Губим най-малко 200 млн. лв. от спирането на "Южен поток"

Това са парите, които страната ни е платила до момента
Обновена: 3 дек 2014 07:02 | 3 дек 2014 07:00,
192
Губим най-малко 200 млн. лв. от спирането на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

България ще загуби най-малко 200 млн. лева от спирането на газопровода "Южен поток", пресмята "Труд". Това е сумата, която страната е платила до момента.

Парите са внесени от Българския енергиен холдинг /БЕХ/, който държи половината от компанията "Южен поток България" и са осигурени със заем от "Газпромбанк".

Още по темата
От трите големи енергийни проекта, наречени през 2008 г. Голям шлем от тогавашния президент Георги Първанов, България няма да реализира нито един - за 7 години бяха спрени първо петролопроводът "Бургас-Александруполис", след това АЕЦ "Белене", а сега и газопроводът "Южен поток", припомня "24 часа".

В друга статия "Труд" цитира писмо на британския премиер Дейвид Камерън: "Убеден съм, че ще направите необходимото, за да бъдат взети съответните решения, които да позволят свързването на България с Южния газов коридор, по който от 2019 г. ще доставяме газ от Азербайджан. Надявам се също така, че ще обмислите внимателно проекта "Южен поток".

Пред "Преса" експрезидентът Георги Първанов определя случилото се като "много лоша новина за България".

"Големият шлем" сега ще го вземе Ердоган. Защото Русия ще построи не само втори газопровод към Турция, който да достига до границата с Гърция, но и между Москва и Анкара се вижда сътрудничество и в ядрената сфера. Като прибавите към това и петролопроводите, които ще предоставят значителни възможности на турската икономика, наистина се получава "Голям шлем", но не за нас. Всичко това е съпроводено и с отстъпки в цената", коментира той.

"И ние трябва да си направим дебата за отговорността на няколко правителства от началото на 2009-а досега и защо пропуснахме шанса да направим големите си енергийни проекти необратими. Фактът, че се говори за газов терминал в Турция на границата с Гърция като изход към Европа, показва, че ние просто сме заобиколени. Решението не е антиевропейско. То е отговор на нашата нерешителност и неотговорност да работим за националните си интереси", казва Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може всички други държави да защитават националните си интереси,само ние не можем и ближем ***? От народа ли зависи,или от управляващите?-нека всеки да помисли и най -сетне да има реакция на хората!Мълчим като наблюдатели,и гледаме как ни сриват държавата.Докога?
53
6
 
9
 
! Отговори
Андрей преди 9 години
Привет Славяне! Как же так? Мы на вас надеялись...
52
1
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
И да имаше южен поток през БГ:1во. Ние нямаше да сме собственици на газопровода, а щеше да е някоя американска или европейска банка/фирма чрез посредници или офшорки2ро. С оглед горе казаното - ние пари от цялата работа нямаше да видим,щяха да потъват в някой олигархски джоб.3то. Евтина или по-евтина газ ние пак нямаше да видим, защото правителството (което и да е то) ще направи акциз Южен Поток и ще добави още такси само и само парите от транзита да останат в парламента и в обръчите от фирми
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 66 Одисей И защо така си побеснял нима не са били винаги мекотели ,а между другото и снахата Кунева ли е между твоите.
50
2
 
5
 
! Отговори
Adameva преди 9 години
Не ни трябва нито газ ,бензин,дизел и въглища даже -:) Чист въздух И ВОДА и мозък по народа Само и нещата ще се случат най добре за нас само природа не можем да построим
49
9
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Защо сме платили 200 млн, след като твърдяхте, че от България не се иска нищо, освен да получава пари? Защо за Путин е толкова важно да е монополист на тръбата?
48
2
 
