Божидар Божанов: Не сме в кибервойна, но се готвим за лоши сценарии

Напоследък се наблюдава увеличаване на троловете в мрежата
27 мар 2022 19:50, Нели Христова
31
Божидар Божанов: Не сме в кибервойна, но се готвим за лоши сценарии
Снимка: БГНЕС

"Не сме в кибервойна, но се готвим за лоши сценарии. В киберсигурността това е задължително", това каза пред Нова тв министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той разясни, че кибервойна е, когато кибератака води до щети в реалния свят.

"Ако някой хакер успее да взриви нещо или да предизвика друг тип щети, тогава сме в ситуация на кибервойна. Иначе е стандартен фон на киберактивност, който се наблюдава и в извъннвоенно положение", допълни министърът.

"У нас има елемент, че свързаността на администрацията и управлението не е много напред, но това не може да ни топли защото има достатъчно системи и места, по които може да бъдем атакувани. Не разчитаме на това, че нещо е на тетрадка. Критични точки са тези в обхвата на ДАНС, други са Агенцията по вписванията, НАП и други институции", заяви още министър Божанов.

Според него напоследък се наблюдава увеличаване на троловете в мрежата.

"Със сигурност има фабрика на тролове в България, не знаем колко са, но ние нямаме законодателство, с което да им противодействаме ефективно", добави Божидар Божанов.

Относно помощта, която можем да предоставим на Украйна, министър Божанов е убеден, че това, което можем да дадем, няма да реши войната, но за него трябва да предоставим военна помощ на обекта на агресия от страна на Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе много бабаити, борци за мир има в нашата държава бе ! Айде мисиосерче, като искаш да доставяш военна помощ препасвай тапешниците и заминавай за Украйна да се биеш с руснаците. Нямат край тия войнолюбиви миролюбиви приткоумници у нас, че сме ги назначили и да ни управляват.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде по-полека с готовността за предоставяне на военна помощ. В подобни ситуации по-добре е да не се замесваме. За нищожния жизнен опит, който момчето има му препоръчвам първо да се допита до компетентни и по-зрели от него и след това да дава изявления.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гъ-син МиниСер, каква е тая киберсигурност след като говориш брутални неопределености за някакви фабрики, които всъщност не знаете къде са, но ги знаете, че ги има. И ти напираш за Закон за Мисълта нали ? Аз знам отговора на незададения въпрос какви са тия от фабриката и за кого работят според фантазията ви, но ви пробвам за нивото ви на калинкообразност. Да земете за се махате всички докато е време !!!
2
1
 
22
 
! Отговори
Бенефициент на грант преди 2 години
Умно-красивия министър не може да управлява будка за вестници а тръгнал да управлява държава!
1
5
 
26
 
! Отговори
БиоГрафична Справка преди 2 години
"Божидар Божанов е роден на 19 август 1987 година...През 2020 година то получава награда на Форбс България за стартъп на годината макар че има ограничени продажби и отчита счетоводни загуби...през 2021 година също влиза в правителството на Кирил Петков като вицепремиер."Значи Имаш Губещ Бизнес, интересно от къде са парите за него, едва на 34 си, но Управляваш вече Държава....ех, Умен, Красив и Успял, не лузер като мене...