Разпад на РБ - в главата на безумци или реален риск?

Напрежение има, проблеми има, но лидерите търсят изход
Обновена: 9 окт 2014 14:08 | 9 окт 2014 10:29, Камелия Цветанова
112
Разпад на РБ - в главата на безумци или реален риск?
Снимка: БТА, архив

Единството на Реформаторския блок беше поставено под въпрос веднага след изборите заради различията, които имат партиите в него към ГЕРБ и към амбицията на Бойко Борисов отново да стане премиер.

Още по темата
Оказа се, че дори и лидерите на политическите формации в блока имат различни мнения за бъдещето на обединението - според Радан Кънев от ДСБ Реформаторският блок няма да се разпадне, но Корман Исмаилов от Народна партия „Свобода и достойнство” смята, че има опасност някоя партия от него да напусне.

„Напрежение има, проблеми има, но търсим изход“, призна Исмаилов по Нова телевизия, който определи сегашната ситуацията като изпит за блока. 

По думите му има рискове Реформаторският блок да се разцепи и някоя партия да се оттегли.

„Предстои да изберем председател и ръководство на парламентарната група, това са пет партии и ако те изпълняват преди всичко решения на политическите си ръководства, а не на  Реформаторския блок, може да се разпадне“, заяви той.

Корман Исмаилов дори не изключва от една парламентарна група Реформаторският блок да се окаже с две.

„Всичко е възможно, може половината да гласува за Борисов, другите - не“, посочи той.

Радан Кънев обаче беше категоричен, че шанс за разпадане на Реформаторския блок може да се върти само в главите на безумци.

„Не може да се каже, че ще сме най-бързо разпадналата се група в следващия парламент“, отсече той по bTV. Според него няма как да става въпрос за разпадане на блока, тъй като той е удвоил резултата си на изборите.

В същото време и той призна, че между партиите в обединението има видими различия, но те „не се замитат под масата”.

Кънев смята, че в крайна сметка общото между политическите сили в блока е повече от разликите, а пък сега се акцентира върху ”емоционални изказвания на хора, които са малко превъзбудени и отдавна не са помирисвали власт”.

Той е уверен,че блокът ще може да формира обща позиция, след като всяка от партиите е оформила своя и с нея влиза в разговорите.

Въпреки различията Корман Исмаилов и Радан Кънев са единни в позицията си, че е много важно да има правителство, което да е готово да прави реформи.

„Най-важно е да се състави правителство с ясна конкретна програма. Ние ще предложим сериозни реформи. Нека видим дали ГЕРБ ще се ангажира с тях. Ако се ангажира, да видим кои хора ще предложат”, коментира Исмаилов и добави, че не е маловажно кой ще е премиер. Но защо пък да не е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, ако се ангажира да направи реформите, каза още той.

Според Радан Кънев обаче Бойко Борисов едва ли може да е гарант за реформи.

„Много сме далеч от персоналната теза за това кой да е премиер, първото нещо е програма, след това можем да говорим за хора и да видим кои са носители на програмата“, обясни той.
 
Лидерът на ДСБ беше категоричен, че блокът няма да подкрепи правителство на малцинството, защото то не може да е реформаторско, защото "реформите не се правят от премиера и министрите, а от парламента и заради това трябва да има мнозинство". 

„Няма да подкрепяме хвърчащи мнозинства и правителство на малцинството. Ще участваме единствено в коалиция с ясно разписана програма“, категоричен беше Радан Кънев.

Според него правителството трябва да е с кратък мандат и да извърши спешните реформи в правосъдието, администрацията и обществените поръчки.

Кънев отрече думите на Божидар Лукарски за предизборен "трик" по отношение на Борисов и добави, че в предизборната кампания на Реформаторите не е имало трикове.

