Гешев преди изслушването: Чл. 24 от правилника на НС противоречи на Конституцията

Той пристигна заедно със заместничката си Даниела Машева и Сийка Милева
Обновена: 19 авг 2021 20:50 | 19 авг 2021 16:37,
94
Гешев преди изслушването: Чл. 24 от правилника на НС противоречи на Конституцията
Снимка: БГНЕС

"Член 24 от правилника за работа на Народно събрание противоречи на Конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание", заяви главният прокурор Иван Гешев преди да бъде изслушан в правната комисия на парламента.

Той допълни, че  утре или в понеделник ще внесе искане към Конституционния съд за обявяване на текста от правилника за противоконституционен.

Още по темата
„Постоянните комисии, каквато е и Правната комисия, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика, че по отношение на съдебната власт е недопустим съдебния контрол. Това е така, защото това променя баланса в държавата и в частност принципа за разделение на властите", поясни обвинител номер 1.

Той пристигна в парламента заедно със заместничката си Даниела Машева и говорителя на прокуратурата Сийка Милева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
8
 
! Отговори
payak преди 2 години
То мястото на прокуратурата въобще не е в съдебната система. Прокуратурата е едната страна в процеса. В доста държави министъра на провосъдието е и главен прокурор. Прокурора защитава държавния /обществен/ интерес.
40
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Охохо, Гешев пак постави мало.умните на място! Не моии да си адвокат и да не знаеш или не разбираш, какво пише в закони и правилници, какво означава и какво може и не може! Съвсем скоро беше Хаджито, сега всички разбирачи в парламента го ядоха! Идете да фърляте павета, за друго не ставате протестъри и чалгари!
39
7
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Не се занимавайте изобщо да му слушате глупо стите, а режете бюджета на тази държава в държавата с 50% за три месеца, през които да приключат, каквото са започнали, и да минават на подчинение на Министъра на правосъдието като обикновени държавни адвокати. Видя се, че нито имат капацитет, нито резултати, а методическото ръководство е "майка плаче".
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е типичен пример за загубилия човек.Отива - за да раздаде акъл на група хора.Малцина са били такива - Конър Маклауд и още няколко.Хубаво си седеш и се скатаваше, сега се пробва ва банк, ама няма логика да се получи.Ще надприказва Хаджигенов ли? Все си мисля, че надприказване на адвокат не може да се случи на този свят.Е - всеки си намира майстора, важи и в този случай, а да видим.
37
9
 
15
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Без контрол видяхме каскета какви ги върши.
36
11
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Кьовеши е просто един траве стит, да ме прощавате.
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спретнете му един нов закон на тоя и ще му мине надменността
34
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тро лове ,каза ви го точно и ясно както е написано в закона.Така както кьовеши каза на фигуравта да не се меси там където не му е работа .Или я забравихте вече кьовеши,която го подкрепи напълно .Давай Гешев вкарвайки мутрите в панделата
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата трябва да стои на едно ниво и да има същите пълномощия като Адвокатурата. С не да бъде държава в държавата.Иначе си оставаме при Диктатурата.
32
6
 
11
 
! Отговори
Трол на ГЕРП преди 2 години
Ние сме ромките, които хвалим Каскета. Естествено за това ни плащат и то здраво.
31
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
значи НС може,но Правната комисия-не?!..Че какво е Правната комисия?..Не е ли СПЕЦИАЛИЗИРАНА ЧАСТ от Парламента,негова фундаментална инстанция,пряко свързана със законите,които Нс "кове"?..И Гешомажоритки,спокойно!..НЕ го викат да го арестуват,нито да го обвиняват!!..Просто като "главен" той е длъжен да ЗАПОЗНАЕ НС с положението!..Но набързо се взе за бог и тия,които са СИТУИРАЛИ и обезпечили със закони ПОЛОЖЕНИЕТО му,за него стават "ИЗЛИШНИ".."Изтъка си платното,ритна кросното"..
30
6
 
7
 
! Отговори
payak преди 2 години
Правната комисия ли го вика или тази за полицейското насилие оглавявана от Хаджигенов? Май втората беше! В изявленията си Хаджигенов от вчерашния ден, говори за пострадали лица, които били и негови клиенти. Явно се разбира клиенти, като адвокат. Няма пречка депутат да упражнява адвокатска професия. Само че, не е ли налице конфликт на интереси? И съответно Хаджигенов да се откаже /отведе/ от комисията, не само като председател.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии..." Той не се кани да стане част от нея, а да даде отчет пред нея. Има разлика между едното и другото, ама на гешев му падат обвиненията като гащите на *** пред тунингован голф, та май не вниква в подробностите. Комисията не го вика, че да му дава инструкции как да работи, а да разбере защо не го прави на първо време. С толкова голяма глава поне малко пълнеж да имаше, ама не би.
28
11
 
6
 
! Отговори
Зелен чорап-чалгар преди 2 години
Браво Гешев, ГОЛЯМ!!!мутрочалгарите в ступор повтарят едно и също.А радев се е скрил под полата на деса вече
27
3
 
10
 
! Отговори
бай Ставри от ЦСЗ преди 2 години
Предстоят ти много години изслушване пред мен.
26
1
 
14
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 2 години
Аве барабан , кой ти спазва Конституцията в Бг , нали в Конституцията пише че здравеопазването в България било БЕсПЛАТНО ,... ВЕРНО ЛИ ВЕ !?
25
2
 
3
 
! Отговори
Божидар преди 2 години
До ПроСоТо - не става въпрос за страх и нестрах. Става дума за законно и незаконно. Виждам, че и ти като депутатите не правиш разлика.
24
3
 
5
 
! Отговори
Божидар преди 2 години
Офф тука разбрали неразбрали бързат да се изказват. До 23 отива в парламента НС може да го вика. Не може да го вика комисия, няма право комисия да упражнява контрол върху главния прокурор.
23
5
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Интересно как дамаджан чашков го е назначил през 1996 ,ако няма диплома .ха ха ха .Чалгари търсете дипломата на Киро харварда в някой от източните от него язовири
22
5
 
5
 
! Отговори
payak преди 2 години
Не се чувства особено конфортно Гешев в креслото, в което е седнал. За което не е виновно креслото. Това обаче не означава, че депутатите от една комисия могат да призовават, който и да е магистрат. Това не конвент или светата инквизиция. Колкото и да им се иска на някой от тях. Погазват и конституцията и принципите на които се крепи държавността. Днес Гешев е главен прокурор след време ще бъде друг. Прецедента, че главен прокурор е викан и давал обяснения остава.