72 000 са запазили работата си с мярката 60/40 само за 13 дни

Властта се погрижила за най-важното - здравето на хората, храната на бедните
26
72 000 са запазили работата си с мярката 60/40 само за 13 дни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според социалния министър властта се е погрижила за най-важното в първите мерки на кризата -  живота и здравето на хората, за храната на най-бедните, които се нуждаят от грижа.

"Обхванали сме възрастните и хората с увреждания. Не на последно място се грижим и за работата, и доходите", обясни тя пред Нова тв.

Още по темата

"Осигуряваме всичко, което се изисква от нас със значителен финансов ресурс и денонощна работа на колегите на терени, за да преодолеем първия момент на най-тежката криза", допълни социалният министър.  
Тя коментира и широко дебатираната мярка 60/40 и резултатите от нея.

"Мерилото показа, че тя работи. За един месец общият брой на регистрираните безработни е около 80 000. Държа да подчертая, че в същия този период почти 15 000 души успяха да намерят работа", посочи министърът.

"Мярката функционира общо 13 работни дни. За това време 72 000 души са успели да запазят своята работа. Тоест 80 000 загубиха, а 72 000 запазиха. 60/40 действа за онези работодатели, които искат да задържат своите хора и именно те се възползват най-много", посочи още тя.

Според нея упреците, че парите се дават за това хората да си стоят вкъщи, са неоснователни.

"Едно от условията е служителите да бъдат на непълен работен ден. То се установява заради недостатъчните възможности за работа, но и защото част от бизнеса е спрял със заповед на държавен орган", допълни социалният министър.

Сачева посочи, че държавата компенсира едно неблагополучие, което не е по вина нито на работодателите, нито на работниците.

"Затова изплащаме 60% от възнаграждението плюс осигуровките. Работодателят трябва да плати само онази част, за която служителят наистина работи", обясни тя.

Социалният министър заяви, че се работи по допълнителна мярка в размер на около 150 млн. лева за покриване на 40% от минималната работна заплата и осигуровките към нея за секторите, които са най-засегнати от кризата.

Министерството дава възможност на работещи родители, които са в неплатен отпуск, да получат еднократно 375 лв.

"Това е помощ, от която сега могат да се възползват предимно работещи хора. Без значение какви доходи имат или са имали преди това. Условието е доста високо, защото подоходният критерии е до 610 лв. на член от семейството", обясни Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...Държа да подчертая, че в същия този период почти 15 000 души успяха да намерят работа", посочи министърът....Правилното изречение еДържа да подчертая, че в същия този период 15 000 души почти успяха да намерят работа", посочи министърката...Две поправки словоред и женски род на думите т.е. коригирах джендърския правопис на неуките джурналя
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нормален 20Догадките ти за пишещите са неоснователни. Използвате страха от заразата, за да ни държите в подчинение. Кризата е еднаква в целия свят, но мерките за безвъзмездна помощ са различни. Във всички страни помогнаха на населението. Само в Бг помощ няма. Помощта бе наречена "хвърляне на пари от хеликоптер". Сачева се хвали с 72 хил, а колко пъти по 72 хил. останаха без работа, а колко останаха без стотинка, не се коментира. Изявленията на Валери няма да коментирам.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А 5 пъти по 72 хил. останаха без работа(образно казано). Тая преди ИП искаха да я махат и с право.
16
2
 
0
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Кризата е еднаква за хората по цял свят.Мерките не са удобни за никой.но всеки НОРМАЛНО МИСЛЕЩ не казва ,,това на мен не може да се случи" .Постващите във форумите са 90% млади хора и пубери не ,,помирисали "болнично легло.Но когато им се случи те са най -жалките и уплашени пациенти Както го е ,,открил"милиардерът Стив Джобс.,Човек може да намери и купи всички материални неща,но едно нещоне може да намери когато се изгуби-ЖИВОТ! "Разум трябва а не многознайство
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак отчитат успехите на хартия това гербавото защо не каже колко са без работа. Само в София в ресторантьорския бизнес над 100 000 души са без работа.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инвалидните са даже по ниски
13
5
 
2
 
! Отговори
До 11от пенсионер преди 4 години
Ти на колко годинки си бре? Поне питай преди да пишеш г.л.у.пости. Къде има пенсия днес от 165 лева ??? Минималната е 219 на пенсионери над 85 години или такива които са ,,поработили "няколко години.Абсолютно прав е 12-ЧИНОВНИК !Нормално осигурявал се човек днес със заплата 850-950 се пенсионира с минимум 500-600 лева.Аман от неграмотни и неинформирани тинейджъри.
12
0
 
4
 
! Отговори
един месец, два, три преди 4 години
мярката 60/40 беше измислена кога очкаване беше за едномесечно блокиране (до 13 Април). когато стане два месеца (13 Май) - аз мисля че някои фирми ще преосмислят своите 40%, ако стане *още* един месец (13 Юни) ще видим как действа тези краткосрочни мерки...
11
3
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Властта се погрижила за най-важното - здравето на хората, храната на беднитеБез думи.
10
1
 
9
 
! Отговори
1001 нощи преди 4 години
И един мармот завиваше суджука в станиол
9
10
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Вие продължавайте да се осигурявате на минимална заплата и да взимате останалото в плик, продължавайте да си мислите, че укриването на осигуровки и данъци е много правилно, пък после се чудете защо обезщетенията за безработица са ниски и защо мярката 60/40 не ви лови. Обяснението за това е много просто. Тази мярка е за светлата икономика и работи идеално за фирмите, които работят на светло. И така е по целия свят. В България, обаче, светлата икономика е малко, затова малко фирми се възползват.
8
2
 
19
 
! Отговори
Не е вярно ! преди 4 години
ЛЪЖИ и пак ЛЪЖИ ! Пример:Съседка в нашия вход е със 165 лв. пенсия. Възпозвала се е миналат година от еднократна помощ - хранителна . Сега ходи жената, подава декларации, НИЩО! Не била влизала в категориите за помощ, защото ИМАЛА ДОХОД ! Представяте ли си !?Вчера съм и купил една торба с провизии ... Пак повтарям - тези лъжат като за световно .
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фалщива новина за нищо не са се погрижи ли
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярвайте, офтси!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ви е... в лъжците
4
1
 
18
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лъже тая кой нормален ще му е затворена фирмата няма производство и продажба и приходи и ще плаща 40% всички са на борсата те ми какво са прави на чаалната тая
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да попитат колко са държавните предприятия които са подали и колко са хората там? Май има от единият джоб в другият
1
1
 
20
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Пинокио е като обикновенна подпалка,пред лъжите на тия...