„Не приемам тези думи и вярвам, че Лукарски ще намери начин да излезе от ситуацията. В нашата декларация трикове няма и с нея спечелихме изборите“, отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
9
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Боли мЪ фарЪ ЗА ДЕФОРМАТОРИТЕ!Куневица пак се намести на топличо,ама ще е за кратко!!!
47
3
 
5
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 9 години
До Йордан41Ти си болен човек-болен от герболеза и то в особено остра форма. А именно това те прави сляп за истината. Бойко дойде на власт благодарение на Доган и сега именно Доган се опитва да го върне. Така че ако търсиш втора турска партия виж в състава на ГЕРБ коя партия влиза има една отцепила се от ДПС и тя не е тая в РБ!
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛЕД ПРОСЛОВУТОТО ТУРСКО КАФЕ В КЪРДЖАЛИ НА КОЕТО МУТРАТА ББ И МЕСТАН СЕ ДОГОВОРИХА ЗА ПОДЯЛБАТА НА БАНИЦАТА ,ТО НА ТИЯ СМЕШНИЦИ ОТ РБ ,ПАРИЧНИЯ ФОНД, И ББЦ ИМ ОСТАНА САМО ДА СЕ ДЖАВКАТ ЗА ОГРИЗКИТЕ КОАЛИЦИЯТА Е ДОГОВОРЕНА В САРАИТЕ И ТЯ Е КОАЛИЦИЯ БОСТАН ,ТАКЪВ Е ЖИВОТА ЗА ЕДНИ ТУРСКО КАФЕ ,ЗА РБ,ББЦ И ПФ -МВРО-СКАТ ТУРСКА БАНЯ С ОДУПВАНЕ И ПОДМИВАНЕ С ИБРИКА И ГЪЗЕН МАСАЖ С АРОМАТЕН ВАЗЕЛИН ТАКАВА Е В МОМЕНТА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ ,А ГЛАДНИЯ НАРОД ПРЕЗ ЗИМАТА ЩЕ ГИ СУРВАКА ТИЯ С КОЛОВЕТЕ
45
6
 
7
 
! Отговори
Физик преди 9 години
Костов е майстор на разпада. Трябва да го назначат за началник на ЦЕРН. Гарантирано ще разпадне и Божествената частица! Уникален!
44
2
 
6
 
! Отговори
съветник преди 9 години
Дами и господа, може ли орел, рак, и щука, да бъдат заедно ? Същото ще се получи и с рИформаторите, от ден до пладне...
43
10
 
5
 
! Отговори
Хризантема преди 9 години
До 38. Радан е пичка на *** Костов, който играе с мафията. Айде недей да ни хвалиш този зависим ***.
42
0
 
6
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Българските граждани са тотално объркани от тази 25 годишна каша в нашата страна.Гражданите не са виновни за това което се случва в държавата.Ние всички сме объркани от случваштото се в управлението и в държавата ни.Кои е виновен за объркването?Всеки сам да си одговори дами и господа!?
41
1
 
7
 
! Отговори
Ф-1 преди 9 години
Умните хора в БГ им бе отнета възможносттаза политическа изява чрез перманентното инфилтриране на "троянски коне" в структурите. Парламентът по традиция пак се напълни с най-различни мутанти на БКП и ДС. Са съжаление надеждата на честните хора за възраждане и просперитет отново се отлага за неопределено време в бъдещето!!!!!!!!
40
6
 
7
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
Реформатоската КООПЕРАЦИЯ е образа на всички политици в България ," спешни реформи в правосъдието , администрацията и обществените поръчки " е това им е интереса на политичетата - да наместим наши хора в управата и да хапнем обществените "поръчки " ( ПАРИЧКИ )
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛЪСНА ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА "КЛАСА"! ПАРТИИТЕ НИ ЗАНИМАВАТ СЪС СЕБЕ СИ! КОЕ БИЛО ПОЛЕЗНО И КОЕ НЕ, НО ЗА ТЯХ - ПАРТИИТЕ, А НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИЯ НАРОД! ПОСТАВЯТ УСЛОВИЯ, НО ТЕ НЕ СА ЗА ПЕНСИИ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ЕНЕРГЕТИКА, СИГУРНОСТ..., А ЗА ТОВА КОЙ ЩЕ БЪДЕ ПРЕМИЕР И КОЙ НЕ, КОЛКО ЩЕ УПРАВЛЯВА, ЩЕ ИМАТ ЛИ МИНИСТРИ...ГЛУПОСТИ, ГЛУПОСТИ, ГЛУПОСТИ! БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА, А ТЕ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА НАТРУПАТ ПАРИЧКИ, ПРЕДИ ДА СА Я ПРОДАЛИ ОКОНЧАТЕЛНО!
38
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Деформаторите ще турцизират заедно с ДПС и ще слугуват на Турция. Ердоган вече си има 2 партии, на които им дърпа конците.
37
12
 
