Нов проект: Да падат сърп и чук, и петолъчки...

Държиш комунистически лозунг или символ – очаква те глоба
28 яну 2016 19:50,
454
Нов проект: Да падат сърп и чук, и петолъчки...
Снимка: Булфото

Символите и посланията на комунизма, останали от миналото, да се премахнат задължително от фасади, паметници и учебници. Това повелява изменение в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, внесено от депутати от ГЕРБ и РБ. Поправките предвиждат глоби до 2000 лева за лица и фирми, които не спазват новите изисквания. 

Внесените текстове предвиждат да се премахват от публични места символи, лозунги, фотоси, надписи, други знаци и предмети от времето на комунизма. Задължението е на всеки - от държавни органи, органите на местно самоуправлението, организации, физически или юридически лица, в чието владение се намират символите. 

Според проекта те могат да бъдат предоставени на Музея на комунистическото изкуство. Измененията предвиждат и забрана за поставяне тепърва на символи на комунизма на публични места. Забранява се и слагането на скулптури на дейци от времето - 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. 

Според проекта, ако заварени предмети или символи не могат да бъдат премахнати веднага, на тях трябва да бъде поставен надпис с текст: "Комунистическият режим в България 9.09.1944-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание".

Вносителите Методи Андреев от ГЕРБ, Петър Славов от РБ и др. са записали в проекта и указания към просветното министерство, университети, училища, декани, преподаватели и учители, да приведат учебниците в съотвествие със закона и да възпитават децата обективно за стореното от комунистическия режим. 

Депутатите предлагат и всеки, който не е свалил комунистическите символи от фасадата си, да бъде глобяван 200 лева. Ако става въпрос за фирма, санкцията ще е 2000 лв. 

В мотивите си депутатите припомнят, че комунистическият режим у нас е обявен за престъпен преди 16 г., а все още в страната се намират негови останки под фрмата на безсмислени лозунги, скулптури, надписи и др., възхваляващи плестъпния режим.

Според вносителите това води до заблуждения на подсрастващото поколение и дори до абсурди - "деца да идеализират престъпната дейност на дейци от БКП, пряко отговорни за смъртта и страданията на десетки хора".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Haha e TOVA E CHISTA EVROGEISKA DEMOKRACIA !
196
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оправиха държавата,че с това се захванаха?!Комунизъм първо в България не е имало другари!Имаше социализъм.Комунизъм на Балканите доколкото ми е известно е имало в Албания,където дори и право на коли не са имали!
195
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като "Комунистическият режим в България 9.09.1944-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни", защо престъпниците не са осъдени ??
194
2
 
6
 
! Отговори
Георги преди 8 години
И още нещо. Значи изнасяна е революция в арабския свят, а той беше учудващо мирен! Сигурно и революцията която сме изнасяли да е била некачествена.
193
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До Odysseus: Йордания приятелю е МОНАРХИЯ от край време. И не ми разтягай локуми, че видиш ли и там е изнасяна революция!
192
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това сигурно е някакъв базик нали? Не символите са престъпни, а хората които правят престъпления! Освен това съм виждал петолучки на такива места, че не само не могат да бъдат махнати, ами е трудно да се каже комунистически ли са, не са ли.... Пък и можеше да направим един як комуно-туризъм с тея неща, и без това са отживелица, ама важното е реваншизъма...! Т.е. днешните антикомунисти, разсъждават точно като комунисти :)
191
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още утре ще си поставя комунистически свастики в къщи и ще си намеря дрехи с подобни картини.Яд ли ви е,мръсни фашисти.Не можете да ме спрете.
190
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мякащото мекотело Методи Андреев е една от най-големите гнусни медузи на прехода.Такъв като него и бой не заслужава.Просто трябва да му се изходят сто човека във вонящата уста.
189
5
 
12
 
! Отговори
Lachezar преди 8 години
Със свестни хора и комунизма, и демокрацията биха функционирали доста добре. Проблемът е, че винаги има хора които са готови да облекат всякакви идеологии за лична употреба. Тогава няма почти никаква разлика между т. нар. демокрация и най-долните диктаторски режими - средствата са различни, ефекта е един и същ.
188
5
 
14
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До Odysseus:Прочетох коментара ти в който казваш че сме имали пазари само в рамките на СИВ. Преди 3 години работех в Йордания и тогава един бедуин ме попита защо вече в Йордания не внасят български агнета! Не знаех какво да му отговоря. Ако бях започнал да му обяснявам причините нямаше да разбере.
187
4
 
16
 
! Отговори
чудещ се преди 8 години
а аз се чудех от къде ще дойде обещания растеж на BG от 3% - дали от повишаването на цените или от друго....А ТО БИЛО ОТ ГЛОБИТE ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИ ОСТАТЪЦИ ):):):): а между другото в БГ никога не е имало комунизъм - строяхме си само социализъм
186
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1989г.ние бяхме галеното дете на СССР.Даваха ни всичко на символични цени-нефт,газ,ел.енергия,която ние препродавхме после и т. н.Това го знаят всички и дори Odysseus",ама ....такава му е работата...според времената.
185
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През комунизма България беше 26-та икономика в света,а сега през антикомунизма сме на 79-то място редом с бушмените от Ботсуана.
184
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баш комунистите искат да глобяват за комунистически лозунги.Абсолютна наглост.Аз пък напук ще си поставя такива надписи.Както и напук си сварих ракията през забранения за това месец януари.
183
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА НЕУСПЯЛ ДЕМОКРАТ ЗВЕЗДИЧКИТЕ МУ ПРЕЧЕЛИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПЕТОЛЪЧНИТЕЗА РИСУВАНЕ НА ЗВЕЗДИЧКИ ЩЕ ВИ СЛАГАТ ГЛОБИ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА СЪРПОВЕ И ЧУКОВЕ СЪЩО СПОКОЙНО СКОРО ТИЯ В ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ЧУКАТ С НАЛЪМИТЕ ПО ВИТОШКА
182
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисейчо, има си статистика(не наша), пробвайте да я разгледате, а после се изказвайте.
181
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
294, стига сте лъгали! Пазари имахме, но имахме и предатели, които казаха, че не искаме да продаваме на руснаци и араби. Имахме производства, които не само бяха конкуретни, но бяха и водещи в света! Разбира се, че имаше и такива, които бяха губещи, но имаха социален ефект.
180
4
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Не е въпроса в това, кой в какво вярва. Да виждаш, че хора от години се препитават от контейнерите за *** и да казваш, че вървим напред, а сме били фалирали тогава, когато никой не беше и чувал у нас за такова нещо - това е логиката на пишман-демократа. Чалга в политиката, чалга в журналистиката: напред към светлото бъдеще.
179
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пък тез от Ляво като БСП да се Разстрелятзаради Разпространението на КомунизмаБря Туй Демократите били голема работа бре
178
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисейчо, България никога не е била бедна в СИВ, беше водеща и не само там, но и в света. По БВП бяхме в първата трийсетица и доста пред много по-големи като население страни.