Асен Василев вещае нова Жанвиденова зима, ако България се обърне към Русия

Връщането при Путин означава да се прекъснат контактите със Запада
Обновена: 6 авг 2022 21:57 | 6 авг 2022 16:07, Нели Христова
460
Асен Василев вещае нова Жанвиденова зима, ако България се обърне към Русия
Снимка: БГНЕС

Обръщането на България към Русия ще има тежки последици за страната. Това коментира в предаването "Седмицата" на Радио Дарик бившият вече вицепремиер Асен Василев. Той обяви, че има две партии - "Възраждане" и партията на Стефан Янев, които казват, че е по-добре "да ходим при Русия и да сменим геополитическата ориентация на страната".

"Трябва да кажат на избирателите и каква е цената - цената е Жанвиденова зима още веднъж. В момена 60% от нашия износ е за ЕС, суровинната ни база до голяма степен е свързана там, доставките, една голяма част от цялото ни финансиране, визи", посочи той.

Според него те трябва да обяснят на избирателите си до какво ще доведе това.

Напомни, че в момента 60% от износа на България е за ЕС, голяма част от финансирането, суровинната база и др. са свързани с общността.

"Ако се казва: дайте ние сега да отидем при Путин, това означава, че трябва да си прекъснем икономическите контакти със Западна Европа, целият бизнес да се пренастрои изцяло, цялата банкова система да се пренастрои и един такъв преход носи със себе си една огромна икономическа цена. Ако гласоподавателите решат да гласуват за такова нещо, трябва да са наясно и каква е цената", обясни той.

Оценката му е, че вече няма съмнения дали президентът Румен Радев е проевропейски или проруски настроен. Той коментира, че служебният кабинет е започнал с действия, които застрашават количества газ, ако те не идват от руски доставчици.

По повод обвиненията на служебния кабинет, свързани с действията на този на "Петков" по решаването на газовата криза, Василев обяви, че до последния си ден правителството е пращало заявки на "Газпром експорт" за доставка на количествата по договор, за да гарантира, че България изпълнява договора си. Посъветва служебното правителство да продължи с тази практика, защото според него в края на годината може да се върви към съдебен иска за това, че отсрещната страна не е изпълнявала договора си.

Определи като изцяло "PR изпълнение, което няма общо с реално решаване на проблемите" създаването на кризисен щаб в енергетиката. Според него криза няма, има възможност България сама да си достави газ. "Малко в ситуацията мен ме притеснява - да изпуснем питомното, да гоним дивото".

Регулираният пазар за битови клиенти със сигурност е покрит, увери Асен Василев. Какъвто и договор да има страната ни с "Газпром", това не гарантира, че ще има доставки, каза още той и даде примери с ограничаването на доставките за редица страни в Европа.

"Има война която се води, има много сериозна енергийна криза, минахме през CIVID вълна. Всички тези кризи ги минахме без да направим един кризисен щаб, защото аз силно вярвам, че когато ти е дадена отговорността да управляваш, основната задача е да решаваш проблемите, а не да плашиш хората с тях", посочи Василев.

Той не критикува кадровите промени на служебния кабинет. "Аз не бих правил някакъв драматизъм по повод на това, че се сменят хора. Аз като влязох също си смених екипа в Министерството на финансите. Въпросът е новите екипи да работят по-добре с ясни задачи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
13
 
