Градим "Хемус" с държавни пари от борбата с контрабандата

Аутобанът няма да се строи с европари, предстои нова обществена поръчка
16 фев 2016 11:00,
272
Градим "Хемус" с държавни пари от борбата с контрабандата
Снимка: Булфото, ахрив

Автомагистрала "Хемус" ще бъде изградена, но не с европари, а със средства от държавния бюджет, влезли в хазната благодарение на ефективната борба с контрабандата. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя коментира обявеното в понеделник от премиера Бойко Борисов замразяване на проекта. Според Павлова то се наложило, тъй като ще има промени в процедурата за избиране на изпълнител.

Вече одобрените два консорциума са кандидатствали, когато все още е имало възможност "Хемус" да се строи с пари от Брюксел. Сега обаче трябва да се обяви нова обществена поръчка за реализация на проекта със средства от държавния бюджет – около 800 млн. лева.

"Процедурата, протекла досега, е напълно законосъобразна", категорична бе министър Павлова пред Нова тв.

Още по темата

В понеделник премиерът обясни, че не иска да остават съмнения за това, че спечелилите поръчката компании са победители, защото зад тях стоят определени политически и бизнес фигури.

"Не искаме да остане сянка на съмнение. Правят се опити да ни пришиват към определени кръгове или лица, защото така е удобно. Целта е да се дестабилизира правителството", коментира регионалният министър.

По думите на Павлова във всички обществени поръчки има голям интерес, след това загубилите обжалват.

"В случая обжалват две от участвалите фирми - турска и италианска", допълни тя.

"Искаме да покажем воля за реформи и работа. Категорично няма международен натиск", каза министър Павлова.

По думите й във всяка една голяма поръчка винаги има много интереси.

"Става въпрос за голям финансов ресурс за стратегическа за страна инфраструктура. 11 компании бяха допуснати да участват. След всяка една тръжна процедура тези, които не са избрани започват да обжалват и да намерят някаква причина", обясни тя в отговор на въпрос защо решението се е взело два месеца след обществената поръчка.

Лиляна Павлова допълни, че всяка една от тези компании са проверени дали отговарят на изискванията на закона.

"Имената и лицата, за които говорим, не стоят вътре в документите. Те са изрядни и правноиздържани консорциуми", посочи министър Павлова.

"Новата процедура за избор на изпълнител на магистралата ще бъде обявена, след като окончателно приключи настоящата", обясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
7
 
! Отговори
бг преди 8 години
Някои се бори с контрабандата.....!!!!!!!!! в България...????ха ха хаа хаа ха....по - скоро депутатите забогатяват от контрабанда....а магистралата ще се строи от наши(народни) пари....до кога ще търпим тая гавра с народа...щот управлението от 25г. насам е гавра
59
0
 
14
 
! Отговори
:(:(:(:(:(:(:(:(:(:( преди 8 години
Европарите няма как да бъдат откраднати толкова лесно от Пеевски и Златев, затова минаваме на план Б - пари от бюджета. Там контрол няма, а овцете спят и позволяват на всеки да ги уножда.
58
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Някой помни ли преди 1 г. Че отпуснаха 800 000 000 лева на една банка за ликвидност да не фалира покрай тегленето на пари от КТБ,тези пари ги взеха на заем,е на скори тази банка възтанови тези 800 000 000 лв. И тук е номера че тези сега се чудят как да ги гепят тия пари ......
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 77 Съд не стига ! Линч на площада трябва !
56
0
 
20
 
! Отговори
Трагедия преди 8 години
Ще трябват поне 10 години да се оправи батака, който ще ни завещае крадливата Тиква и шайката му. Нещата вече са трагични.
55
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 8 години
Няма НИКОЙ, който да подкрепя тази жена-недуразумение - Лиляна Павлова, и нейната политика (която е функция и на политиката на настоящото Правотелство на РБ), така че...тези са НАГЛИ! Освен това, НЕ искаме ВИЕ да правите нищо повече, защото НИЩО което си мислите, че сте направили, не се е случило или е било направено немърливо (меко казано!).Вереме е ДА СИ ходите, и НИКОГА да не се връщате - познатите ни музуни!
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С държавни, че по лесно ще ги откраднат от колкото европарите!
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"когато все още е имало възможност "Хемус" да се строи с пари от Брюксел. Сега обаче трябва да се обяви нова обществена поръчка за реализация на проекта със средства от държавния бюджет около 800", нова далавера, ес е видял на къде вървят нещата и не са се съгласили да отпуснат пати. Комисионни, комисионни, че си е *** мамата. Тоя асфалт му изяде главата.
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този път ми се струва , че правителството няма да си тръгне по мирен начин ! Протестите няма да са нито мирни , нито демократични Абе как може Румъния да си вкара цяло правителство в затвора , Гърция да са като един задружни и борбени , само ние облъчени и заспали шматки .....Затова заплатите в Румъния са по 1000 евро и пенсиите във уж фалирала Гърция започват от 700 евро Много сме загубени !
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kolko e platil delqn na sebepodobniq po nadnormeno teglo da mu stane sluga????????
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙ иска да дава пари на ТИКВАТА,ПЕЕВСКИ и ЗЛАТЕВ???българите сме престъпно *** !!!
49
0
 
14
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
А ДАЛИ СА ЗНАЕЛИ ЧЕ ПАРИТЕ СА ОТ ЧАСТНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ...ОКРАЛИ И ИЗБИЛИ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ ОТ ТЪРЦИТЕ...ТЛЪСТАТА СТЕРВА ДА НЕ ЛЪЖЕ....ЛЕЖИ ВЪРХУ ЛЕГЛО ОТ КРЪВ И СЪЛЗИ....А СЕГА МОЖИ ДА ТРИЕТЕ АКО НЕ ВИ Е СРАМ
48
0
 
15
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Въпреки че Б.Б. е послушен на Меркел и на Брюкселските зелки, изглежда са ни отрязали Еврофондовете за инфраструктурни проекти.Тогава да подкрепим Вишеградската Четворка в твърдата им позиция спрямо нашествениците !
47
0
 
15
 
! Отговори
брей преди 8 години
Свинетке, свинетке...колко още ще ви търпим не знам.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Борислав Сарафов демонстративно игнорират информация от службите за участието на парламентариста от ДПС Делян Пеевски и други политици в наказателните схеми. Те обозначават като параноични сигналите, че Националната агенция за сигурност прикрива доклади и оперативна информация за контрабандата на цигари. Те пренебрегват и дори се подиграват на факти, че част от контрабандните печалби отиват в терористична организация за въоръжаване и обучение
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 40С това спиране само ще договорят нова по-висока цена и повечко парички в джоба на Баце. Може да с еокаже, че накрая пак ще са същите лица, но с по-висока миза ;)
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето един пример за това. На среща, състояла се в офиса на главния прокурор на Сотир Цацаров на 13 май, 2015 г. Темата е била контрабандата на цигари през и от България. / Били са обсъдени най-новите находки на границата с Турция на украински, молдовски и китайски тирове на Капитан Андреево /, както и арестите на митническите служители, участващи в контрабандата.
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА СЕВЕРА КЪМ РУМЪНИЯ !
42
0
 
19
 
! Отговори
Ай сиктир преди 8 години
Ей тва сме българите - вместо да се вдигнем, ние им пожелаваме да се задавят с откраднатото.Ще се задавят те - със сьомга и чер хайвер, докато се препичат в шезлонгите по вилите си на Ревиерата. Ез за тва сме на това дериже.
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАЩО УВЕЛИЧИ ВИНЕТКИТЕ В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ?ОСТАВКА !