Винетните цифри: Не 145, но пък 97, с 30 отгоре

ТИР-овете ще плащат солено, новите цени влизат в сила от 10 декември
517
Винетните цифри: Не 145, но пък 97, с 30 отгоре
Снимка: архив, Булфото

Годишната винетка за леките автомобили скача от 67 лева на 97 лева, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова в Министерския съвет.

Товарните автомобили над 12 тона от категория Eвро 0, 1 и 2 ще заплащат за година 1743 лева при 1300 досега, за останалите Eвро 3, 4, 5 цената скача от 1000 на 1340 лева.

За автобуси и товарни превозни средства до 12 тона цената на годишната винетка от 684 става 1050 лева и от 526 лева - 808 лева.

Още по темата

Новите цени влизат в сила от 10 декември, но годишните винетни стикери от тази година важат до края на януари 2016 година.

Очаква се приходите от поскъпването на винетките да се увеличат със 73,5 млн. лева.

Около 190 хил. коли ползват безплатни винетки, които са за сметка на бюджета на АПИ, като общо цената им е около 12 млн. лева годишно. Сега с по-високата цена разходът за тях ще се увеличи с около 6 млн. лева.

Павлова напомни, че цената на винетките не е актуализирана от 2008 година, а средната и минималната работна заплата за този период са се увеличили с 60-70%.

От думите на министъра стана ясно, че само в Румъния от редица европейски страни цените им са по-ниски.

Същевременно разходите за поддържане на пътищата растат. В периода 2009-2015 година са инвестирани над 3 млрд. лева за подобряване на състоянието й - от бюджета и оперативните програми.

По думите на Павлова минимум 600 млн. лева годишно трябват, за да подобрим трайно състоянието на републиканската пътна мрежа.

Министърът коментира, че сме на 102 място от 148 държави по лошо качество на пътната мрежа.

Павлова обяви още, че ще се въведе смесена система за заплащане по републиканските пътища през 2017-2018 г.

За превозните средства до 3,5 тона остава заплащане с винетки, над тази тежест ще се въведе тол система за заплащане на километър изминато разстояние.

Правителството възлага на АПИ съвместно с екипите на МВР, Митниците, НАП, Автомобилна администрация в срок до три месеца да разработят документацията за тол системата, след което ще се проведе процедура за избор на изпълнител, който да я изготви и въведе в експлоатация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винетката трябва да стане 370лв! И да е задължителна даже и в града! И дизела трябва да стане 39лв! Мито върху всяка нова кола от 300%! Само така ще се оправим!
312
0
 
6
 
! Отговори
Пацо преди 8 години
Какво очаквате от хора които пишат закони, да ги спазват ли? Ха ха ха! Ако помислим логично от 26 години на сам няма нито един закон в полза на народа. И въпросът е, защо трябва да скланяме глави и да плащаме за закони, които никой българин не е искал? Само защото са казали, че е закон? Ми те утре ще кажат, че е закон да си дадеш имота и колата на държатава. Аз лично ще се възползвам от правото си да не платя новата винетка. И защо? Много просто, ЗАЩОТОТО МОГА като тях да правя каквото си искам!
311
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шопдрисльо ,40 швейцарски франка за цялата година е в Швейцария
310
0
 
13
 
! Отговори
shrek преди 8 години
Лиляно мори, *** дебела, давай анализ и отчет до стотинка къде прахосвате парите от винетки! А най-добре се пръждосвайте цялата ГЕРБ при Дянков и Орешарски в панделата!
309
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имахте възможност да го застреляте на 25 октомври, ама вие предпочетохте да му стегнете бахура с долната халка! Айде ся да ви е вътрешно и без стенания и пъшкания!!! И да знаете: вкарал ви е само ***! Най-доброто предстои!
308
3
 
16
 
! Отговори
Узунов преди 8 години
*** - отупват брашняния чувал
307
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре е винетката да стане 1000 лева, цигарите по 10 лева, кафето 3 лева, бирата 5 лева.Така хазната ще се напълни и ще има пари за по-големи пенсии и заплати.Ще има пари за заплати на полицаи, безработни,бежанците,ромитеза здравеопазване, за образованиеИ Нови данъци - данък за безработните, за да са стимулирани да търсят работа.Данък на баничката на учениците, Данък на учителките, че имат висше.Данък на шофьора на дизел, че не си е купил електрическа кола Горанов
306
2
 
7
 
! Отговори
rojenec преди 8 години
ako vsichki plashtaha do sega i niamashe tolkova previligirovani neplashtashti vinetkata shteshe da e po eftina
305
5
 
25
 
! Отговори
сс преди 8 години
Какво се оплаквате, 100 лева е малко, трябваше да си е 145 лева. Нали за това гласувахте.
304
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре да си продам колата .. един еднопосочен самолетен билет и довиждане .. все по-зле ще става братя ..
303
2
 
