Борисов от Брюксел: Ново правителство, ако послушаме референдума

Премиерът в оставка намекна, че може да подкрепи нов кабинет заради Изборния кодекс
Обновена: 15 дек 2016 20:44 | 15 дек 2016 20:42, Красимир Ангелов
123
Борисов от Брюксел: Ново правителство, ако послушаме референдума
Снимка: МС

Премиерът в оставка Бойко Борисов настоя от Брюксел Народното събрание да приеме промените в Изборния кодекс, свързани с резултатите от последния референдум. Той посочи пред български журналисти, че иначе предстоящите предсрочни избори за Народно събрание ще бъдат нелегитимни, съобщава БТА.

Още по темата
"Този парламент има достатъчно време да промени избирателния закон спрямо референдума, в противен случай изборите няма да са легитимни. Ще настоявам за приемането на тази система. Ако народът иска да ни няма (системните партии), няма да ни има", коментира Борисов.

Премиерът в оставка коментира възможността да оглави правителство с мандата на Реформаторския блок, като заяви, че ГЕРБ дължи среща на РФ и Патриотичния фронт. "Няма да минат няколко месеца, трябва да се съберем да говорим пак. Благодаря им за успешната работа в много направления - казва го цяла Европа", добави той по повод изразените по-рано днес оценки от зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Борисов посочи, че основен мотив за евентуална подкрепа на бъдещ кабинет би била промяна в Изборния кодекс, която да промени изборните правила по начина, категорично заявен от българския народ на референдума.

"Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време – да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха”, е позицията на премиера Борисов.

"Единственото изключение, за което си заслужава да се оттегли малко във времето и то само с толкова, колкото е до приемането на избирателния закон. Има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума. Ако не им стига време, да се удължи с още един месец. Единственото, за което си заслужава да се изчака, е за да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни. Веднага ще излязат хора и ще кажат: Защо си направихте пак така закона? Затова на тези разговори аз ще настоявам приемането на тази система – 100 процента мажоритарно. Щяло да ги няма системните партии – като народът иска, няма да ги има”, категоричен беше Борисов.
 
Той отново подчерта, че народът е гласувал за мажоритарна система и е недопустимо в Народното събрание "да се шикалкави": "Бяха ли така любезни да си мълчат и да оставят наказателният вот да се изсипе върху правителството?! Колко пъти чухте БСП, ДПС, Орешарски, г-н Радев да излязат и да кажат: ние сме против референдума, против тази избирателна система?! Защото всичко вървеше все едно е срещу мен, срещу управляващите, за да съберем максимум негативен вот”.

Борисов отново подчерта, че е важно тези, които са избрани, да излязат с достойнство и смелост да правят реформи и да управляват, "иначе всеки излиза, хейтва, говори каквото си иска, лъже, мами".

Премиерът в оставка посочи още, че не очаква следващият доклад на ЕК за България да бъде последен. 

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е изразил увереност на днешната си среща с премиера в оставка, че пътят, по който нашата страна прилага реформите, е правилният начин догодина механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне. По думите на Борисов докладът по механизма, очакван през януари, няма да бъде последният.

"Надявам се, че усилията ни се оценяват и ако се продължи в тази посока, ефектът ще е добър”, коментира още министър-председателят. “Говорим за отпадане на механизма и да стане така, както във всички други европейски страни - проверките да бъдат по теми и по отделни случаи. Да променим механизма във вида, в който е за всички държави”, поясни премиерът.

"За следващия български комисар не искам да говоря, защото считам, че в такава ситуация трябва да се предложи или с огромен консенсус в парламента, или да се изчака редовно избраното правителство”, заяви Борисов в отговор на зададен въпрос кой ще бъде заместникът на Кристалина Георгиева. “Нашият комисар трябва да бъде авторитетен човек, ползващ се с подкрепа от България, за да бъде подкрепен и от Европейския парламент”, добави той.

Борисов все пак уточни, че се очаква от България отново номинация на жена.

Премиерът в оставка изрази и очакването санкциите на ЕС срещу Русия да бъдат удължени с още шест месеца. "Това, което ще се случи - санкциите негласно ще се удължат с шест месеца, това следва от всички изказвания. Предупредих, че ще стане много неприятно за Европа, ако след като дойде новият американски президент, не сме в синхрон с продължаването на санкциите. Настоях предварително да се направи консултация, за да не остане само Европа с потвърдени санкции", заяви Борисов.

Той отбеляза, че канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд са категорични да има санкции заради неспазването на споразуменията от Минск.

"Стриктно спазваме санкциите, въпреки загубите досега от стотици милиони евро за България. Би било добре в ЕС и НАТО да се действа по еднакъв начин”, добави Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
61
 
! Отговори
Шефа преди 7 години
Явно на Борисов му е дошъл нов акъл , но с доста голямо закъснение, повече от месец след изборите!Тоя Парламент му се вижда удобен да налага свои герберски изборни правила,с герберско райониране , а и помощта на Цацаров и Слави Трифонов му е добре дошла !Но .....неведоми са пътищата на българския избирател!Волът рие но на гърба му пада!
62
4
 