! Отговори
Газпром преди 1 година
Го брида за нашата мижава консумация дали ще я ползваме, те на германците газ не дават и го палят дето ползват десетки пъти повече. А австриеца му отиде на крака в Кремъл да го моли. Така че... но пък интересно откровение за естеството на Жан Виденовата зима и подтвърждение на конспирациите, че е била предизвикана от кръгове и фирми, наточили ножове за приватизация на българската икономика за по един лев и други схеми и проценти.
39
3
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Нито със САЩ се разбогатяхме - още по- малко пък преди това с Русия. Демагогия е всичката ни политическа мимикрия...
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министърът на енергетиката Александър Николов на няколко пъти е предлагал на Министерски съвет "България да премине на същата схема, по която работят германците, гърците и италианците" с "Газпром", но Асен Василев е отказвал."Тогава цената, дебело ще подчертая, щеше да е същата, каквато ни е по договор, а не с 30 и кусур процента по-скъпа, както е сега. Асен Василев спира това на Министерски съвет, той е твърдо против и отказва да се случи това. Тогава Министерство на енергетиката няма друг начин, освен да купува газ през посредници, отново руски газ, само че с 30% отгоре."
37
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жан виденов беше единствения честен и отговорен за българия министър и затова го свалиха - сорос предизвика инфлацията
36
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според кокорчо трябва да фалират сумати производства и да бъдат уволнени 200 000 човека и това е по добре от колкото да правим като Герамния и другите държави да купуваме евтин руски газ
35
1
 
18
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Философията на капитализма (пазарната икономика) е да се произвежда евтино и да се продава скъпо. Та в този ред на мисли да попитам кокорчестият умнокрасивитет, какво ни пречи да вземаме евтини суровини от Русия и да продъваме скъпи изделия в Европа ?
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората от сексуалните малцинства имат конституционно гарантирани права, но това не означава че са им задължително гарантирани и държавни управленски постове!
33
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то това е целта на росия, те си го казаха - България 1997. Българите с по 3$ заплата емигрират, руснаци изкупуват и населват България.
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен Киряк Стефчов ще се опита да избяга от България след като е доведе до фалит, в защита на задокеанските интереси. Нека не му позволяваме да избяга и да се измъкне безнаказано.
31
3
 
9
 
! Отговори
Тони Парфюма преди 1 година
ша та изпапам сладурано....
30
16
 
2
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Не е страшно,че комунистите и русоПилите в България искат промяна в геополитическата ориентация на България от ЕС към руШия.Не е страшно,че това може да предизвикат нова жан-виденова инфлация и средната пенсия да стане 20-30 цента, а средната заплата 2-3 долара.Страшното е,че ще се плати от целия народ и..........Господ да ни е на помощ.Но за това ще си е виновен самият народ,гласувал за бсп,възраждане и партията на янев.
29
3
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Василев...абе Фосилев,Фосилев!!!...Делът на руския газ за България беше ЕДВА ТРИ процента от износа им бе!!!!!...Какви са тия претъпиклишета?!...Руснаците губят десетки пъти повече приходи от ИСТИНСКИТЕ си потребители,та за некакви ТРОХИ,подхвърляни на Нещастната ни Територия,ще се затръшкат !...Проблема НЕ е техен,А НАШ!!!!!!...Ама верно,наистина ли сте толковабезмозъчни?!
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американският okyпaтop ръси заплахи като използва за целта со росоидните си НПО-тата...
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37 - Много демократично. Типично в стил на "цивилизованият" свят. Но всичко се връща, дори омразата.
26
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чорапа излъга хоратаааааа
25
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да тиго наму ам у кьоравите очи сеяндурски. Точно такава зима ни очаква ако не си върнем руската газ кокорчо кьорчев. Даже Виденовата зима ще ни се стори рай щото по онова време газта беше 35 стотинки на безинжииниците. Магазините по изкуствен начин ги изпразниха Краварите защото Виденов не им играеше хорото и му направиха изкуствен фалит за да може офцете да клъвнат. И те клъвнаха даже го ла пнаха сопо лив. И от тогава още го смучк ат краварският мек.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Която Вие подготвихте
23
4
 
10
 
! Отговори
анонимен до 14-Гешев преди 1 година
С това според теб "банкянско чудовище" народа си живееше чудно , а с харвардците яко hard.
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асанчо да ходи на магистралата
21
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
я да вземеш да се разкараш някъде...измамник такъв