Ненчев не знае откъде, но търси 4 млрд. за нова техника

Засега обаче ще кърпи "МиГ"-ве да не останем без самолети
119
Ненчев не знае откъде, но търси 4 млрд. за нова техника
Снимка: БТА

Според военния министър Николай Ненчев няма опасност армията да спре да охранява въздушното пространство.

Още по темата
Имаме няколко "МиГ"-а, които изпълняват своите задължения. Няма основание на този етап за безпокойство, коментира той, цитиран от БТА.

По негови сметки трябват около 80 млн. лева за ремонтирането на няколко от "МиГ"-овете, а другият вариант бил около 24 млн. за два самолета, които биха могли да бъдат ремонтирани в рамките на тази година, за да се гарантира, че до края на следващата няма да има проблеми.

В отговор на въпрос за поддържането на изтребителите МиГ-29, както и на другата руска техника, с която разполагаме, Ненчев отново коментира, че България е може би единствената държава в НАТО, която е почти напълно зависима от Русия.

"Ще се стремим да намалим максимално зависимостта от Русия и от други страни извън НАТО", посочи министърът.

Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили вече е внесена в Министерския съвет, информира Николай Ненчев в отговор на въпрос. Тя ще бъде разгледана, евентуално приета, след което ще бъде внесена за разглеждане и приемане в парламента.

"Вярвам, че ще бъде приета по начина, по който я предлагаме, дори да има някакви забележки и корекции, ще се съобразим, ако това е необходимо", посочи Ненчев, но не се ангажира категорично с размера на предвидените в програмата разходи, с аргумента, че не е ясно каква техника ще купим, като все пак потвърди, че приблизителната сума е около четири милиарда лева.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов обясни в отговор на въпрос за участието ни в Афганистан, че операцията там е планирана да продължи до края на годината, а за след това все още няма яснота.

Министърът на отбраната и началникът на отбраната разговаряха днес чрез видеоконферентна връзка с българските военни контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. Те поздравиха военнослужещите по повод на предстоящия Ден на храбростта и празник на Българската армия - 6 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
9
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Менчето пак се обърка.За него 4млрд. са като 4 тона картофи.Земеделски ***.
59
2
 
12
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДА ПРИТЕСНЕН Е ЗАЩОТО НЯМА ДА МОЖЕ ДА КУПИ ОСТАРЯЛАТА ТЕХНИКА НА САЩ И НАТО. МНОГО УМНО. ПА ЩЕ ИМА И КОМИСИОННИ. СИГУРНО ТОВА Е ОСНОВНОТО ЗА ПРИТЕСНЕНИЕТО МУ.
58
0
 
8
 
! Отговори
ОЗ преди 9 години
Вземете под наем сокола на Лудогорец - по сигурен, по евтин
57
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 9 години
като направи съкращения на лапачите в министерството си, тогава да говори.Що не каже какви суми се раздават там като бонуси на всеки 3 месеца, а?
56
2
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Германия не ползва никакви ескадрили МиГ от 15 години насам.
55
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама как така ще ремонтират миговете ? Ама нали не съответстваха на натовските стандарти (интересно че Германия ползва няколко ескадрили МиГ -29 , как там съответстват ) ? Или всичко е пушилка за да се пипнат едни комисиони при закупуване на самолети ?
54
0
 
3
 
! Отговори
com преди 9 години
da pita na zaem ot komshiite - te imat dobri sarca, pa i ubava tehnika imat.
53
0
 
1
 
! Отговори
para hod преди 9 години
da gleda nagore kam nebeto - tam ima mnogo...da si lovi...a te nekoi pat i sami si padat na korena
52
4
 
6
 
! Отговори
СЕЛЯНДУР ТЪП НЕНЧЕВ преди 9 години
тръгнал да дири пари за КОМИСИОННИ. АРЕ У ЛЕВО бе ГОВЕДАРИНО. Глей си говедата в Земеделските далавери и не се меси в неща дето са ти като висша математика за овчари
51
0
 
4
 
! Отговори
макето преди 9 години
абре крайно време е да върнем на въоръжение българският изтребител ЛАЗ
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 53В Дания всички се пенсионират на минимум 63, сега ще вдигат на 65, и затова имат парим за 45 изтребителя ф-16, 17 учебно щурмови СААБ, 4 С-130, 40-50 многоцелеви въртолета, 7 фрегати в т.ч. 3 от най-модерните със стелт технология, 4 *** и т.н., а са 4 млн население :)
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Под нов изтребител разбирам сериозни такива, било то F или МИГ, а не онези смехотворни имитации на изтребители- Грипен, Еврофайтер и тем подобните им вицове.
48
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименШото на Кугърите ше им свърши ресурса пък частите 100 пъти по-скъпи от на Ми-тата------------- Ами да, ето ти хубав отговор. Защото няма смисъл да се издухва ресурса по паради. Това е умно.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ненчев, ти гледай да са чисто нови изтребители, които да са боеспособни, а не да са някакви подобия на изтребители, които стават само за демонстрации. Гледай също да не са американски таралясници трета ръка, щото няма голямо значение дали ще кърпиш стари МИГ-ове или ще кърпиш стари F-ки.
46
0
 
6
 
! Отговори
BG преди 9 години
*** фуражки - няма ли пари !!! Няма я, като няма икономика няма и пари за армията ! Щото за военните, труда на цивилните е нещо достойно за презрение и съжаление !!! После няма ли пари ! Ненчев като иска пари за армията, тая армия да се включи в икономиката, не фуражките по цял ден да си играят с мобилните и да четат весници ! Що пътища има за оправяне, що баири за чистене и прочее. Ама те мързелите му с мързели не могат да си почистят и оправят поделенията - щото не били "чистачи" !!!
45
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен 56 Пилот съм, бе приятелю, успокой се. Освен това за нищо на света не бих налял пари в джоба на врага си.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема не е зависимост от Русия, проблема е финансов... И едно питане в тази връзка?Защо НАТОвските вертолети "Кугър" не летят, защо те не откриват Парада на 6 май, а това ще направи Ми-17? От кого зависи това, пак Русия ли ни е виновна?.
43
4
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До 51 По-добри са от българските 30-годишни. По-добри са и от руските, които ще са експортен вариант и освен това обработени така, че да откажат, когато ги насочим срещу руснаците. По-добри са и с това, че по нашите летища няма да се мотаят руски диверсанти, преоблечени като техници и инженери.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На колко години се пенсионират в останалите държави от ЕС ?!
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами накарай фуражките да си плащат осигуровките, премахни ранното им пенсиониране и 20-те брутни заплати, и ще намериш парите :)