Плевнелиев подхвърли топката на Радев, той да реди кабинет

Правителството на Борисов остава на власт поне до 22 януари
Обновена: 21 дек 2016 12:42 | 21 дек 2016 12:12, Камелия Цветанова
190
Плевнелиев подхвърли топката на Радев, той да реди кабинет
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Росен Плевнелиев няма да назначава служебно правителство и отстъпва това право на новоизбрания държавен глава Румен Радев.

Още по темата

"Само така ще се гарантира нормалната работа на институциите и приемственост", отсече той.

"Готов съм във всеки момент, когато Радев дойде със състав на служебно правителство, да го разпиша на секундата", увери Плевнелиев.

Според него в противен случай,ако той назначи служебно правителство за 20 дни, което дори няма да подготви и предсрочните парламентарни изори, ще станем за смях и ще влезем в графата куриози на световните новини.

След като по-рано реформаторите се отказаха от възможността за съставяне на правителство, защото не събраха нужната подкрепа в парламента, той отсече, че е в състояние назначи служебен кабинет, но воден от интереса на държавата и от нуждата от  приемственост, няма да го направи.

"Никой не става силен, следвайки само своя интерес, за мен властта не е самоцел. Заявил съм от ден първи, че не държа съм силен президент, но много държа да съм полезен, за мен властта не е цел, а средство да вършиш смислени неща", коментира още дъжавният глава.

Той припомни, че е положил всички усилия да се избегнат предсрочните парламентарни избори и мина през цялата конституционна процедура за връчване на три проучвателни мандата за излъчване на кабинет от политически сили.

"До последния момент се надявах, че ще се намери начин за съставяне на правителство и не защото не мога да назнача служебно, правил съм го вече два пъти, и не защото бягам от отговорност или се опитвам да сглобя странна коалиция, единствената цел беше, че аз нося отговорност за всеки един и за бъдещето на България", отбеляза Плевнелиев.

Според него обаче няма кой да обясни на световните пазари, на външните анализатори, на рейтинговите агенции, които определят надеждността на държавите, че в страна, в която само за месец се сменят две служебни правителства, всичко е нормално.

"Ситуацията е както я описах преди месец – политическа криза, която прерасна и в парламентарна. Идват предсрочни избори, а винаги когато се задават избори тяснопартийните интереси надделяват, очакванията за победа замъгляват вижданията на политиците", коментира той.

"Аз съм отговорен човек и експерименти няма да допусна, така разбирам задълженията си като държавен глава - да дам всичко от себе си и да отстъпя, когато е добре за държавата. Назначих вече две служени правителства, които работиха в кризи и се гордея с тях, но сега не е добре държавата да се управлява от две служебни правителства", мотивира решението си Плевнелиев.

Според него след като и Радев вече е обявил, че е готов със служебен кабинет, най-добре би било да има плавен преход от редовното правителство на Бойко Борисов през служебното на новоизбрания президент към новото редовно.

Накрая той обобщи, че Радев ще каже кога ще се разпусне 43-тото Народно събрание и кога ще се проведат предсрочните избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
13
 
