Губим най-малко 200 млн. лв. от спирането на "Южен поток"

Това са парите, които страната ни е платила до момента
Обновена: 3 дек 2014 07:02 | 3 дек 2014 07:00,
192
Губим най-малко 200 млн. лв. от спирането на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

България ще загуби най-малко 200 млн. лева от спирането на газопровода "Южен поток", пресмята "Труд". Това е сумата, която страната е платила до момента.

Парите са внесени от Българския енергиен холдинг /БЕХ/, който държи половината от компанията "Южен поток България" и са осигурени със заем от "Газпромбанк".

Още по темата
От трите големи енергийни проекта, наречени през 2008 г. Голям шлем от тогавашния президент Георги Първанов, България няма да реализира нито един - за 7 години бяха спрени първо петролопроводът "Бургас-Александруполис", след това АЕЦ "Белене", а сега и газопроводът "Южен поток", припомня "24 часа".

В друга статия "Труд" цитира писмо на британския премиер Дейвид Камерън: "Убеден съм, че ще направите необходимото, за да бъдат взети съответните решения, които да позволят свързването на България с Южния газов коридор, по който от 2019 г. ще доставяме газ от Азербайджан. Надявам се също така, че ще обмислите внимателно проекта "Южен поток".

Пред "Преса" експрезидентът Георги Първанов определя случилото се като "много лоша новина за България".

"Големият шлем" сега ще го вземе Ердоган. Защото Русия ще построи не само втори газопровод към Турция, който да достига до границата с Гърция, но и между Москва и Анкара се вижда сътрудничество и в ядрената сфера. Като прибавите към това и петролопроводите, които ще предоставят значителни възможности на турската икономика, наистина се получава "Голям шлем", но не за нас. Всичко това е съпроводено и с отстъпки в цената", коментира той.

"И ние трябва да си направим дебата за отговорността на няколко правителства от началото на 2009-а досега и защо пропуснахме шанса да направим големите си енергийни проекти необратими. Фактът, че се говори за газов терминал в Турция на границата с Гърция като изход към Европа, показва, че ние просто сме заобиколени. Решението не е антиевропейско. То е отговор на нашата нерешителност и неотговорност да работим за националните си интереси", казва Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
14
 
! Отговори
до одисей преди 9 години
След като си такъв спец по газопроводи, обясни ни ако обичаш, ЗАЩО Турция гледа да прилапа проекта, както и да построи три атомни централи с руснаците. Те не се ли страхуват да се обвържат с тях. Освен това именно Турция ще бъде главен разпределител на газта за Европа, това е реалността.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а бе василев напоследък и пропагандата им не върви ...
72
0
 
0
 
! Отговори
Мы Нет Братухи преди 9 години
До АндрейА ты, что думал... Россия Бросила Болгарию в Пасть зваря.. Понимаешь? ВПолитике Нет друзя! Она Разделить Болгары и Русь... Вот, Сейчас Сербы ваши друзя..
71
3
 
3
 
! Отговори
нннннннн преди 9 години
До Шоп *** си ти Путин е затворил страницата южен поток и въобще няма да се занимава повече Дори и да има преговори,то ще са като с Украйна,плямпане ,плямпане и накрая им спряха газта ,както казаха А наште Лукарски,Томислав ,Плевнелиев и другите,само може да им пожжелая на тях и децата им ,една тумба джихадисти 24/7 да им се изреждат А на тебе няма,щото това няма да е наказание за тебе ,а някакъв рай
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой ли ще бъде отстрелян първи?
69
1
 
7
 
! Отговори
citizen преди 9 години
"Южен паток никога не е бил започван за да е спрян."Кажи го това, на работниците в пристанище Бургас, където цяло лято се стоваряха тръби и се изграждаха съоръжения.Ама когато си *** Селянин, като повечето от вас, гледаш какво ти казват в хоремага и идваш тук да се правиш на умен.
68
0
 
2
 
! Отговори
ААА преди 9 години
И как се сключва подписването на договор за милиони без клауза за неустойки, за да не се окажем губещи? Тази клауза я има и в най-простия договор за наем на гарсониера, а тук става въпрос за милиони. Нямам думи от некомпетентността, която ни "управлява" и взема решения на държавно ниво. Трябва да се търси наказателна отговорност на виновните - и в затвора, за да се замислят следващите.
67
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До 79 Одисей Не е ,но си я търпите със запушен и това поражда само въпроси .Колкото до това дали имат руснаците пари и газ сал един бог знае ,но доколкото си спомням и за Син поток на който твоя човек Костов сложи тапата се говореха подобни приказки та и колко трудно било и нямало да бъде построен ,а сега си работи.Дали това с Турция е партенка времето ще покаже.
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен паток никога не е бил започван за да е спрян.
65
9
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Лукарски и Томислав нарочно играят театър и по този начин правят Путин смешен, съмнявайки се в думите му. Освен това Големият шлем е не да спрат проекта, а да го накарат да го постри, но при европейските условия. Борисов е измислил тая игра. Не заслужава нищо по-добро кремълският ***, след като се изрази така за държавата ни. И понеже е голям "хитрец", ще му вкарат главата в хамута, ще продава газ на загуба и накрая собствените му подръжници ще му бият шута.
64
3
 
2
 
! Отговори
onz преди 9 години
айде да не сметате пропуснати ползи от нероден петко, а да кажете колко точно са пропуснатите разходи....
63
0
 
1
 
! Отговори
citizen преди 9 години
чудесно, хайде отивай да изкарваш овцете, че стана късно...
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
200 млн за Южен поток ,1,5 млрд за АЕЦ Белене а насреща НИЩО .тези 2 млрд ще ги платим ние . А сметка на управляващите допуснали това кой ще търси 2млрд хвърлени на вятъра са това! нЕВИЖДАНО МАЛОУМИЕ И ЛИПСА НА УПРАВЛЕНСКИ УМЕНИЯ Е ТОВА. БЕЗОБРАЗИЕ
61
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера беше велик ден за празнуване!България се отърва от най-скъпият, неизгоден антиекологичен и заробващ проект на Русия.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дрън дрънКриСталинка ще не носи с кофи от САЩ, а Роската и Баце от Катар и после ще го препродаваме на Европата!
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато хем сърби,хем боли, резултата е такъв.България никога не е била на ясно с нищо, /почти /винаги е била и ще бъде робска държава.
58
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво де, като е толкова заробващ и на загуба за нас този проект, защо цялото правителство се гърчи и не може нищо смислено да каже, а Вожда се крие?!
57
1
 
5
 
! Отговори
Андрей преди 9 години
До Мы Нет БратухиТогда Извини.. Путин все правильно сделал...
56
1
 
2
 
! Отговори
Мы Нет Братухи преди 9 години
До АндрейС ошибку Братуха ти написал!
55
3
 
11
 
! Отговори
Георги Димитров преди 9 години
И мен ми е интересно защо и на кой сме ги платили тия 200 милиона :) ?! И ако сме платили толкова, то следващия въпрос е колко сме получили :) ? Все едно аз да реша да си прекарам газопровода през двора на съседа и той да е платил повече пари от колкото да е получил ? :) Кой знае колко рушвети и далавери са направили покрай тези проекти. Специално Първанов знам, че си е подготвил строителна фирма която да работи по АЕЦ Белене. Как да проявиш доверие към такива хора