59
 
! Отговори
Какъв референдум?! преди 7 години
По закон: Референдумът не събра гласовете от последните избори. В този смисъл, промяна в изборната система е Незаконна. Всеки може да подаде иск до ВКС и да спечели делото. Тогава какво правим ББ, избори след избори?! Защо не реагира по същия начин за "Белене" - когато подменихте въпроса, и не зачетохте волята на хората?! Конституция и Изборен закон не се променят по твое желание за 2 месеца, много искам ревизия на цялото ви управление-заемите, СЕТА, постановление 208, емигрантите, санирането.
61
2
 
52
 
! Отговори
Иванчо преди 7 години
Ето такива са ненормалниците с които с които мутрата-убиец ще управлява още.
60
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bai boiko po4ini si be sled 5 g president schte te slojim saga idi v usa da si po4ine6 na majamite stoi4kov e tam schte ritate topkite si schte duhata supata. Stiga taja vladt bai boiko ne se li umori bg e mn obarkana bedna sasipahte ja po demokrati4no nama opravia tapi mutri milioneri loschi savetnizi tapi jeni grosni v nc. Psrsts ne e vsi4ko al4nosta sasiova vsi4ki nai ve4e bogatite bolni sa i oschte iskat. Bednaka e schtadtliv 4ovek dovolen a i bog pasi dobrite hora
59
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bez Borisov, nema da mine nito glasuvaneto za referenduma, nito novoto kakvoto i ste da e pravitelstvo kakto i izbora na nov parlament. zatova vsi4ki da slusame, zapisvame kavo drugaria kazva i sarcato da go izpalnioavame.ina4e tikvi u seka gradine nema da ponikne.gati fimailaskia polov organ se go misleeme u kr4meto za analginena shestiorka a to adi prez Bosfora, adi prez Bonn i puno dusevni organizmi organizirano kato orguzam ligaviat 4len parvi ot Kobilostituciata s izrezki ot fashkii
58
6
 
67
 
! Отговори
megad преди 7 години
Цялото шоу според мен е да се гепи още един милиард за саниране, ако не останат на власт не са им гарантирани
57
1
 
67
 
! Отговори
Робин Худ преди 7 години
Борисов май не си дава сметка, как се прецаква средносрочен и дългосрочен план. При избори напролет и преди това изказване, имаше много голява вероятност да обере гласовете на колебаещите се, които знаят, че Бсп не е никаква "соц." партия. Сега вече със сигурност изборите (когато и да са) стават все по непредсказуеми, а далаверите между крилата на бившето Бкп (т.е. всички партии)- все по очевадни
56
5
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баба Меркел е заповядала - Ще стоиш като премиер, защото съм ти подготвила за следващите месеци за репатриране 40 000 бежанци. Пари ти дадохме, сега ще изпълняваш!
55
2
 
55
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Oще едно доказателство, че тоя референдум е поръчка.. жалко за хорицата, които си мислят, че ще променят нещо..
54
1
 
66
 
! Отговори
Робин Худ преди 7 години
Беше ясно, че никоя партия не иска избори, защото стана очевадно, че резултатите са все по НЕпредсказуеми. Сега ще се опитат прекарат хората, през собствената им глупост - т.н. "мажоритарен" вот, т.е. чисто олигархично-корпоративен вот, при кой за влизането на едно човеше, ще са достатъчни 5-6 К гласове, т.е. една махала или работниците-пчелички от 3-4 цеха.Тази все по неприкрита двойна игра на Борисов, в крайна сметка ще му изиграе много лоша шега и той би трябвало да е наясно!
53
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същински Цицерон! Хвала на таквиз пожарникари!
52
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Указанията от Бабет са Бочко да си сяда на д-то и да седи колкото може повече, че положението отива към много зле за ЕС.
51
2
 
64
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Бойко вече дава заден ход. Вече не е сигурно, че ако сега отиде на избори, ще ги спечели.
50
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С една дума: "или признаваме референдума за легитимен, променяме правилата, или го признаваме за легитимен, ама не признаваме избори ако не ги спечелим. Бочко, ами той референдума си е нелигитимен, що се натискаш да го признаваш? Щото ти трябва време, за още 1 милиард саниране, ... за още 16 милиарда заеми...
49
4
 
62
 
! Отговори
Пашин преди 7 години
Тия всичките от НС вън а Бойко изобщо да не се гласи за доживотен премиер защото явно така го е подкарал.
48
5
 
71
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Кандидатът, издигнат от БСП, генерал Радев, размаза Борисов на президентските избори.Резултатът беше един звучен чумбер / една звучна шпинга по празната кратуна на Борисов.
47
5
 
72
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Казаното от Борисов показва, както всичко, което казва, че страната се "управлява" от един неграмотен, нискоинтелигентен индивид.
46
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с какво ще управлява като раздаде щедро парите, за да направи кал на следващите? Само за една седмица раздаваха като за световно - саниране, медии, екологични НПО, вдигаха заплати ...
45
4
 
70
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Борисов просто отново си търси врата да дерибейства без избори с тумбата си неграмотници.
44
1
 
46
 
! Отговори
socialen преди 7 години
По закон допитването е успешно, т.е. минава прага на валидност, ако в него са участвали повече от гласувалите на последните парламентарни избори, или в случая поне 3 500 585 души. А предметът на всеки от въпросите става задължителен, ако с "ДА" са отговорили повече от половината от участвалите - или най-малко 1 750 293.Това значи, че не достигат 12 027 гласа, за да има задължителен характер референдумът