Гешев преди изслушването: Чл. 24 от правилника на НС противоречи на Конституцията

Той пристигна заедно със заместничката си Даниела Машева и Сийка Милева
Обновена: 19 авг 2021 20:50 | 19 авг 2021 16:37,
94
Гешев преди изслушването: Чл. 24 от правилника на НС противоречи на Конституцията
Снимка: БГНЕС

"Член 24 от правилника за работа на Народно събрание противоречи на Конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание", заяви главният прокурор Иван Гешев преди да бъде изслушан в правната комисия на парламента.

Той допълни, че  утре или в понеделник ще внесе искане към Конституционния съд за обявяване на текста от правилника за противоконституционен.

Още по темата
„Постоянните комисии, каквато е и Правната комисия, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика, че по отношение на съдебната власт е недопустим съдебния контрол. Това е така, защото това променя баланса в държавата и в частност принципа за разделение на властите", поясни обвинител номер 1.

Той пристигна в парламента заедно със заместничката си Даниела Машева и говорителя на прокуратурата Сийка Милева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кастек, къде ти е каскета бе?Нали беше неплатен отпуск?
60
10
 
9
 
! Отговори
не противоконституци преди 2 години
Целия му каскет също е противоконституционен
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шрек е по-симпатичен и то доста, а и по-умен.
58
6
 
7
 
! Отговори
ОСНОВНОТО преди 2 години
Каквото реши НС това трябва да стане , нали сме ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА !
57
9
 
6
 
! Отговори
до 57 преди 2 години
Скоро ще виснеш на някое дърво пред съдебната палата и птиците ще кълват крадливите ти герберунгелски ръце.
56
3
 
5
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Даниела и Сийка , а най-важната ,---СЕВДА ?
55
1
 
9
 
! Отговори
без майтап преди 2 години
Какво представлява т.н. "вътрешно убеждение" на съдията? Едно ирационално предположение, или халюцинация! Значи нас ни съдят не на основата на закони, а на халюцинациите на отделните съдии?
54
7
 
12
 
! Отговори
Питане преди 2 години
Абе тия палаткаджиите от дубай колко ви цакат за да клошарувате пред съдебната Палата?
53
7
 
5
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
И Кво ? За каква Конституция говори , след като в България , НИКОЙ НЕ СПАЗВА Конституцията ? А кой назначи Цацаров --- Борисов !Кой назначи Гешев ---Пеевски ! И накрая , кой назначи Спецката ---Гешев ! Все НЯМАЛО ДРУГИ КАНДИДАТИ !? Е , за какво правосъдие да си говорим ?
52
9
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Прос..я бг народец не ви заслужава г-н Гешев, нека Слави Трифонов му доразкаже играта и президентката, кифлата Радев...остави раяята сама да се унищожи :)
51
0
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 2 години
С решение на ВСС.
50
10
 
8
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
г-н Гешев имам едно питане....Кога ще ометете палаткаджиите пред съдебната палата? Грозят хубавия център...защо жандармерията не ги омете час по-скоро?
49
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми човека приказва каквото може, сигурно си вярва на глупостите, които плямпа. За съжаление, каскета има интелектуален капацитет да най-много бъде портиер в Главна Прокуратура.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 49Не може да се свалят прокурори, защото са надприказвани ---///--- А в какви случаи могат да се свалят прокурори?
47
3
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Сата НАТО...човека долу ти каза:-Тиквата го е натиснал.."Отивай там и ги забаламосай,че много са сенатопорчили и току виж ни объркали спокойствието..Земи и Сийка,тя да са обажда вместо теб!"
46
7
 
14
 
! Отговори
Anonymus преди 2 години
Вместо да учи тепърва конституцията и да се хваща за разни членове, да излезе като мъж и да коментира въпросите по които го викат. Ама той нали точно това иска да избегне та само гледа как да отклони вниманието.
45
3
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Божидар..Конституция на Р. България :-"Чл.86.(1)Народнотосъбраниеприемазакони,решения,декларациииобръщения.(2) ЗаконитеирешениятанаНароднотосъбраниесазадължителнизавсичкидържавниоргани,организациитеигражданите."...Обърна ли внимание на "ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗА ВСИЧКИ ОРГАНИ,организации и граждани..?..Кое е незаконното?..Ами плачът на Гешев!..Ясно е разписано,че задължението се отнася и за него,като представител на институция..САМО ЗА ГОСПОДА НЕ важи задължението,а както казах,тоя се взема за такъв
44
4
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 2 години
Такива неща не може да се определят с надприказване. Не може да се свалят прокурори, защото са надприказвани. Не може да се сваля и правителство, защото 2000-3000 човека се събрали на площада.
43
2
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Значи, първо каза, че нямат право да го викат. Второ каза, че по никакъв начин не може да бъде полезен. Сега за какво отива? Да губи времето на НС ли?
42
8
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Гешев, в очите на гербилите, може да надговори и Господ. Те смисъл не търсят, достатъчно е да бърбори нещо там и ще го обяват за Демостен и Цицерон, две в едно.