КС поряза Слави: За е-вота, депутатите и шерифите

В допитването, поискано от шоумена, остават три въпроса
Обновена: 28 юли 2016 16:07 | 28 юли 2016 16:03,
387
КС поряза Слави: За е-вота, депутатите и шерифите
Снимка: архив Булфото

Конституционният съд реши, че три от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов, са противоконституционни.

Това са въпросът дали да се намали броят на депутатите от 240 на 120, този за и против електронното гласуване и още един – дали полицейските началници да се избират пряко от народа, съобщи "24 часа".

Още по темата

Припомняме ви, че КС бе сезиран и по трите въпроса от президента Росен Плевнелиев преди два месеца. Тогава държавният глава се мотивира, че допитването до народа не може да изземва функциите на Велико народно събрание. А според Конституцията само ВНС може да прави промени в нея.

Референдумът на Слави Трифонов бе пуснат от парламента без редакция на въпросите, макар че не малка част от депутатите ги обявиха за противоконституционни. През пролетта Народното събрание реши и че допитването ще се проведе заедно с президентските избори наесен.

По време на дебатите по референдума в парламента един от сценаристите на Слави - Тошко Хаджитодоров, защити инициативата и разясни на депутатите, че се намират в исторически момент.

"В момента наистина сте на исторически път да спазите законите, които вие сте приели. Ако не ги спазвате вие, какво остава за останалите хора. Вие не сте над закона, не сте богове, не сте императори", обърна се тогава той към тях.

След решението на Конституционния съд от днес въпросите, които ще останат в допитването, са:

1.    Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?


2.    Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?


3.     Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Слави трябва да подходи по мащабно - Екип да подготви Нова Конституция, сегашната е доказано вредна и да се гласува на Референдум. Крайно време е Референдума за основните и важните неща в държавата да е определящ а не НС или КС. Ако искате Швейцария да сме трябва да прилагаме тяхната с-*** т.е. Истинска не фасадна Демокрация!Сегашната конституция е измислена да обслужва единствено тези които са на власт.Тя е в основата да сме най-бедната държава в Европа!
292
3
 
3
 
! Отговори
Homer преди 7 години
Честито Ви официално робство!!!
291
3
 
3
 
! Отговори
Опаа преди 7 години
Славчо много не му се влиза в политиката, но сега ще влезе, от яд! То беше ясно, че така ще стане, защо се мотка толкова години не знам...!?
290
1
 
11
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Г-н Президентина е абсолютно прав !!Това е демокрация!! КОГАТО ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ОТНЕМА ФУНЦИИТЕ НА НАРОДА !! Когато една личност заплюва стремежите на народа към нещо по-добро за себе си и по-лошо за властимеющите - тогава това НЕЩО веднага става противоконституционно!?! А там не пишеше ли, че властта произтича от народа и нему принадлежи, а не на доказали се през годините некадърници и народомразци??
289
1
 
2
 
! Отговори
ицо преди 7 години
Не бе не за друго,че може нещо да не ви е разбрал...
288
0
 
4
 
! Отговори
ицо преди 7 години
Айде сега пак му скъсайте снимката на президента...
287
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Славчо,Додука,Янето...и още много други желаещи да ни ,,Оправят'' безспирно.Прав беше др.,,Янко''.......матрял има много.Балъци още повече.И все правата ни да оправят,и все конституцията да променят,разбира сене ,,За мерси''.
286
0
 
3
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
На България и са малко 240 депутата ,трябва да станат 480.Как престижно звучи 7 м България хрантути 480 депутата.
285
2
 
4
 
! Отговори
311 преди 7 години
Тъкмо те лансираха този референдум ЧРЕЗ него, за да го представят герой в очите на обществото и Трифонов да се намърда в политиката на бял кон! Независимо предаване ли?! В Бтв?!!.Да, доколкото съществуват извънземни....
284
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нима има още заблудени да приемат референдума иницииран от Слави за алтруизъм?! Толкова ли феновете му са заслепени за избождащия очите факт, че шоуто му е пред закриване и дори тези, които здраво го крепяха на екран и спонсорираха, вече не могат да поддържат нещо тотално овехтяло и пошло. И затова онези които Слави така усърдно обслужваше през годините -мутро-олигарси и властоимащи(Бсп, Дпс ) сега ще му се отблагодарят като му помогнат да се намести в парламента на държавна ясла! Тъкмо те лансираха този референдум ЧРЕЗ него, за да го представят герой в очите на обществото и Трифонов да
283
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до Ариадна. чалгализиран попфолкър е тафтология *** чу.мо ***.овата хахаах
282
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ариана Какъвто и да е, но 1 700 000 гледаха концерта му по телевизията,а теб не те знаят даже и комарите.
281
9
 
4
 
! Отговори
Ариана преди 7 години
Само чалгаризиран попфолкър в политиката ни липсваше - уууникална държава, но наистина това с намаляването на изедниците ми допада много.
280
11
 
11
 
! Отговори
Умен народ.бг преди 7 години
Този маллоумен народ изпрати Бареков като евродепутат в Брюксел!И този народ искаш да решава съдбините ли !?Никога!Тези 700 000 гласуваха за Бареков и се издъниха яко!Те ли ще решават на референдум ?!Никога !
279
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави си има милионите,не е поискал да влезне в политиката,не го е направил.Няма смисъл толкова да го плюят некадърници,които не могат и един лев да изкарат на ден.Най-доволен е Недялко Недялков-прасенцето с розовите бузки.ПИК с лъжливите и прикрити писачи,които се правят на чисти монахини,сега са изпаднали в екстаз.Сега има да ровят в чуждото бельо,макар и тяхното да понамерисва.Тук срещам същите коментари,които виждам в ПИК.Жалки гнусни клюкари,*** на един луд,пишете си коментарите в ПИК,
278
3
 
31
 
! Отговори
Рали преди 7 години
А уж сме демокрация и решава народа, а то решава К. Съд.
277
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави изигра сценката..." Шменти капели"... И наивниците отнесоха плувката...
276
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави ще взема поне 15 процента ако днед има избори, ако не и 20....лично аз заявявам, че не съм му привърженик, дори се моля предаването му да падне, но в тази ситуация ако той се кандидатира - ще гласувам за него, защоот може да спре ГЕРБ. ГЕРБ са най-голямото зло в Бългалия за последните 75 години.
275
3
 
17
 
! Отговори
Когато има желание.. преди 7 години
Само да припомня, че през 1989г именно народът промени конституцията. Не, не пряко. Просто народът искате промяна, а Народното събрание свика Великото народно събрание, което се вслуша в гласа на народа и ПРОМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА ПО НАЧИНА, ПО КОЙТО ХОРАТА ИСКАХА. А сегашните "декократи" май ги е страх нещо, не искат да се вслушат този път в гласа на народа.
274
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да напомня на герберските т.р.о.л.о.в.е, че за любимата им партия на последните избори са гласували малко над 1млн. души. За БСП - около 500 хил. За този референдум са се подписали над 700 хил. човека. Според "вашата математика" това незначителен брой ли е и има ли значение какво мислят тези хора?