Правителството, бизнесът, синдикатите - против по-ниското ДДС

Само КТ "Подкрепа" иска различна ставка за хляба
192
Правителството, бизнесът, синдикатите - против по-ниското ДДС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социалните партньори, с изключение на КТ "Подкрепа", не подкрепят промените в Закона за данък върху добавената стойност, който е предложен от БСП.

Правителството, в лицето на Министерството на финансите, също не го подкрепя, каза вицепремиерът Марияна Николова след днешното заседание на Тристранката, цитирана от БТА.

Още по темата
Предложеният законопроект предвижда намаляване на стандартната данъчна ставка за брашно, изделия от брашно, месо, мляко и яйца от 20 на 5 процента, както и на лекарствата на 9 процента.

По въпроса за законопроекта за публичните предприятия бяха обсъдени допълнително направени предложения от Министерството на икономиката, добави Марияна Николова. Тя добави, че предложенията се отнасят за действащия към момента режим за приватизация, както и за отпадане на наложените в законопроекта текстове, регламентиращи вливането на Агенцията за инвестициите в Агенцията за публични предприятия и контрол.

Предложенията са по искане на социалните партньори и те са подкрепени.

"Социалните партньори изцяло подкрепят законопроекта, с изключение на КТ "Подкрепа", които се въздържаха, информира Николова.

Асоциацията на индустриалния капитал /АИКБ/ в България и останалите работодателски организации не подкрепят законопроекта за промени в Закона за данък върху добавената стойност, обяви председателят на АИКБ Васил Велев. Той смята, че диференцирането на ставките за ДДС би ощетило бюджета със значителни суми. По негова оценка това ще бъде в порядъка на 1 милиард. В същото време това няма да доведе до намаляване на цените, а по-скоро ще допринесе до увеличаване на печалбите на търговците.

"Не смятаме, че чрез данъчна политика може да се прави социална политика", добави Васил Велев.

По въпроса за законопроекта за публичните предприятия Велев заяви, че го е подкрепил, защото той е необходим. Според него той ще допринесе за изпълнението на две национални цели - присъединяването към ИЕРЕМ 2 /б.р. предверието на Еврозоната/ и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара /БСК/ Димитър Бранков каза, че всички промени в данъчните закони трябва да бъдат задълбочено обмислени. Според него предлаганата промяна за намаляването на ДДС е радикална в данъчната система. Това би могло да доведе до преразглеждане на системата на преките данъци. Точно поради тази причина БСК е на мнение, че всички радикални промени трябва да бъдат извършвани при друга инвестиционна обстановка - след влизането на България в Еврозоната. По отношение на законопроекта за публичните предприятия БСК подкрепя приемане му до 30 юни, за да се инициира на процедурата за влизане във валутния механизъм ИЕРЕМ 2.

КТ "Подкрепа" подкрепя предложението за диференцирано ДДС за някои стоки от първа необходимост, обяви Ваня Григорова от синдиката.

По думите й това е последователна позиция на КТ "Подкрепа" от няколко години, като синдикатът е правил инициативи по този въпрос. Причината е, че това е нормална европейска практика. Освен това по този начин ще остане повече разполагаем приход в домакинствата, смята тя.

"Не приемаме подход, при който се взема ДДС от уязвимите групи, а след това ще им бъде даден евентуално като социални подаяния. По-добре да не ги взимаме въобще, за да се налага след това на цената на достойнството на хората да им подхвърляме подаяния", добави Ваня Григорова. Според нея диференцирането на ДДС за стоки от първа необходимост ще доведе и до увеличаване на оборотите.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Нанков не мисли, че чрез намаляването на ДДС ще бъде намалено социалното неравенство в страната. Освен това той не е убеден, че съществува механизъм за понижение на цените с намаляването на ДДС. Според него социалното неравенство е заради отношението между преки и косвени данъци и дебатът трябва да бъде насочен към тази тема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още по темата: БСПхлябДДСлекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
грамотни и образовани инжинериТи явно не си от тях.
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко повтори изцяло Първия. Ако не умре или не му направят преврат никой няма да го бутне от Престола.
57
15
 
