Първанов: Нямам амбиции да съм президент или премиер

Лидерът на АБВ иска да е обединител на левите
Обновена: 17 сеп 2016 13:02 | 17 сеп 2016 11:00, Петя Славова
51
Първанов: Нямам амбиции да съм президент или премиер
Снимка: архив, Булфото

"В президентската институция повече не мога да постигна от двата успешни мандата. Ако имахме президентска република , може би щях да се позамисля, но при тези правомощия, мисля, че е по-добре да стоя отзад”, обясни Първанов пред bTV.

Той призна, че натурата му не отговаря на премиерския пост. "Аз съм по-съзерцателен, амбицията ми е да съм повече стратег, отколкото да тичам по оперативните задачи. Затова сега политическото лидерство, което има много оперативност, ми тежи, не го крия, но слава богу имам добър екип”, каза Първанов.

Още по темата

Лидерът на АБВ не скри, че да бъде обединител на левицата е една от целите, които са постоянни за неговия политически път.

Причината за провала на преговорите между БСП и АБВ за президентските избори е външна за двете партии, коментира Първанов.

Той отбеляза, че от партията му са направили всичко по силите си, за да се случи единението. "Имахме воля, направихме много компромиси, много отстъпки. Всичко, което поиска "Позитано”, стана, кандидатът е техен, формулата беше тяхна. Бях дълбоко изненадан, научих от медиите, че разтурят и провалят преговорите”, изреди Първанов.

"Повече от това накъде да смиря егото си, не искам нищо, изтеглихме нашите кандидатури, изтеглихме Ивайло Калфин, който е най-добрият”, допълни той.

Смятахме, че можем да спечелим изборите със силна коалиция, сега ще се опитаме да ги спечелим със силна кандидатура, каза още Георги Първанов.

Той изтъкна и качествата на кандидата на АБВ Ивайло Калфин пред този на БСП – ген. Румен Радев. "Да видим дипломатическите умения на Калфин и Радев. Калфин не би могъл да се качи на МиГ-29, но има ли по-добър държавник? Той беше най-добрият евродепутат”, изреди Първанов.

Според него Татяна Дончева, която също влезе в президентската надпревара, е добър политик, силен юрист и един от най-силните депутати, но в сравнение с Калфин губи доста.

Първанов разкритикува и държавния глава Росен Плевнелиев. „Най-тежкият грях на Плевнелиев е, че разделяше нацията през цялото време на красиви, умни и добри и на останалите. Външната политика беше непредизвикано провокативна към едни, в това число и Русия”, смята Първанов.

Във връзка с кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН той коментира, че самото противоречиво говорене на правителството, съмнението, което изразяват, обезценява кандидатурата и намалява  шансовете й.

Няма такава външна политика. Трябва да си понесат последиците, които я правят – външният министър, посланиците, подчерта Първанов. Той даде пример с лидерите на Словакия и Словения, които водят своите кандидати навсякъде по света, за да ги представят.

Според него Кристалина Георгиева няма никакъв шанс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първанов играе за ГЕРБ .... ОТ ЯСНО ПО-ЯСНО
31
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иска да е като кумирчето му Путин, ама нееее. Добре поне, че Калфин ще открадне малко г;ласове от червените отпадъци.
30
0
 
8
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Да бе нЕма то му изписано на физиономията как драпа ,ама на все не му се отваря парашута и за това гледа поне да пробута неговия човек та да може поне да му дърпа конците.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първанов е неизбираем.
28
1
 
0
 
! Отговори
Първанов преди 7 години
БСП ме подцениха обаче на парламентарните избори им отмъкнах 1/4 от гласовете. Ще допуснат същата грешка и на перзиденстските избори - моите хора ще гласуват за герп.
27
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Да бе, никакви, ама никакви ...
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСТИНЪ Й- СКРОМЕН Е ЧОВЕКЪТ- ДЕКЛАРИРА 1000 ЛВ ГОДИШЕН ДОХОД, КУПУВА ХОТЕЛ ЗА МИЛИОНИ, ДРУГИЯ ДАВА *** ЗА ЛИХВА- СЕ ЧИСТИ КЪТ СЪЛЗИ...........А НИЙ БЕДНИ
25
0
 
13
 
! Отговори
единомислие преди 7 години
гоце народа също няма амбиции да те избира за каквото и да е
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"амбицИ" ?? сигурна съм, че редакторченцето ще го поправи на "амбициЙ":)
23
0
 
5
 
! Отговори
GRUH GRUH преди 7 години
UHAAAA...BASI UGOENIQ SHOPAROLUNGUR NA SNIMKATA. BUZITI SHA SA PRYSNAT OT NAKLAJDANE! GOLQMO KLOPANE PADA U PARLAMENTQ, TE I ZA TOVA TAM SA SE VKOPCHILI S CHETIRITE KOPITA!!!
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИМАШ ,ИМАШ МЕРАКЪТ ТИ ЗА ВЛАСТ И МИЛИОНИ НЕ ТИ ДАВАТ ДА СПИШ СПОКОЙНО,НО НАРОДЪТ НЕ ТЕ ИСКА. ТИ СИ ЧАСТ ОТ ПРОДЪЛЖАВАЩИЯТ ГРАБЕЖ НА БЪЛГАРИЯ И БЕЗНАДЕЖНОСТТА НА ЧЕСТНИТЕ БЪЛГАРИ !
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С много от казаното мога се съгласява, но това, че иска да обедини левицата ..Та нали точно той я разедини? И накрая разбра,че не голото време мина.
20
1
 
7
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Аз,бабо Бутикови апартаменти в Абу Даби и Париж не ям,искам бабо,Бутикови хотели в Кюстендил!??
19
0
 
3
 
! Отговори
да бе да преди 7 години
Ама "разтурянето" като как да се разбира?! богатство на речта или.....
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президент без армия и народ който изчезва.
17
0
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Само имаш амбицията да си...кукловод,ама те и куклите ти са едни...парцаливи и неугледни и тракат като...кречатала.Умник...мамин;рожба на криворазбрания...преход.
16
9
 
3
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 7 години
Историята на България е ЕДНА .БСП и Първанов вкараха Държавата ни в ЕС и НАТО .Днес Плевнелиев и Борисов се опитват да върнат България в Пределите на Турция .Не е ли вярно ?
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демек, фашистчето Пупи явно има друг агент в Задунайская,този трипер вече е аут.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички архари могат да са спокойни.А пътниците по влаковете да си горят спокойно и те.
13
4
 
5
 
! Отговори
само не преди 7 години
до 14 разбраях какво общо има първанов с приемането ни в ес и нато ??? кой е водил преговорите по тези приемания и въобще какви пълномощия има президента по такива въпроси ?? президента има само представителни функции и реално няма нужда от него . по същият начин мога да кажа , че по мое време бяхме приети в ес и нато...не , че съм допринесъл с нещо за това . а първанов с неговите корупционни големи и малки шлемове ни излезе много скъпо