! Отговори
инж. преди 7 години
Ами за мен има здрава логика. Аз бих направил същото. Плевнелиев вика ли генерала да съгласуват? Вика го! Генерала отказа ли, по предлог, че не е встъпил в длъжност - оказа.Ами при това положение е логично да се изчака още 1 месец с "правителство в оставка", още повече, че в конституцията НЕ е написан срока, в който президента трябва да назначи служебното правителство.Едно от малкото практични решения на Плевнелиев, още повече- има действащ парламент така, че кораба си потъва бавно и сигуро!
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Или Цецка президент, или избори. Казах.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бой се има сума ти кандидати, които и за 1 ден ще се хванат да са служебни премиери - ей го Софиянски пак изплува. И Бареков се появи. Ще чуете и За Инджова. И за ЕКатерина Захариева, бившата съветничка на Плевневиев, която ме министър в два служебни кабинета. И Паси ще почне да се появява. И Надежда Нейнски, и Кунева, И Москов- има кандидати.
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
президентът назначен от герб е *** и поредната калинка. за тази партия няма закони те си мислят че могат да правят каквото и да е. всичките трябва да са в затвора.
62
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, най-накрая една умна постъпка.
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, кому е нужно да имаме две правителства, нека Радев да го предложи, а Плевнелиев само да го разпише, после ако иска да си го преподписва? ( другото е само сеир)
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние станахме за смях, още когато Борисов така драматично заплаши да си хвърли оставката.Станахмеза смях и с това че "десният" Борисов наложи твърдите комуни -стически кандидатури на Кристалина и на Цецка.А с Театъра който разигра Цецка и с нейните сълзи съвсем станахме за смях.То всичките 7 години управление на ББ бяха един голям смях през съзни....Плевневлиев сега се загрижи...............
59
3
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
за 30-дни и Аз не бих се хванол за Премиер --та после да ме развлачат по съдилищата с години ...ха,ха,хааааааааа....РОСЕН СИ Е ПРАВ----3- СЛУЖЕБНИ ПРАВИТЕЛСТВА ЩЕ МУ ДОЙДАТ В ПОВОЧЕ...!!1Я, СА СЕ СПРЕПНЕ МАЛКО И ...."ПОЛИТИКА НА ГОДИНАТА "---РАДЕВ!!!!!!!ТОЙ ---ДА НЕ Е САМО ...ЗА -"НА ПЕТЕЛА ГРЕБЕНА"....ХА,ХА,ХААААААААААА
58
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Големи спецове тука. Пише в конституцията, че когато президента е на края на мандата /по- малко от 3 месеца/ не може да разпусне парламента. При действащ парламент си остава избраното от него правителство. Като встъпи в длъжност Радев ще разпусне парламента и чак тогава ще се прави служебно правителство. ПОНЯЛ!!!
57
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е наистина няма такава държава. Действащ Президент да се откаже от задълженията си за назначаване на кабинет. С това действие найстина станахме за смях с тези измислени управляващи.
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наблюдаваме политическо порно.
55
5
 
6
 
! Отговори
До 44 преди 7 години
На Герб им е много удобно да подменят темата. Кабинета на Радев ще дойде през 22 януари ще бъде поне 3 месеца - проблемите с които ще се сблъска сегашният кабинет няма да са изчезнали, така че е смешно да се говори, че Радев не иска да управлява . Но Конституцията е затова - за да се спазва. Ама какво да се обяснява, когато Герб, постоянно я нарушават, дори написаха ЗАКОН СЪС ЗАДНА ДАТА - нещо немислимо в която и да е цивилизована държава. Защо се очудваме, че прединета им върши ДЪРЖАВНАИЗМЯНА
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виж какво президентче, първо много малка част от света знае че има такава държава, второ тебе и премиера-сунит ви ползват безплатно, за да си прокарват поликата. Къде в света има такива пенсии и заплати.
53
2
 
2
 
! Отговори
Неда преди 7 години
До Анонимен 56В законите е проблемът или те отдавна нямат никакво значение?
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не каза на ББ, че ще ни направи за смях и няма причини да подава оставка сега? Защото си кукла на конци и микотело. Старото правителство можеше да си работи до 20 януари и тогава да подадат оставка, но нали те ,,мислят" за хората?
51
8
 
1
 
! Отговори
БСПар преди 7 години
Нашият генерал Радев има готов служебен кабинет, и ще го поднесе за разписване в Понеделник.
50
3
 
14
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Този *** до края си остана такъв. В конституцията ясно е казано кой прави служебен кабинет. Като какъв Радев ще предлага служебно правителство? Това право няма как да се преотстъпва. Може и да има някаква народняшка логика, но тези неща се правят според законите. Надявам се Радев да не влиза в този капан и да не приема глупавото предложение.
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев съставя, Плевнелиев подписва, какъв ви е проблема!?
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С такъв президент като *** и такъв премиер като Тиквун ние отдавна сме станали за смях пред света. Просто хората не ни обръщат внимание вече. Дори клоуните стават скучни в един момент ...
47
6
 
14
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Дано това е последното изказване на този мазен гей.