Плевнелиев подхвърли топката на Радев, той да реди кабинет

Правителството на Борисов остава на власт поне до 22 януари
Обновена: 21 дек 2016 12:42 | 21 дек 2016 12:12, Камелия Цветанова
190
Плевнелиев подхвърли топката на Радев, той да реди кабинет
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев няма да назначава служебно правителство и отстъпва това право на новоизбрания държавен глава Румен Радев.

Още по темата

"Само така ще се гарантира нормалната работа на институциите и приемственост", отсече той.

"Готов съм във всеки момент, когато Радев дойде със състав на служебно правителство, да го разпиша на секундата", увери Плевнелиев.

Според него в противен случай,ако той назначи служебно правителство за 20 дни, което дори няма да подготви и предсрочните парламентарни изори, ще станем за смях и ще влезем в графата куриози на световните новини.

След като по-рано реформаторите се отказаха от възможността за съставяне на правителство, защото не събраха нужната подкрепа в парламента, той отсече, че е в състояние назначи служебен кабинет, но воден от интереса на държавата и от нуждата от  приемственост, няма да го направи.

"Никой не става силен, следвайки само своя интерес, за мен властта не е самоцел. Заявил съм от ден първи, че не държа съм силен президент, но много държа да съм полезен, за мен властта не е цел, а средство да вършиш смислени неща", коментира още дъжавният глава.

Той припомни, че е положил всички усилия да се избегнат предсрочните парламентарни избори и мина през цялата конституционна процедура за връчване на три проучвателни мандата за излъчване на кабинет от политически сили.

"До последния момент се надявах, че ще се намери начин за съставяне на правителство и не защото не мога да назнача служебно, правил съм го вече два пъти, и не защото бягам от отговорност или се опитвам да сглобя странна коалиция, единствената цел беше, че аз нося отговорност за всеки един и за бъдещето на България", отбеляза Плевнелиев.

Според него обаче няма кой да обясни на световните пазари, на външните анализатори, на рейтинговите агенции, които определят надеждността на държавите, че в страна, в която само за месец се сменят две служебни правителства, всичко е нормално.

"Ситуацията е както я описах преди месец – политическа криза, която прерасна и в парламентарна. Идват предсрочни избори, а винаги когато се задават избори тяснопартийните интереси надделяват, очакванията за победа замъгляват вижданията на политиците", коментира той.

"Аз съм отговорен човек и експерименти няма да допусна, така разбирам задълженията си като държавен глава - да дам всичко от себе си и да отстъпя, когато е добре за държавата. Назначих вече две служени правителства, които работиха в кризи и се гордея с тях, но сега не е добре държавата да се управлява от две служебни правителства", мотивира решението си Плевнелиев.

Според него след като и Радев вече е обявил, че е готов със служебен кабинет, най-добре би било да има плавен преход от редовното правителство на Бойко Борисов през служебното на новоизбрания президент към новото редовно.

Накрая той обобщи, че Радев ще каже кога ще се разпусне 43-тото Народно събрание и кога ще се проведат предсрочните избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ без бившата мутра е точно същото като НДСВ без бившия цар. Шайка случайно събрани службогонци. Нищо, нищо по-различно!
85
2
 
6
 
! Отговори
Lyubs преди 7 години
До АнонименЕ той ще го назначи бре, същите хора, които иска Радев! Това е някакъв капан на Масква да очерни Плевнелиев, изпълняват от К*рнения.Сега ще видим дали Радев е мъж на място, или е изветрял под шапката!
84
5
 
3
 
! Отговори
инж. преди 7 години
Ако трябва да сме обективни, Плевнелиев казва: "Няма аз да ви оправям за 3-ти път бакиите, които сами забъркахте".Ако правителство има в края на януари, значи избори ше има чак април
83
3
 
5
 
! Отговори
Лъчо Мозъка преди 7 години
Ако Плевнята предложи едно добро и великолепно правителство, не виждам причина Генералисимо да го сменя.Например начело с Куневица :D А защо не и с майката на нацията - Цедка Мухахахахаххахахахахахха
82
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РЕВОЛЮЦИ РЕВОЛЮЦИЯ РЕВОЛЮЦИЯ РЕВОЛЮЦИЯ! НАРОДЕН СЪД ЗА ГЕРБ!
81
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната глупава постъпка на Пленелиев. Така пак нарушава Конституцията на РБ, този път нарушава член 99, алинея 7.
80
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успял, начетен, ерудиран, политик с ясна и твърда позиция, уважаван на запад и на изток-това е Плевнелиев. След него ви е бедна фантазията какъв крах предстои. Но вие си избрахте провала , така че му сърбайте попарата.
79
0
 
8
 
! Отговори
Плевневлиев преди 7 години
направи 2 служебни правителства и не му беше смешно. Сега Радев ще прави, но шансовете да бъде излъчен редовен кабинет след това са малки. По-вероятно е след март да има нови избори - и пак служебен кабиет на РАдев. Каквото - такова. Ами ако и Радев каже - няма да назначвам служебно правителство, ще управлявам с декрети?
78
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев, защо не си вършиш работата, а си измиваш ръцете с Радев?!
77
8
 
9
 
! Отговори
Плевнелиев oficial преди 7 години
Аз съм плевнята и съм луд по цялата глава.Напълних си гушата и след 1 месец си тръгвам.
76
3
 
12
 
! Отговори
Само бавите присъдит преди 7 години
България е в национална катастрофа. Без Народен съд няма да се мине.
75
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конституцията на РБ изисква от Плевнелиев да назначи служебно правителство, но кой ти гледа Конституцията на РБ, когато ГЕРБ е захапал кокала.....
74
5
 
6
 
! Отговори
Дане преди 7 години
До Анонимен 68И като какъв Радев да го предложи? Докато не встъпи в длъжност той няма никакви права по закон в това отношение. Това е капан за наивници, проумейте го. Ако Радев се хване, веднага герберастката пасмина ще го атакува като нарушител на Конституцията.
73
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът не е кому е нужно, а как е по Конституция? Плевневлиев можеше досега сто пъти да сглоби служебно правителлство - от 7 ноември до 22 януари то щеше да изкара повече от 3 месеца - и правителството на Радев - още 3. 6 месеца щяха да си поделят двете служебни правителства. Плевневлиев нарочно мота топката, за да се стигне дотук. Само заради това е подсъден.
72
1
 
9
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
ГОЛЯМ, ще ми липсва! Отначало мислех, че ще свети с отразения блясък на СЛЪНЦЕТО, но той засия със собствената си глупост..... Да бъдеш огряван от две небесни тела в тоя студен живот е велико.
71
3
 
5
 
! Отговори
тарикатско....ха,ха, преди 7 години
Малко висока топка-------- и ЗА "ПОЛИТИКА НА ГОДИНАТА" ...ха,ха,хааааааа...3-фусти са около него .....ВСЕ НЕКОЯ ШЕ ГО СПАСИ!
70
1
 
4
 
! Отговори
Ай преди 7 години
Тиии си за канибалите! С кеф ше си хапнат пилешко. Или по точно - враблешко. Врабел, врабче, кефат ме жаргоните. Пълни са с живот.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има едно клипче "7-те най-корумпирани държави в ЕС". А последствията от това ми омръзна да ги коментирам, вие ще си ги видите след десетина години.
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов с огромното си его умишлено предизвика кризата в държвата, за да може пак простите му фенове да го изберат отново.Но доста се съмнявам все пак - дори и най-заблудените гербери и тези на държаванта софра, прогледнаха за тези години.
67
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
правилно е решил да постъпи Президентът.