НЕК се издължава за "Белене" до края на седмицата

Петкова: Интересът от инвеститори става ясен при процедура
18
НЕК се издължава за "Белене" до края на седмицата
Снимка: БТА, архив

Националната електрическа компания ще се издължи на "Атомстройекспорт" за оборудването на АЕЦ "Белене" до края на седмицата. Това съобщи министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова в интервю за БНТ.

Още по темата

Преди плащането трябва да приключи инспекцията на произведеното оборудване от експерти от НЕК и АЕЦ "Козлодуй", които са в Русия вече втора седмица.

Става дума за милиард и двеста милиона лева, присъдени на руската компания от арбитражния съд и осигурени чрез възмездна помощ от държавния бюджет. НЕК трябва да ги върне на хазната в следващите 7 години.

С изплащането им преди 15 декември страната ни ще придобие двата атомни реактора и ще си спести дължими лихви от близо 24 милиона евро.

Вчера стана ясно, че Китайската национална ядрена корпорация проявява интерес към проекта АЕЦ "Белене" и нейни представители се срещнаха с премиера Бойко Борисов.

По думите на Петкова инвеститори са правили заявки към АЕЦ "Белене", но едва след началото на процедурата ще стане ясен реалният инвеститорски интерес.

Министърът каза, че държавата няма възможност за изграждане на нова ядрена мощност, въпреки че това ще доведе до оживление на икономиката и създаването на работни места. Такъв проект обаче не трябвало да се реализира на всяка цена, а само ако е икономически обоснован.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15Не разбирам от АЕЦентрали ,но по този ,,ценоразпис,, като че ли реакторите са от евтините компоненти за един АЕЦя се поинтересувай например жиците, дето ще свърват аец-а с мрежата колко ще струват? Служителите в аец-а на палатки ли смяташ ще живеят? И още доста подобни дреболии.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двата реактора 1,2млрд.лв. Нали ни казваха че АЕЦ,,Белене,, ще излезе минимум 14 млрд.лв..Не разбирам от АЕЦентрали ,но по този ,,ценоразпис,, като че ли реакторите са от евтините компоненти за един АЕЦ
11
2
 
6
 
! Отговори
факт преди 7 години
И на тая баща й е някакъв комунистически вожд .Бъдете сигурни . В тая *** само комунистите останаха да управляват след като си свалиха и Живков по нареждане от Москва.Политолози,журналисти ,политици бизнес,спорт- ком мафия . И с референдум да ги отхвърлим няма го признаят.
10
3
 
4
 
! Отговори
С кеф фалирва НЕК преди 7 години
Ама колко е щастлива поне 30 години в Сливенския затвор може да и Туррят ..Какви два атомни реактора .>Няма такъв АЕЦ БЕЛЕНЕ..
9
3
 
7
 
! Отговори
КО? преди 7 години
О, НАГЛОСТ! ИЗДЪЛЖАВАЛА СЕ БИЛА! А С ЧИИ ПАРИ?МАФИЙОТИТЕ ВЗЕХА РУШВЕТИ ДА НЕ ЗАРАБОТИ БЕЛЕНЕ, А СЕГА НИЕ, ДРЕБОСЪКЪТ, ПЛАЩАМЕ НА РУСИЯ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА МАФИЙОТСКИТЕ ХАРЧОВЕ!НЯМА КРАЙ! СПАСЕНИЕТО Е ЕДНО - НАВЪН!НАВЪН, АКО НЕ ИСКАТЕ ДА ПЛАЩАТ И ДЕЦАТА, И ВНУЦИТЕ ВИ ЗА ЧУЖДИ СОФРИ.
8
2
 
4
 
! Отговори
китаец преди 7 години
Значи заради плащането са свити парите в обръщение. Така се изтеглят парите от населението и се плаща за политически тъпотии. Навярно сега българите ще обикнат Русия.-
7
2
 
8
 
! Отговори
чужденеца преди 7 години
Супер наляхме милярди за тоя АЕЦ и сега продаваме за стотинки всичко,а после и ще копуваме енергията вероятно скъпо както винаги.Така вместо парите да отиват в Бя. Ще отиват в китай.поредното изклащане на българина.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНАРОДЪТ ПЛАЩА ЗА ГЛУПОСТИТЕ НА БСП И ДПС
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-правилно би следвало заглавието да е "Народът се издължава за "Белене" до края на седмицата"
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ РАБОТИ И СЪС ЗАПАДА И С ИЗТОКА! БРАВО ГЕРБ!
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koy si TI DA DAVASH NARODNITE PARI NA TIY RUSKI MURSELI. NARODEN SUD SA TEB!
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО ГЕРБ! ИДЕЯТА ЗА КИТАЙСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ Е БРИЛЯНТНА.
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ оправи отношенията на България с Русия и Китай. бсп са в шок и ужас