6
 
! Отговори
Делфи преди 9 години
Няма шанс с гаргамелци да се върви към мирно споразумение.......Само интелигентните Лукарски и Корман Исмаилов могат да подсигурат подкрепа за стабилност И Бойко Борисов е държавника ,който има волята да го осъществи!
36
3
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
На лидерите в Реформаторския блок трябва да им е ясно, че Борисов вече се е разбрал с Доган за правителството, управлението и комисионите. Участието на Реформаторския блок или други в управлението на държавата ще е проформа, за да има с кого Борисов да оправдава неуспехите(провалите) и некомпетентността си. Вече го е правил! Борисов е от типа социалистически началници, които хем са некомпетентни, хем имат безкрайно его - за успехите говорят в 1-во лице единствено число (Аз), а провалите винаги в трето лице!
35
3
 
11
 
! Отговори
nemam nervi преди 9 години
"Аз съм *** и вие сте прости -затова се разбираме" звучи от повечето коментари и не го е казал Радан Кънев ,а вашето слънце
34
0
 
9
 
! Отговори
художника преди 9 години
Умните се карат кой е по-умен, и затова простите ни управляват!
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДНЕС ЕДИН ОТ ЛИДЕРИТЕ НА ПАТРИОТИЧНИЯ ФРОНТ-МАСОНА ТЕМПЛИЕР СЛАВИ БИНЕВ ЗАЯВИ,ЧЕ ПАТРОИТИЧНИЯ ФРОН ЩЕ ПОДКРЕПИ САМО ПРОГРАМНО ПРАВИТЕЛСТВО С ЯСНА ПРОГРАМА И С УЧАСТИЕТО НА ВСИЧКИ ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИ ПАРТИИ БЕЗ ДПС,,В ТАКОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЯМАЛО МЯСТО ЗА ББ И ЦЦ, ЯЗЪК ЗА КИНТИТЕ ЗА ТЕЗИ ПЛАТЕНИ *** ПРОТЕСТИ ОТ ЛЯТОТО КОИТО ДОКАРАХА ПИРОВА ПОБЕДА НА БОЯНСКИЯ МУТРО ТАПИР
32
6
 
5
 
! Отговори
Йордан преди 9 години
Честито, чрез гласуването си за РБ си избрахте другата турска партия, а именно НПСД. Изобщо РБ е турски не само заради турската партия в него, а също и за това, че те са слуги на Турция и се финансират от Ердоган, който много обича Бойко и ще се радва на коалицията РБ + ГЕРБ. НПСД е просто партията на Ердоган, а Касим Дал и Корман Исмаилов са просто неформални лидери на антибългарската партия, скрила се в РБ, за да спечели български гласове.
31
19
 
12
 
! Отговори
Смех преди 9 години
Казвах ви аз да си гласуваме за ГЕРБ, не за тези глупави реформатори, ама няма кой да ме чуе...Сега си трийте сол на главата!
30
6
 
8
 
! Отговори
7 преди 9 години
До красиОт такива умници като тебе сме толкова добре.ГЕРБ и ДПС отдавна са се заедно.РБ и ПФ,КАКТО и АТАКА искат програма,реформа за излизане от кризата,а не да се краде.Разбра ли ме БЪЛГАРИНО.Какво значи "успешен мандат" за теб? Да изкарат 4 г. това ли е?И след тях потоп ,както до сега.
29
5
 
16
 
! Отговори
чичко патолог преди 9 години
Колко им е периода на полуразпад на тези? Събрали се орел, рак и щука. Излъгали и част от избирателите си и самите себе си. Реаниматорски блок. Айде в моргата на историята.