Спор в НС: Болниците трупат огромни дългове, кой е виновен?

Лечебните заведения ще получат 75 милиона лева
Обновена: 11 сеп 2020 11:24 | 11 сеп 2020 11:09, Камелия Цветанова
62
Спор в НС: Болниците трупат огромни дългове, кой е виновен?
Снимка: БГНЕС
Въпреки че одобриха промени в Закона за бюджета на Здравната каса, депутатите влязоха в спор кой носи вината за огромните дългове на болниците, които се трупат с години.
 
И леви, и десни бяха категорични, че лечебните заведения имат нужда от помощ.
 
Приетите от законотворците промени предвиждат НЗОК да плаща дейности за минали периоди, отчитани от болниците. Те дават възможност при неусвояване на бюджетните средства за тази година същите да могат да се използват за плащания на надлимитна дейност.
 
За 2015 г. Касата има задължения в размер на над 50 милиона лева, а за 2016 г. - те са 26 милиона лева. Така - болниците ще получат до 75 милиона лева за отчетена, но неплатена  дейност за 2015-та, 2016-та и 2017-та година. 
 
Пари за това останаха, след като заради пандемията не бяха похарчени около 300 милиона лева. Благодарение на тях се увеличават с около 10 на сто цените на почти всички дейности, за които Касата плаща. Увеличение има и в клиничните пътеки, а тази за COVID-19 се повишава двойно.
Още по темата
От ДПС настояха да отпаднат лимитите за болниците, защото според депутатите от движението това стои в основата на проблема.
 
Нигяр Джафер от ДПС призова директорите на болниците да увеличават заплатите на медиците с допълнителните средства, който получават днес.
 
Георги Михайлов от БСП обаче обясни,че няма как това да се случи, защото директорите на болниците са длъжни при получаването на средства да плащат първо натрупаните дългове, които са огромни.
 
Хасан Адемов призна, че тези 75 милиона лева са капка в морето, защото дълговете са огромни. Той отново изложи позицията на ДПС, че лимитите трябва да отпаднат, за да не се стига до това положение.
 
Според Славчо Атанасов от ОП реално държавните и общинските болници са в затруднено финансово положение, защото частните могат и да връщат пациенти, ако поискат. Държавните обаче са длъжни да лекуват хората дори и когато не са здравноосигурени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Четвърто: преди 3 години
Жертва Людмила Живкова - поръчител Симеон 2 Сакскобурготски, изпълнител - лоби Симеон 2 ДСЖертва Георги Марков - поръчител Кардам Сакскобурготски, изпълнител лоби Испания и България Сакскобурготски!
35
0
 
0
 
! Отговори
Третата стъпка: преди 3 години
Разбирате ли Господин Премиер Живков беше държавник - и то много умен, втората шепа винаги я имаше, колкото и малка да беше! Живков беше селянин и знаеше поговорката: на полето две шепи зърно - една за колко трябва, една за мишките, птиците и дъжда колко да прогние. А то като има за мишките и птиците има и за соколите, ястребите, орлите. Та цялата държава растеше и народ и държава. Живков не убиваше господин Премиер - той тормозеше и биеше и затваряше, но не убиваше!
34
0
 
2
 
! Отговори
В смисъл: преди 3 години
Разбрахте ме Господин Премиер-държавата е опоскана,изядена,разграден двор, ножа е до кокала, парите са ги похарчили и сега идва неприятната за тях час-не могат да върнат парите, народа е бесен и идва време за време, когато съдът е безсилен срещу лобистки нормативни актове и идва време за две неща - саморазправа и отмъщение.Аз понеже знам, че са крали от образование, здравеопазване, МВР и цялата втора шепа я няма и даже не са оставили път да я има аз затова назаем оборудване, ама не срещу народа
33
0
 
8
 
! Отговори
Мутри вън преди 3 години
Докато болниците са търговски дружества ще потъват парите а пациентите ще страдат, нищо случайно не се случва!
32
0
 
9
 
! Отговори
Цирк преди 3 години
Болниците на загуба!а директорите с огромни заплати!?кой е виновен?
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма държава в която болниците да са рентАбилни
30
1
 