15
 
! Отговори
ДО ВСИЧКИ преди 9 години
НЕ отговараяйте на ОДИСЕЙ....той е паталогичен лъжец,а и е бивш комсомолски секретар--при това неуспял----затова мрази руснаците--защото не са допуснали змя в къщата си....
47
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За каква диверсификация говорите-смях! Щели сме да изградим някакъв колектор с Гърция -смях!Ами Гърция от къде взимат газта?-нали пак е Руски-смях.Боже опази Българския народ от Европейските ***,ще ни затрият държавицата ни!
46
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така, добре че се спряха само на 200 млн тея пари, иначе с гагаузите от масква щяха да са мноооого повече.
45
1
 
6
 
! Отговори
maketo преди 9 години
ного важно 220 милиончета къде не отишли само по 31 лв на човек нема да пиете една вечер у кръчмата и готово
44
5
 
17
 
! Отговори
до одисей преди 9 години
Отворко, а дай пример откъде ще вземеш по-евтин газ, освен директно от тръбата. Не ни разказвай лакърдии, че ще се топлим с евтин американски, алжирски и ли от Катар.Като няма какво да лъжеш, поне си затвори мръсната човка!
43
3
 
17
 
! Отговори
нннннннн преди 9 години
До нокдауни и нокаут Кво печелиш мой??????? Откъде ще купуваш газ,като тия е сецнат от Украйна а ?????? Ще строиш тръба до Турция ли??? С кви пари,като си беден като църковна мишка ,ще ми строиш тръпопровод???????? ЕС забрави,те ще се направят на ударени и ще ти кажат сам да се спасяваш Аман от *** парчета в тая БГ
42
4
 
16
 
! Отговори
До Одисей преди 9 години
Ние вече сме бананова република. С такива управляващи- пожарникари и физкултурници,как да имаме развита икономика,след като провалиха всички стратегически проекти важни за България. Ами хайде ще продължаваме да сме *** на Европата,ще козируваме за всичко което ни им е удобно икономически, и ще чакаме милостиня за евро пари. След някоя друга година ще стане ясно кой каква политика е водил ,но България вече няма да я има.Не знам само дали Турска или Американска колония ще бъде.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
До Анонимен 50 милиарда , ама в десет процента от населението, а сигурно не са и толкова
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Започваш да цениш нещо, когато го загубиш! Сега нашите *** да кажат, откъде ще получаваме газ и на каква цена. Защото запада се е хванал за главата от нашите простаци обитаващи Дондуков 1 и 2.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
Да проверим при кой бяха прекратени и трите проекта - Б. Б. Да за разлика от нас които губим , то Гърция след няколко години ще печели от транзитните такси който ще и плащаме за да си доставим газ от Русия през Турция и Гърция. Компенсацията от ЕС - ще ви предоставим помощ да си подобрите газовата връзка с Гърция и това ако е помощ , повече е набутване в ъгъла на най бедна нация от ЕС и там да си стоим където ни е мястото, след като нямаме национално отговорни политици който да сложат нац.инте
38
1
 
6
 
! Отговори
А аз знам преди 9 години
До Спомням сиА през 2003 точно акциите на дъщерната фирма,ги купи голямата корпорация на Ротшилд---И точно затова Б.Б. не им направи нищо когато имаше проблем с Лукойл.Ако си спомняш,Б.Б. тогава замина за Дания,получи нареждане да не се прави на интересен и замаза работата....Важното е кой държи акциите и какво ще кажат основните акционери,а не кой е импълнителен директор...Ротшилд има 147 корпорации,а въпросната корпорация е Resona Holdings -на 48 място по богатство от всичките му корпорации
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямаме политици , които мислят мащабно за бъдещето на страната.Имаме едни келеперджии , които разтуриха и селско стопанство и промишленост и продадоха националните интереси на чужди държави.
36
4
 
15
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Обикалям и контактувам цял ден с хора.Говорим си.Стагнацията е огромна,като знаят че Боко харам е пак на власт.И всеки предвижда съкращаване на заплати, приходи и какво ли още не.Не можете да си представите из провинцията, от ноември насам какво е!!!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе КЪДЕ Е БАЦЕ ???