2
 
! Отговори
Гербер преди 4 години
До 45. Че кой се оправдава бе, *** червен. Да, ГЕРБ управлява 8 (а не 10) години от 2009, с прекъсването 2013-2014, и България е много по-добре при тяхното управление. И то се вижда от гласуването на хората (няма по-верен индикатор). Но, червен *** като теб, е естествено, че няма да го признае.
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
52 - и какво - цял живот да останем с Бойко Срутващата се магистрала. Ние го търпим вече 10 години. Никого от некадърните премиери не сме търпели толкова, а този счупи рекорди по некадърност и простотия.
55
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Посочете ми една държава от ЕС, в която храни, лекарства или книги са със същото ДДС като останалите стоки. Няма такава.
54
8
 
18
 
! Отговори
Планова икономика! преди 4 години
Истината е че когато България имаше планова икономика дъжавата ни имаше огромен икономически растеж и само 20 години успяхме да се превърнем от западнала селска държава във икономическото чудо на балканите! Плановата икономика само за 20-30 години успя да превърне простите овчари и селяни във грамотни и образовани инжинери, лекари и работници във фабрики! Хората изоставиха колибите по селата и се нанесоха в съвременни жилища със централно отопление топла вода, баня..Бързо забравихте!
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме само дребни играчи и много мошенници.О, да, ако направим планова икономика, изведнъж ще изскочат отнякъде само умни и кадърни :D И ще стане един живот, само си викам дано. При плановата икономика фалирахме три пъти, защото много умни хора я движеха.
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли че ИВан ЕВстратиев Гешов, който е бил финансов министър (1894-1897)е напраил може би единствената реформапри която са намалени данъци на българите
51
4
 
1
 
! Отговори
Валери преди 4 години
До 41. Това е едно от най-глупавите предложения, които могат да се направят. Дай да го махнем този, пък после ще видим. Ами то точно така си докарахме и Виденов, и Орешарски. Мерси.
50
2
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Анонимен 28 Ти си само за премиер. За една година ще затриеш държавата.
49
1
 
13
 
! Отговори
V преди 4 години
Тръп не е по *** от горанов .Икономика се стимулира с по ниски данъци ,а не като герб .С ОГРОМНИ ИЗЛИШЪЦИ преразпределяни по не пазарен принцип.Освен това в цяла европа няма 20% ддс.За да станем европейци трябва да си наемем по можещи хора от колкото са герб и бсп.Тия сами си признават че не могат да направят България европейска страна. А пари има много.Съдебната система не работи и е корумпирана ,а в градове където няма затвори и журналисти има съдебни палати .В 6 или 7 града може да ги има а
48
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всички нормални държави има диференцирана ставка на ДДС и диференцирана ставка на данък върху дохода. Само в държавата на мафията няма.
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най-голямата смешка е, че ниското ДДС насърчавала измамите. точно обратното високот ДДС насърчава сивия сектор. Когато цигарите ви станат 10 лева, ще пушите само нелегални цигари за да са ви по 4 лева. И няма д плащате данъци. Вдигането на ДДС-то води до укриване на данъци.
46
5
 
8
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 20. Изравняване на бедните и богатите?????? Това не го ли пробвахме вече? Ти наясно ли си със същността на индивида и основния стимул за прогреса?
45
4
 
13
 
! Отговори
Планова икономика! преди 4 години
Без планова икономика нищо не става! Капитализма категорично не работи в малки държави като България. Тука просто нямаме такива капиталисти които да построят индустрия. Имаме само дребни играчи и много мошенници.Ако се направи планова икономика няма никакъв проблем да се наемат най добрите специалисти и да направи оценка на кючовите сектори. Ясно се вижда пазарнта икономика се провали в България. Стандарта стои на едно място от 30 години а населението намаля със 30%. Това не е успех!
44
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много обичам когато Гербаджии се оправдават със Станижев който управлява преди 10 години и с Жан, който бе перди 25 години. Каквото и да са направили то бе тоооооолкова отдавна. Вие къде бяхте последното десетилетие? кой управляваше България? Не е да сте нямали време.
43
2
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Да освободят цигарите от акциза , че много скъпи.Изгинахме това пушачите. Изтровихме се с тютюн контрабанда.Че и ни гонят на вън на студа.Сбъркана работа.
42
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-малко ДДС=по-малки приходи от измами с ДДС, затова и едрите риби са против.
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма логика ДДС да е еднакво за всичко. Защо не го намалят за лекарствата, например? Или за храните? За книгите, за всичко, свързано с образованието по някакъв начин?
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ние да го изметем, все ще се намерим кой да дойде. Ако постоянно разсъждаваме "трай да не стане по-зле" положението ще стане безнадеждно. Ето - като сменихме Виденов известно време СДС имаха респект. ЯВно по-често трябав да гоним властта с камъни.