1
 
! Отговори
Разбирате ли? преди 3 години
Господин Премиер това наследство от колониалната епоха се опитаха да го пробутат на много места в света - Аржентина, Куба, Бразилия, Южна Африка и навсякъде последва едно и също нещо - озатворяване и обесване на много Вицекраля, гражданска война и много други весели неща съпроводени с унищожаване на интелектуален и художествен елит, проституция, наркотици, здравеопазване и живот за пари, ученици броени на калпак като дoбитък и т.н. Искате ли да ви дам въже назаем или Симо вече избяга?
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да си говорим лекарите се оказаха най корумпираните в България. Под маската , че лекуват хората лъжат и мажат като за световно.
28
0
 
2
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Само метафорично да ви обясня какво е Симо -той е олицетворение на 45 години антикомунистична пропаганда(при условие, че тяхната теза е,че комунизма е зло и че трябва да бъде убит и последния комунист на тоя свят),обаче господин премиер това са оправдания, първо комунисти никога не е имало и никога няма да има,друг е въпроса дали не си е просил новите болшевики.То е оправдание господин премиер да се направи всичко против обществения интерес и това да мине пред ЦРУ с идеята комунисти по бели ***
27
0
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Докато печалбите са частни,а разходите държавни-така ще е!
26
0
 
7
 
! Отговори
емиграция преди 3 години
Кой е виновен? Ситемата да,но и местните ръководства на болниците са под всякаква критика. Системата пък,защото за 30 г. нямате здравна ел. карта.
25
0
 
0
 
! Отговори
Симо е виновен преди 3 години
Английското а.к.а e (also known as) тоест още познат като. Господин Премиер интелектуалният и художествен елит на света много пъти е подсказвал и олицетворявал и р предупреждавал какво Симо е! Целия свят знае какво е той! Той е зло, чисто зло ... Но вие за него не говорите, нито се осмелявате да унищожите демоните и минираното му поле, което цели да убива свестните хора, както брат му, както баща му Алеко Константинов, Гео Милев, Никола Вапцаров, Иван Милев ...той е за въжето господин Премиер!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
виновни са българите защото позволиха да се направят болниците търговски дружествадруга причина няма- и ще си носят последствията
23
0
 
14
 
! Отговори
Жо преди 3 години
До кръпелКрадат директорите, които станаха милионери, а не здравните работници.
22
2
 
8
 
! Отговори
Хидромелиоратор преди 3 години
Затуй пък докторята трупат милиони! Природата не търпи празно пространство!Скачени съдове..преливане и източване!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не става заплатите да са малки и да се наваксва от фалшиви пътеки и пътечки .Прави се подбор на кадри и се назначават добри лекари с добри заплати, слага се ме иджър с добра заплата да управлява и ако не постигне добри резултати под отговорност.Счетоводстводитвлите да се сменят.Начини има, желание трябва и умни и честни хора. С неграмотни и ненаситни мутри нищо добро не може да стане.
20
0
 
4
 
! Отговори
Бойко Заводостроител преди 3 години
Орешарски е виновен!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ikonomicheskoto ministerstvo li revizira bg bolnicite ili vanshnoto ministerstvo?
18
0
 
2
 
! Отговори
Е как кой е ... преди 3 години
Симеон 2 Сакскобурготски, а.к.а Нихилант, а.к.а Бейл, а.к.а. Сепфирот Абе прости ли сте бе? Тоя *** виждали ли сте минирано поле? Ама гъсто минирано ... Кажи на Специализираната прокуратура да огледа много внимателно делата и постъпките му и "реформите" му по време на двата мандата в които е бил замесен. Виж последиците от глупостите му и ще ти кажа тайна: За всяка отменена негова "реформа" от делегираните бюджети в държавни сектори като образование и здравеопазване ще печелите ...
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реформата трябва да започне с нещо "мъничко", което ще натрупа достатъчно ресурс да се покрият сметките. А именно - защо много лекарствата в БГ са минимум 2-3 пъти по скъпи от тези в съседните държави и по-некачествени.