Захариева: Дачич се е изгубил в превода, емоциите са излишни

Ние сме за добросъседски отношения със Сърбия, заяви министърът
165
Захариева: Дачич се е изгубил в превода, емоциите са излишни
Снимка: Булфото, архив

Ние сме за добросъседски отношения със Сърбия, не търпим такива емоции от страна на Ивица Дачич, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред bTV във връзка със създалото се дипломатическо напрежение между България и Сърбия.

"На Балканите за пореден път показваме колко много емоции има в политиката. На мен ми се иска да има повече разум и мъдрост и по-малко емоции. Очевидно Дачич не е гледал премиера и отговорът му. Явно някой му е преразказал, защото това, което каза премиерът е абсолютно вярно.

Още по темата
Един външен министър не бива да си позволява да се изгуби в превода. Той трябва да види точно, буквално какво е казал, дали премиер, президент или външен министър. ЕС не признава държави и никоя организация не признава държави", каза Захариева и добави, че това могат да направят само други държави.

Захариева отбеляза, че в Познан премиерът Борисов е отговорил на журналистически въпрос дали няма да се забави евроинтеграцията на Западните Балкани, след като новият еврокомисар по външната политика Жозеп Борел е испанец, а неговата държава не е признала независимостта на Косово и цитира думите му.

"Той казва, че когато станеш комисар, ти не защитаваш националните интереси, а интересите на Съюза. Независимо, че Испания не е признала Косово, той трябва да се съобрази с останалите от нас, които сме я признали. Не виждам нищо в това изказването, което да запали тази емоция на Ивица", изтъкна вицепремиерът.

Тя припомни, че посланикът на Сърбия в България е извикан в МВнР и с него ще бъде разговаряно.

"На първо място ще препоръчаме да се види какво точно е казал премиерът. На второ място - да припомним подкрепата, която дава България на всички страни от Западните Балкани и в частност на Сърбия за европейската перспектива", уточни външният министър.

Захариева не смята, че такива изказвания са продуктивни, още повече, когато те са предизвикани твърде емоционално и най-вероятно за вътрешнополитически цели.

Тя допълни, че е разговаряла с премиера Борисов и са на една позиция.

"Не бива да сме толкова емоционални, трябва да се изяснят тези неща. Не е приемливо по този начин да се обръща външен министър към премиер. Те се познават, Ивица е 20 години министър".

Тя изрази надеждата, че нещата ще се изяснят.

"Той самият е извикал нашия временно управляващ в Сърбия, защото посланикът ни е в отпуск и е дал знак да се уточни това недоразумение. Приемаме го като опит за изясняване. Това е и нашата цел", добави външният ни министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Tiko преди 4 години
Kratun4o nas opravi, che pochna i sarbite da bazika.
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на Сръбско Българската война западните сили колко офицери делегираха в българската армия да се бият за България срещу Сърбия?
113
0
 
0
 
! Отговори
Kow e zagarieva преди 4 години
?
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do 150 Rusiya iztegli vsickite si generali I ofizeri ot balgarskata armiya v navecherieto na Srabsko balgarskata voyna1885,za da podsiguri razgroma I unishtojenieto na Balgariya. Zatova, tazi voyna se naricha"Voynata na kapitanite". Smelite balgarski kapitani povedoha mladata balgarska voyska sreshtu dobre vaorajenata srabska armiya, koyato bezchinstva she iz Balgarskite sela, razbiha ya I tya se obarna v pozoren byag. Velikite sili spryaha balgarite, da prevzemat Belgrad, presledvayki agresora
111
1
 
2
 
! Отговори
Норге преди 4 години
https://youtu.be/PfDMLFyH-ao Ето ви едно кратко филмче за Българо-Сръбската война, което всеки българин трябва да гледа!
110
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРусия не се намеси в Сръбско Българската война, беше неутрална. А нашите сегашни евроатлантически партньори отркито застанаха на страната на Сърбия и заплашиха България, че ще се намесят и ще обявят война на България. Има разлика.
109
0
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Стринке,ти преводач на Еднокнижеца ли се явяваш ???70989
108
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов правилно не реагира. Все пак е под нивото на премиер да влиза в дебат с един ***,и то много *** министър!Едно че е сърбин, второ - бивш говорител на Милошевич.
107
5
 
