Шев и кройка при Борисов. Но пак: Всички към урните!

Партньорите във властта намаляват санкциите за негласувалите
26 апр 2016 12:14,
91
Шев и кройка при Борисов. Но пак: Всички към урните!
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Лидерите на партиите във властта прекроиха частично прекроените вече изборни правила на среща, свикана от премиера Бойко Борисов в парламента. И след тях обаче задължителното гласуване остава.  

Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Цветан Цветанов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов потвърдиха приетото от депутатите изменение в Изборния кодекс, че гласуването става задължително.

Още по темата

Решението им идва ден след като самият Борисов обяви, че е против задължителното гласуване и остави вратичка, че то може да отпадне.  

Депутатите все пак ще направят ревизия, с която ще намалят още повече санкциите за негласувалите. Досега те щяха да се наказват с изваждане от избирателните списъци. Днес партиите се разбраха махането от списъците да става след две поредни негласувания в един вид национални избори. Например - след като не отидете до урните на президентския вот през октомври, както и на следващия след пет години.  

След разговорите партийните лидери обясниха, че всяка формация е направила отстъпки в името на общото разбирателство.  

Така например РБ и АБВ извоюваха да отпадне забраната за формиране на местни коалиции за кметските избори. Предизборната кампания ще може да е 21 или 30 дни по желание на отделните партии. 

Лидерите ще коригират и изискването българите в чужбина да гласуват само в посолствата и консулствата. 

Предложението бе внесено от ПФ, но РБ се възпротивиха. Двете партии продължават преговорите, но се очертава решение, с което да се разреши да се отварят до 50 секции в някои държава по преценка на Министерски съвет.  

Депутатите ще увеличат и секциите за машинно гласуване. По настояване на РБ в Изборния кодекс  ще бъде записано, че ще има машинно гласуване в над, а не под 500 секции. По искане на Борисов започва да се търси начин и за машинно преброяване.  

Управляващите решиха да направят поправка и на поправката за референдумите. Миналата седмица парламентът реши да не се насрочва допитване с други избори. Сега лидерите се разбраха, че референдумът вече ще се свиква само от президента, а не от парламента, както досега. И държавният глава ще решава кога да се проведе допитването - с близки избори или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е България да легализира Дасикане Рома-християни и Хорахане Рома-мюслумани като български граждани и също да се учи в Учелищата , така няма да се Манипулира с теа или ония , не само това но и Ромите няма да лъжат в Чужбина че са българи или турци родени в България
66
3
 
0
 
! Отговори
не мога ви разбера преди 8 години
Какъв ви е проблемът да гласувате за бъдещето на децата си.Кой да им решава съдбата, 567т456ур678ците ли. Засрамете се. Иначе можете да ревете че идвали турски автобуси. Няма как да стане от въздуха. Трябва и гражданско съзнание и самосъзнание. Стига сте се заигравали с думичката права. Видяхме на световно ниво какво се крие зад нея всъщност. Бъдете достойни наследници на Дедите си. Иначе ще ви е срам и в Пъ567клото. Да живее България, И Бог Исус Христос да е с нас.
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убавец - УУУУУУбавец - УУУУУУУУУУУУУУУУУ
64
1
 
4
 
! Отговори
пена преди 8 години
КВИ СА ТИЯ ТЪПОТИИ БЕ! КВО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ БЕ!
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко и Москов са наркомани.
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко, правиш грешка братле. Турците не са българите. Ще стане страшно разцентроване на етническия модел... После всички ще плачеме само гледай!
61
3
 
20
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 8 години
ГЕРБ СА ДИКТАТОРСКА ПАРТИЯ С ФАШИСТКИ УКЛОН.
60
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОИТО ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ .... ПОЛУЧАВА ДИКТАТУРА .. .ТОВА Е ... НЯМА ИСКАМ ИЛИ НЕИСКАМ ... ГЛАСУВАШ ... ТАКА ИЗЧЕЗВА СВОБОДАТА НА ЛИЧНИЯ ИЗБОР И КАТО ЦЯЛО!!!
59
3
 
8
 
! Отговори
win преди 8 години
До Георги,7510 000лв за неявил се на гласуване добре ли е?***!!!
58
12
 
7
 
! Отговори
георги преди 8 години
Трябва да има парични санкции , иначе няма да е задължително гласуване , на 2 референдума хората показаха , че искат такова, защото ще си продължат да купуват гласове !!!!!
57
4
 
31
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Бойкот на боко-цветановуите избори! Долу фашизма!
56
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да разкараме ДПС, няма как да стане без задължителното гласуване. Вижте статистиките как на всеки избори с по-малко гласове за себе си, доган и ко печелят повече депутатски места. То това е омагьосан кръг, докато си мислите, че ви ограничават кой знае какви права, Доган се блажи вече 25 години на държавната маса...
55
13
 
2
 
! Отговори
ббг преди 8 години
Това вече е друго! Корекциите са правилни и премахват неправдите от вече частично гласуваните правила.
54
4
 
44
 
! Отговори
избягал преди 8 години
Направо да изкарат цялата държава от списъците и да си гласуват сами ! Най -добре да закриват държавата и без това заприлича на ЕООД...
53
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От сега нататък за която и да ще партия да гласувате, вашият глас се брои само за ГЕРБ! Ха честито и да сте живи и здрави, халал да ви е демокрацията и тоя диктатор, дето си го избрахте, гащите си свалихте навеки!
52
5
 
42
 
! Отговори
Джорджано преди 8 години
Бацето е най-дебелия футболист и най-слабия политик!
51
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ли няма уволнени министри? До кога ще ги търпиш, Бойко?
50
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На следващата среща Бойко да предложи всички да гласуват за ГЕРп задължително.
49
6
 
30
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Стани от гроба си Бай Тошо, да се порадваш на демокрацията. Твоя ученик Боко те надмина по терор! До тук с моето гласуване. До сега не съм пропускал избори. Да им гласуват на герберите и сателитните им седесари, куневчета и патриоти, най-долните съсловия. За мен този закон е обида!
48
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моята санкция, срещупрестъпниците е да не участвам в техните избори! Предлагам още сега да ме премахнат от списъците и от моя глас никога повече да не получават субсидии! Няма, за какво да чакат да не гласувам два пъти!