Ръст на туристите с 50%, но печалбите не скочили

Скокът на цените изял по-големите приходи
Обновена: 24 авг 2022 11:51 | 24 авг 2022 11:46, Камелия Цветанова
38
Ръст на туристите с 50%, но печалбите не скочили
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спрямо 2019-та година имаме 19% спад в туризма, а спрямо 2021-ва сме на 50% ръст. Данните посочи пред Нова телевизия служебният министър на туризма Илин Димитров. Той обаче уточни: "По-висок брой туристи не значи по-добри печалби". И обясни това със скока на цените, който изяжда печалбите. 

Към момента спрямо миналата година запазваме броя български туристи, но са регистрирани 3,5 милиона пътувания на българи извън страната, главно в Турция и Гърция.

Според Илин Димитров България трябва много повече и за много повече пари да се рекламира пред света. "Нашият облик пред света е 2 стотни от процента БВП. Аз бих гонил 1 % от БВП, за да можем да изградим един добър имидж на страната ни и една чудесна маркетингова стратегия, защото това продава – как изглежда страната навън”.
Като посочи, че за туризма е важно да се говори положително, каза: "България е място, което трябва да акцентира върху 6,7 ключови думи – чистота, природа, слънце, море, СПА, винен, културен туризъм. Искаме всички протоколни подаръци да бъдат уеднаквени и да представяме българско вино с хубави етикети, представящи нашата история. И подаръци, които също представят историята и културата ни".

Ето защо в приоритетите на министъра е да се работи по създаване на бранд "България". "Бранд "България" и начинът, по който говорим, показва на света какво предлагаме. Не можем да си позволим да нямаме бранд, а ние нямаме", категоричен е той.

Димитров съобщи още, че българите може да си почиват с ваучерите за храна, а идеята е това да е първа стъпка към обособяване на специални ваучери за туризъм.

На въпрос за парите към хотелиерите, приютили украинските бежанци, министърът съобщи, че до края на тази седмица ще се изчистят 99% от забавените плащания в първата част на програмата, а ще ги преведат следващата. Отново тази седмица трябва да се реши и как ще продължи програмата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
От АЛЧНОСТ преди 1 година
Оказвате хората да ви стъпнат в ресторантите и хотелите.Аз отидох за 6 дни само един път на ресторант,повече не ми и мина да стъпна там 22лв порция телешко и по 10лв салатите.Вие познавате ли парите ненаситни ***.Дюнерчето и сандвичите са най-големия хит по Черноморието ни.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените растат, но за съжаление не е заради по-високо качество и добавена стойност, мутрите така и не се научиха на бизнес и само кражби и далавери бистрят ама то така не става и после пак ще се чудите защо е празно.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Рекламирай си колкото искаш но кажи и къде отиват отпадните води на хотели,заведения,градове и села до морето-ами в морето къде другаде -и после да не викат- ми няма кой да дойде и ако няма ходете вие.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покритото и скритото не подскача .
27
1
 
5
 
! Отговори
Рико преди 1 година
Нормално приходите да не се покачват,с подобни туристи масово от Румъния,Полша,Молдова тежко му горко на родния туризъм
26
1
 
5
 
! Отговори
ох преди 1 година
мноо зле е тоа сезон , туристи мноо ама си носат единье и пиенье от дома си и спат на плажо , у хотел и кръчма не влазат !
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата гледа да изцеди на макс дребния и среден бизнес вместо да ги облекчи. За да имаш проста кръчма с 50 места трябва да отговориш на 100 изисквания и закона и да плащаш за всичко като поп. После всичката тежест е върху потребителя. За да имаш малък магазин пак си под ударите на закони, администрация, бумаги...
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къв туризъм бе, кви пет лева!? на КПП-тата е некъв ад, тва го нема у цел свет! на Боко му требеха още 4-5 години да опраи пътищата - АМ струма и европа, и хемус - ама решиха да го сменят, и сеа още 30 години нема оправия. но освен туризъма страда и гинат хората по така нречената републиканска пътна мрежа! - бе вие пътували ли сте скоро в Европа? - не сте, - тука е гробище...
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мии вдигайте цените бе!
22
2
 
9
 
! Отговори
Пена преди 1 година
И три министерства на туризма да направят пак ще е същата мизерия. На тези чиновници грам не им пука нито за туристите, нито за бизнеса, нито за хората. Българската държава никога не помага. Най-доброто което може да направи е да пречи по-малко.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този по случайност станал министър за 2-3 месеца и вече тръгнал да разпределя 1% от държавния бюджет....
20
2
 
17
 
! Отговори
Иван преди 1 година
България не заслужава и един турист,чакат ни като,че ли сме им длъжни !Бг-гадост ?
19
0
 
20
 
! Отговори
леле леле мале преди 1 година
да бе , ако се съди по издадените касови бележки даже са работили на пълна загуба :)
18
1
 
30
 
! Отговори
пек преди 1 година
При абсолютно всякакви условия туристическия бранш излизат с изявления как "можело и по-добре", как имали затрудения и еди какво си. Всеки бизнес е труден, но тук си знаят "ден година храни". Ходих 3 пъти до морето това лято и цените са значително по-високи от предната година, дори изправарват гръцките, но пък не си покривали разходите. Отчитането на приходите пък да не говорим как се случва - касов бон е традиция да пропуснат да дадат.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бих се хвалел и рекламирал нещо знаейки, че е пълен леш.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Гърция престъпниците и плашат, че ще ги пратят на море на мутроморието и ония мируват. :-)
15
1
 
6
 
! Отговори
L. преди 1 година
Какво с разбира под ръст на печалбата? Абсолютното увеличение или увеличение на принадената стойност? И понеже малко ханджии правят разлика - ето ти и дилемата.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие да сте виждали реклама на Тесла? Ми няма и да видите щот няма нужда.
13
1
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Абе в БГ рекламата и реалността са в жестоко разминаване. Имахме с жената премеждие в този аспект. Търсехме хотел в голям град - викам - поне да е на тихо място. Пита , разпитва тя - и най - сетне - едни й казали - тука е много добре , спокойно , тихо. Отидохме, настаняваме се и по едно време - някакъв зверски шум - на около 20 метра от хотела минава влак с гръм и трясък - жп линията била на 20-тина метра. Нема що - голяма тишина . Вечерта докато се въртях в леглото се счупи и рамката на матрак
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Илин Димитров България трябва много повече и за много повече пари да се рекламира пред света. "Нашият облик пред света е 2 стотни от процента БВП. Аз бих гонил 1 % от БВП, за да можем да изградим един добър имидж на страната ни и една чудесна маркетингова стратегия, защото това продава как изглежда страната навън. ---Страхотна стратегия с нашите пари ще лъжете чужданците да дойдат на бетономорието, после ще останат неприятно изненадани иникога няма да се върнат.