Взимаме си реакторите, ще стоят на площадката на "Белене"

С плащането към руската страна те ще станат собственост на НЕК
Обновена: 7 дек 2016 09:28 | 7 дек 2016 09:07, Елка Василева
59
Взимаме си реакторите, ще стоят на площадката на "Белене"
Теменужка Петкова. Снимка: архив, БТА

До ден-два страната ни ще стане собственик на двата реактора, произведени за АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР.

Петкова уточни, че това ще стане в момента, в който сумата от 600 милиона евро, която Арбитражният съд в Женева постанови да платим на руснаците, постъпи в сметките им. С плащането реакторите стават собственост на НЕК.

Още по темата

Двата реактора за "Белене" ще бъдат съхранявани на площадката на централата, каза Петкова. "Тук ние разполагаме с такива условия, които да дадат възможност то да се съхранява по най-добрия начин, но затова, за да имаме гаранция по отношение на неговото качество, предвиждаме да бъдат проведени преговори и да бъде сключен договор с "Атомстройекспорт" за консервацията на оборудването и съответно гарантиране на неговото качество", обясни Петкова.

Енергийният министър каза също така, че до момента три компании са заявили интерес към АЕЦ "Белене".

"Дали обаче този интерес ще се материализира и той ще бъде устойчив, ще стане ясно само при провеждането на една открита, прозрачна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол", уточни Петкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
3M преди 7 години
Тези пари сега да ги плащат тришлемника гоце, р.овч. и останалите червени ***
51
1
 
1
 
! Отговори
Годзилчо преди 7 години
Атомът винаги е свързан с националната сигурност.Чуждият собственик може да ни се ,,разсърди,, и унищожи нацията.Но за това никой не мисли ,мисли се за комисионни !
50
0
 
2
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Има ли някой от нашите държавници да е виждал тези реактори ? Няма.Как тогава се плаща за нещо , което не е видяно ? Да не се окаже че и там има едно голямо ЩЕ ?
49
0
 
2
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 7 години
Да спомена Георги Дичев дългогодишен директор .ВИнаги когато ми се е налагало да посетя Козлодуй Винаги са ме посрещали добре .НА фона на перфектните малки 440 мегаватови реактори Семичасни от Москва моли нашенци срочно да заявят нови щото /мой коментар/ наркомани искат место тях да правят поне 1000 мегаватови много тромави..
48
2
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
А какво ще каже Мартинчо Димитров, който от години лобира да не се строи АЕЦ "Белене"? Наскоро се разбра, че за него дори и строителство изцяло от чужд инвеститор без ангажимент за изкупуване на тока от държавата пак не му харесва. Ако пишман-реформаторите влязат в следващото правителство, процедурата за АЕЦ можем да я отпишем.
47
2
 
4
 
! Отговори
AZ преди 7 години
Da ya byaha napravili oshte predi 10 godini, do sega pone 25% ot tsenata shteshe da e vurnata v durjavata. Plyus mnogo rabotni mesta i po silna ikonomika kato tsyalo.
46
1
 
7
 
! Отговори
за гола на Боко преди 7 години
А бе какво става тук???Уж АЕЦ беше безмислена защото няма пазар за тока, а пък сега изведнъж всички искат да я строят. Явноо много тъ*пи ще да са китайците че да си похарчат парите ей тъй за нищо.Да бяха питали нашите "анализатори" за а не се набутват.НО:- руснаците ни предлагаха 51% АЕЦ-а да бъде на България, а 49% за Росатом. Ако за тази сделка някои са взели комисионни... много вероятно.Но какви ли комисионни ще се вземат от сегашните щом АЕЦ-а ще бъде 100% на т.н. "инвеститор"?
45
1
 
13
 
! Отговори
Know how преди 7 години
Приватизация на ядрена централа от небългарски собственик ???. Има ли го някъде по света, или това е български принос в ядрената енергетика.
44
0
 
9
 
! Отговори
haha преди 7 години
Виновни разбира се няма и няма да има докато даваме властта на мутрите и комунистите. Докато Цацата е зависим от мутрата Пеевски и олигархията. И Бибитко и компание двете ЦЦ и Риформаторския бос - оня със сините венци май Костоф беше и кликата около него агнешки главички да не продължавам...
43
0
 
6
 
! Отговори
Васо преди 7 години
В момента някаква дискусия се води в НС по тоя казус. Но за незнаещите е достатъчно да се каже само едно. А то е, че ще го играем това хоро като странджански нестинарки отново. За трети път. Но печелившите ще са други. За нас жаравата само и изгорените табани.
42
2
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До 88Само на ЦРУ ли?ФБР не са ли в схемата?Явно нивото много е паднало.БСП не правят ли хептен никакъв конкурс като ви избират да тролите?
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ах ты !!! То, что вы сделали, товарищ Тыква ??? Теперь, от куда мы выберем два реактора настоящии, а не гипотетическим, которые заплатили от задунаевская губерния??? . Ваш В.Путин
40
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тези генератори трябва да ги платят тези които говориха..."Първо: трябва да ги платят тези, които са се подписали без договор, а не които плямпат!Второ: основният въпрос е колко би стувал токът излизащ от Белене и какво ще правим с излишъка? Всички сравнения с Козлодуй са популищина, неверни и направо долна лъжа!Трето: откъде пари за построяването?Моето мнение, че тази централа е паметник на комунистическата глупост и безхаберие и е престъпление спрямо България!
39
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1,2 млд помощ от бедния български гражданин за мужиците в Русия.Браво за БСП, Р.Овч и мутрата които с дружни усилия крадът залъка на хората!7млд за две години от парите на народа отидоха за кражби, а пари за пенсии, заплати, здраве няма!!!!Виновни разбира се няма и няма да има докато даваме властта на мутрите и комунистите. Докато Цацата е зависим от мутрата Пеевски и олигархията
38
11
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Сега ще лъсне голият диpник на pyшняците, които нямат никакви реактори за нас. :)))
37
4
 
9
 
! Отговори
88 преди 7 години
До Отговор 36Пишеш огромни лъжи! Най-големия вятърен парк 156 MW е собственост на AES. Това е фирма на ЦРУ, дори е регистрирана на адреса на агенцията във Вирджиния, която е и собственик на единия от прословутите американски ТЕЦ-ове. Така, че колкото и да се пенявите по форумите, не става вече да заблуждавате хората. Скоро и хонорарите ще ви спрат. Национални предатели!
36
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Георги Ламбуров Тези генератори трябва да ги платят тези които говориха ,че ще напляскаме руснаците и ще ги осъдим като нищо .Интересно е колко ще е излишъка като трябва да затворим тецовете ? Каквато е политиката на ЕС. Защото за да ги модернизираме ще ни излезе повече отколкото да довършим Белене.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОтговорПо глупав и *** отговор не съм чел.А теб трябва да те назначат да правеше вятър целогодишно. То не е лошо и в Сахара да монтират вълнови /за морски вълни/ генератори.
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фотоволтаиците на Първанов и Герберите продават тока на 50 стотинки. ТЕЦ-овете продават на 1/3 от цената на фотоволтаиците.АЕЦ Козлодуй продава тока на 5 стотинки .Ха сетете се, защо още не е построена АЕЦ Белене. И защо Кунева- Пръмова затвори предсрочно блоковете в Козлодуй и сега е на 200 000 евра заплата към БНБ Париба?И четете бързо, че гаранция ще изтрият коментара!!!
33
0
 
10
 
! Отговори
Васо преди 7 години
И за да приключа без да ме цензурират:Хидиоти, Хмръсни, Хбезнаказани.