ ДА ЯХНЕ РФ, ЧРЕЗ МАРИОНЕТКАТА СИ РАДАНЧО
85
2
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
"Попитали радио Ереван защо Бойко Борисов спечели изборите:- Защото есента е сезонът на тиквите. - отговорило радиото."На бостанджиите трябва да им стане ясно, че без сериозни реформи държавата си отива.Не може да се кара както до сега само с крадене и паразитиране по евро финансови потоци!Днес Бат Сали депутат, след някоя година министър председател.
84
2
 
7
 
! Отговори
Божо преди 9 години
КАКВО ПРЕДЛАГА ГЕРБ КАТО ПЕРСПЕКТИВА ЗА СТРАНАТА НИ - ТОВА Е ВЪПРОСЪТ !!!!!!!!!!!!! Кой харесва Борисов си е негова лична работа !!! Ако ГЕРБ мислят да управляват, да кажат КАК Я МИСЛЯТ ТАЯ РАБОТА !!!! Борисов се върти като ветропоказател, а цялата ченгесарска преса се занимава с Реформаторския блок !!!! Да си се гушка Борисов с доган и миков и да спират с цирковете !!! Министър на цирка да е бареков, а заместник министър на ротационен принцип сидеров !!!!
83
2
 
3
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До NORMALENПриятелски съвет - спри да пишеш на маймуница маймунщини !!! Тези , които се смятат за нормални, трябва да имат едно наум :((
82
1
 
5
 
! Отговори
bobi60 преди 9 години
Няма да се разпадне, стига с инсинуацииите. Блокът трябва да поставя условия, точно така!!!
81
2
 
5
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
SBIRSHTINA OT SELSKI PAZAR-PO PROSTI OT TEZI NE SAM VIGDAL.VCERA SE VENCAHA DNES SE RAZVEGDAT.
80
3
 
8
 
! Отговори
избирател преди 9 години
Ако това стане и не съумеят да намерят "общ език", на следващите избори, партиите формиращи РБ ще изгубят. Нито една от тях няма да влезе в НС. ДСБ да малко да спрат с "тупането по гърдите". Това е в интерес на всички.
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Много е просто !" ... тук идват факторите Кунева и Лукарски, които са озверели за власт."може да е нещо друго, например да са едни от къртиците
78
9
 
16
 
! Отговори
copypaste преди 9 години
Кунева и Лукарски просто да СПРАТ ДА ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ !!!!!!!!! Да оставят политиката на Кънев и Костов, за които сме гласували !!!! Меглена, Божидаре, не го приемайте лично, но не всеки става за лидер. Когато си отворите устите, хората заспиват, защото никой не разбира какво точно казвате. Процентите на РБ са толкова високи единствено заради Радан. ОГРОМНОТО мнозинство реши да гласува, когато той каза, че не желае Мутрата и Цв.Цв. във властта и това е условието му. Моля ви, проумейте това и ПРЕСТАНЕТЕ да разводнявате нещата. Смирете се и млъкнете във важния момент.
77
6
 
17
 
! Отговори
F 16 преди 9 години
Мисля, че генералното объркване сред симпатизантите на РБ идава от това, че една част от тях все още не може да осъзнае очевидния факт, че наследницата на БКП в България не е БСП, а Герб.
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Божо за ясната позиция на ББ-тоАми ББ-то има ясна позиция, но тя не отърва на никого, вероятно и на теб не приляга, ако вникнеш в нещата.
75
6
 
10
 
! Отговори
optimist преди 9 години
РБ и останалите малки партии си свършиха задачата, а тя беше много проста - да чопнат по 4-5-6% по ГЕРБ, за да не може ГЕРБ да упавляват сами. Ето затова скоро няма да имаме работещо правителство.
74
4
 
12
 
! Отговори
тролгеносен преди 9 години
Смешници. То мънкане, то виевати фрази, то ритане под масата.......Нямат разлика тези палячовци Реанимацията с БСП и ДПС. Въртят го, сучат го , пак искат правителство тип "БЕРОВ" или Орешарски..... Да сложат едно *** отпред, да се накрадат и.........кой от къде е.
73
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народе, отново Те излъга Иван Костов, но този път заедно с Пръмова . До кога ще се лъжеш Народе ?
72
3
 
5
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До БезпринципниКоалицииВие , другарю, явно имате принципна позиция - споделете я !!!
71
11
 
5
 
! Отговори
БезпринципниКоалиции преди 9 години
Неслучайно, около предишните избори доби популярност този израз.Костов попиля СДС точно тогава, когато сините бяха най-силни. После си направи собствена партийка. Сините онемяха от наглостта му. Но беше късно. На мястото на вече закалилите се сини партии, обединени в коалиция, дойде "организацията СДС",в която нахлуха гласовити бивши квартални отечественофронтовки и буквално задушиха заварените сини активисти - нали СДС спечели изборите, та да станат и те седесарки, току виж намазали келепир!
70
3
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До ruseborn,Отговора е по-умен народа , ама го няма! Вече 25 интелигентните емигрират и не се връщат.Иначе от избори без никаква промяна смисъл няма!
69
2
 
11
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Цялата ченгесарска енергия е насочена към това , да се пренесе съществения разговор за това - КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ И КАК ЗА ДЪЖАВАТА НИ, към несъщественото - кой обича Бойко Борисов и кой не го обича !!! Реформаторският блок наистина трябва да си съгласува позициите спрямо ГЕРБ/Бойко Борисов/, но ГЕРБ /Бойко Борисов/ трябва да има ЯСНА ПОЗИЦИЯ КАК ЩЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ !!!