6
 
! Отговори
До 139 преди 4 години
То и в Столипиново живеят 90% от боята и какво от това?В Косово все още помнят кога за пръв път са се заселили там албанците. Обаче всяка албанка има по 10 - 15 деца, а сръбкинята 1 - 2.Първо разплодиха косоварите, после ги ислямизираха, после ги обучиха и въоръжиха, накрая започната да ги ползват за намеса във вътрешните работи на Югославия.Точно това сега правят и при нас и ние вървим по този път, под вещото ръководство на американците и техните пудели от ЕU. Вече имаме турчеещи се индийци
106
1
 
3
 
! Отговори
До 143 преди 4 години
Беше.В посолството ни в Македония. Хванаха го да прави контрабанда с пешкири и сапуни. Но го раздаваше дипломат, да. За награда сега с помощта на ГЕРБ отива в Европейския съюз. Той да види хора, а и хората да видят дзвер.
105
2
 
4
 
! Отговори
преди 4 години
Дачич всъщност си призна къде го боли.Иска България мълчаливо да ги подкрепя за Косово,намеквайки за Гоце Делчев и спора със С. Македония.Но забравя сръбската политика по този въпрос за всичките минали години.Дебългаризиране и асимилация на всичко българско,попаднало под тяхна власт.Няма как да подкрепяме асимилатори и шовинисти.
104
2
 
4
 
! Отговори
К преди 4 години
На върбееее
103
6
 
8
 
! Отговори
ае преди 4 години
Не мога и не мога да разбера нихилизма,обзел голяма част от българите.Заставайки на страната на сръбския национализъм,те всъщност подкрепят твърденията им,че шопите са сърби и имат право на българската земя до р.Искър.Същите са като Стамболийски и Димитров.*** и чуждопонлонници,достоини за презрение.
102
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продажници, пак се изложи Борисов, като се опита да се наведе още повече на господарите си!
101
2
 
4
 
! Отговори
Боко игуби Цоко плач преди 4 години
Не е нужно Шекер Ококор Гювендията да обяснява какво бил казал Борисов. Борисов е казал. Даяия е светнал лампите.и все пак нека Белгарад да пущи Сретан Йосич да си довърши с бертолетовото джепане работата в Банкя
100
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо повече, не само, че България незаконно е приела отделянето на Сръбски територии в самостоятелна държава, но и активно пробутва тези територии (Косово) в Европа, като със всички сили я бута под маскировката "Западни балкани".И от какъв зор на Европа и трябва този развъдник на престъпност, наркобизнес и ислямски екстремизъм?!?Обаче от "Козяк" са наредили на своите агенти в управлението на България и те не спряха да досаждат с така наречените "Западни балкани" вместо да се борят за България.
99
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Екатерина Захариев отново неглижира принципно важни теми. Никой не се е изгубил в превода. Ако в Родопите обявят Помашка държава или в Столипиново - Ромска, дали преводът ще е решаващ за реакцията на държавните ръководители? Сърбия счита за неприемливо, че България е приела отделянето на нейни територии в самостоятелна държава. Защо България не призна Каталуния? Подкокоросването на етнически конфликти сред славяните и прилежежашите им етноси е стратегия от повече от 30 години.
98
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като за дипломат са избрали Александър Йорданов, който прилича на побеснял от глад шо пар, известен с контрабанда и далавери където и да е бил изпратен за посланник, какво да очакваме от министъра му?Рибата мирише от главата. Два мандата за външен министър държаха човек на заплата в чужда държава (Митов), сега пък тая, без един ден реален трудов стаж и какъвто и да е опит или качества за дипломат.Правете сметка освен нея и прословутия Йорданов, какви още *** имаме по посолствата...
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да бъде някой външен министър, камо ли посланник или консул, трябва задължително да е минал дипломатическа школа. Трябва да знае перфектно поне два езика - един източен и един западен и да знае два допълнителни езика.Школата трае поне 2 години, но за високиет рангове може да трае и 4 години.Има тежък изпит и който изкара, може да е дипломат, а който не, може да е само служител и сътрудник. Така беше някога.Сега щом докажеш, че си прислужник на Сорос, веднага Външен Министър - за подигравка
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Boyko da varne tapiya medal na sarbite, s koyto te si nagrajdavat polizaite! Shtom Dacic go spomenav v tozI kontekst.Sarbia "spava" parvata na balgarskoto malzInstvo samo na dumi. Dacic obijda Balgaria. Svalyane podkrepata si za Sarbia, za clenstvo v ES.