39
 
! Отговори
Някой преди 8 години
От година живея с приятелката ми в Боливия (уж страна от четвъртия свят)...... Живее се супер спокойно, бензина е стотинки,цигарите стотинки..,а от бизнеса който имаме печелим много по добре от България! За съжаление България се нарежда зад четвъртия свят,по зле от Африка..Няма да се върна никога!Адиос България.
302
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯМА ЛИ КОЙ ДА НИ ИЗБАВИ ОТ НЕЗАКОННО УПРАВЛЯВАЩИЯ БУДАЛИСТ ИЗМАМИЛ НАРОДА, ЧЕ ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ К Т Б ОТ ТОВА СА МУ ПОЛОВИНАТА ГЛАСОВЕ ЗА НЕГО!!!!!МУТРАТА НИ УБИВА ПО ВСИЧКИ ЛИНИИ УБИ И ДЕЦАТА НИ 16 МИЛИАРДА ПРЕДИ ТОВА ОЩЕ 4 И РЕЗУЛТАТА Е ЕДНА МАГИСТРАЛА ПЛАТЕНА 80% ОТ ЕВРОПА!!!!!!!!!!!БЕНЗИНА ПАДНА НАПОЛОВИНА А ИНАЧЕ СИ Е ВСЕ СЪЩИЯ СКЪПИЯ ДА МУ Е ЧЕСТИТО НА НЕФТОХИМ ЗЛАТЕВ И ОРТАКА ИМ БУДА!!!!ДОКОГА БУДА ЩЕ ДИША ДОКОГА!!!! ДИША ЛИ БУДА ЗА НАС ВЪЗДУХ НЯМА ДА ИМА!
301
16
 
4
 
! Отговори
Бау преди 8 години
То всичко много хубаво ама ако не вдигат нищо от къде държавата ще взима пари ? Заеми ли ? Народа иска само да получава, но нищо да не дава. Твоето е общо ама моето си е мое. Ако разполагахме с някакви големи природни ресурси щеше да е друго. Ама не е ...
300
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Утре нали полицаите пак щеха да стачкуват , май нема нищо , намериха им малко парици от увеличението на винетките за 20 заплатки при пенсия и всичко ОК.После ще пробват с още нови цени на гражданска, тока, промили за смет и данък сгради, ами санирането и то ще се плаща нема как ,ще му намерят начина.
299
0
 
23
 
! Отговори
Кan4o преди 8 години
Много хора в това правителство продължават да си правят сметки без кръчмар.ГОСПОДА МИНИСТРИ,ЧУЙТЕ най после,за кого бие камбаната!
298
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БУДА ДА КАЖЕ С КОЛКО СЕ Е КАЧИЛ ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ ОТ 2009-ТА ГОДИНА ДОСЕГА ТА ВДИГА ВИНЕТКИТЕ!!!!!!НЕ САМО, ЧЕ НЕ СЕ Е КАЧИЛ ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ ПО ВРЕМЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БУДА АМИ СЕ И СРИНА НАДОЛУ!!!!!!!!!!КОЙ ЩЕ НИ СПАСИ ОТ БУДА НЕЗАКОННО УПРАВЛЯВАЩ ЩОТО ИЗМАМИ НАРОДА, ЧЕ ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ КТБ А Е И ПОДКРЕПЕН ОТ РАЗБОЙНИКАТОРИТЕ КОИТО ИЗМАМИХА НАРОДА, ЧЕ НЯМА ДА ПОДКРЕПЯТ БУДА НАЧЕЛО СЪС РАЗПРАН КУКУНЕВСПАСЕНИЕТО ЗА БУДА Е САМО КУРШУМ В ТИКВАТА!!! КОЙ ЩЕ НИ СПАСИ КОЙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
297
3
 
12
 
! Отговори
до 386 преди 8 години
Ще ти отговоря така:Ако работника сбърка - плащам аз! - нищо не плащаш, ако работника сбърка, го гониш от работа и не му даваш заплатата която си остава за теб!Това показва че си мошеник!Ако работника не успее-не успявам и аз! - Винаги успяваш по един или друг начин, а най вече като не плащаш данъци на държавата, ***.Ако работника е болен - аз боледувам заедно с него! - Боледуваш защото не си успял да го изцедиш от работа или няма с кой да се заяждаш по цял ден, ***
296
3
 
22
 
! Отговори
Помнещ До 431 преди 8 години
Народа не е забравил и няма да забрави никога! Пламен Горанов нали знаеш защо се самозапали? Това че ГЕРБ манипулира изборите чрез Цветанов съвсем не означава, че някой гласува за тях! Миналия път се разминава ама сега може и да им сцепим тиквите!
295
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един наивник по-назад пита ще забрави ли народа до другите избори. Хаха, другите избори... те ако утре вдигнат винетките, вдругиден ще е ден на мрънкане, един ден по-късно тук там по някой мъгляв коментар, а след седмица всичко ще е тотална амнезия. Народа от избори до избори тотално му се ресетва рама.
294
0
 
15
 
! Отговори
Дядо Мони от Мадрид преди 8 години
Най голямата ми грешка беше да ви оставя в ръцете на моя комунистически бодигард от село Банкя. Сега берете пловодовете на този мафиот.