Китайска ядрена корпорация се интересува от АЕЦ "Белене"

Борисов разяснил, че проектът може да се осъществи на пазарна основа
27
Китайска ядрена корпорация се интересува от АЕЦ "Белене"
Снимка: МС

Китайската национална ядрена корпорация проявява интерес към проекта АЕЦ "Белене".

По нейна инициатива се е провела среща с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

По време на срещата Борисов е пояснил, че проектът "Белене" би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.

От страна на представителите на китайската корпорация е била потвърдена готовността за участие в реализацията на проекта при подобни условия.

След като Националната електрическа компания заплати на "Атомстройекспорт" дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта "Белене" сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация, уточняват от МС.

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика.

Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво.

В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет.

Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До Борисов е пед.ал 25 Пров си ,реснаците са най добри а атомната енергетика. Нали първи направиха атомна бомба и първи направиха ядрен реактор за мирни цели. На краставичар краставици ще продават.Така ли е , така е ?
19
0
 
6
 
! Отговори
Спрете с тия комунис преди 7 години
Спрете вече с тия комунисти, а се насочете към всички, които предават и продават България. От членовете на БКП имаше много честни хора, и те не гонеха облаги. Има разлика между комунист и комунист. /Не оправдавам комунистическото насилие под каквато и да е форма, но се уморих от тези "анти-комунисти" дрънкащи злоба. Анти-комунистите нали бяха на власт и са на власт, но нищо не допринесоха за прогреса на България./
18
1
 
6
 
! Отговори
проклет да е б.б. преди 7 години
Какво прави ***.та банкянска св.ня сред китайците. Нали беше гьол???? Кой плаща за гьол? "Тъпите" китайци или един ***.от продава изключително национално богатство???
17
0
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "Бай Иван": Бай Иване, защо не отидеш да си претакаш зелето, вместо да ги пишеш тези. Тези приказки са повтаряни до втръсване. И сто години да ти обясняват как и защо най-богатите държави с малки изключения строят АЕЦ, пак няма да разбереш.
16
3
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Добре се.Нали строим ветрогенератори,соларни инсталации и саниране на сгради,за да не бяга топлото.Защо залагаме рискова атомна централа.Ако не дай се Боже стане авария,трябва да се спасяваме в Сирия или по чукарите в Авганистан.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, хайде стига, а? АЕЦ Made in China?! Нормални ли сте? Някой случайно да се е излъчаг да си купи българо-китайски автомобил? Моля, моля, споделете мнение - толкова са качествени китайските стоки, че завода фалира скоропостижно....
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
заработи ли белене край на краварските централи кръвопийци в българия.китайците купиха половин гърция сега зпочват да изкупуват и българия като руснаците.бъдещето на света се нарича комунизъм.западът си отива
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО ДОЙДАТ КИТАЙЦИТЕ, ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ ТРЪГНЕ НАГОРЕ!
12
2
 
10
 
! Отговори
антиседераст преди 7 години
До 8 АнонименНеможе да бъде държавни. Това е антидемократично и антиевроатлантическо. Според наште нещасни демократи всичко трябва да е часно и то в техни ръце.
11
3
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
А какво е казал хамериканския посланик? Точно днес Бойко си поговори с него. И точно след подобни разговори Бойко спря проекта "Белене" и затова останахме само със загубите от вложените пари в него. Нищо не е случайно съвпадение.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайците са като цяло честни и работливи хора, няма да се занимават с нас.
9
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давайте им реакторите да си ги слагат у тях!Иначе ще ни припознаят за тяхна територия!Пример:островите в Южнокитайско море,Тайван всичко е тяхно! А са много *** мка му,дека ке ги копаме!
8
0
 
16
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
От четиредесет години има интерес към Белене,само че по някякакви чисто комунистически причини все не се случва.Сега някакви китайски комунисти се завъртяха в обръщение.Иначе потъването на пари не е секвало.
7
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като има интерес явно бизнеса с електроенергия от АЕЦ е печеливш. Чудя се тогава защо не се реализира този проект само с държавно участие?
6
1
 
23
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Защо не се споменава колко процента ще е за държавата от АЕЦ "Белене" или пак ще правим подаръци за милиарди ?!
5
0
 
6
 
! Отговори
лентяй преди 7 години
Посолство атом китайци ...но поне не е забранил да се снимат за спомен
4
3
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Тиквата е в...шах;не знае на кой...господ да се...моли.
3
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайска стока!!! Ай стига бе, ще има ядрени фойерверки.
2
9
 
7
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 7 години
не ни трябват ни ядрени ни други централи, борина има бол.
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега и на китайците ли ще плащаме неустойки ?