НС обяви за геноцид Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-33 г.

Категорично се осъждат неговите извършители
Обновена: 1 фев 2023 15:46 | 1 фев 2023 15:35, Елка Василева
188
НС обяви за геноцид Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-33 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Със 134 гласа "за", 26 "против" и без "въздържал се" Народното събрание (НС) в общ проект, предложен от комисията по външна политика, обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители.

С решението се обявява също всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

НС приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора, е записано още в документа.

Първоначално по темата са внесени два проекта на решение - на ПГ на "Демократична България" за обявяване на акт на геноцид на Холодомора в Украйна 1932-1933 г. и другите републики на бившия Съветски съюз и на ГЕРБ-СДС за обявяване на Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид. В крайна сметка в комисията по външна политика са се обединили около общ проект, обясни председателят ѝ Екатерина Захариева.

Големият глад през 1932-1933 г.-Гладомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали седем-осем милиона души, от които три милиона и половина в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизстан и два- два и половина милиона в Русия.

В мотивите е отбелязана 90-годишнината от Гладомора и е подчертано, че това е едно от най-тежките масови престъпления срещу човечеството, "извършено от човеконенавистния съветски комунистически режим, при което са унищожени над осем милиона живота, сред тях на много деца и на десетки хиляди украински и молдовски българи".

Вярвам, че това решение е важно за българските граждани, за оценка на това, което се е случило, посочи председателят на комисията по външна политика Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС).

Костадин Костадинов ("Възраждане") изтъкна, че, когато се говори за геноцид, той трябва да се аргументира. Безспорно е, че има избиване чрез глад на милиони хора в СССР, отбеляза той. Целта не е да се избие етнос, а кулашкото съсловие т.е. това не е геноцид, а класово изтребление изцяло в духа на марксистката идеология, обясни Костадинов. От парламентарната група са против приемането на такъв проект.

Гладоморът от 1932-33г. носи белезите на етническо прочистване, опонира му Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС. Той съвпада и с процесите на разрастване на украинското национално движение, с унищожаване на украинския елит, каза в допълнение той. Това е една от характеристиките на етническо унищожение, подчерта депутатът.

Цончо Ганев от "Възраждане" обвини в лицемерие "Демократична България", защото не смеели да отворят и дума за арменския геноцид и най-вероятно го отричат.

Достатъчно е, че днес сме пред голяма възможност да получим широк консенсус по теми, по които можем да сме над дребното политическо говорене, изтъкна Стоян Михалев, сред вносителите на проекта на ДБ. Ние не сме съд, а публичен форум и като такъв имаме право да дадем оценка, посочи колегата му Атанас Славов. По време на неговото изказване заседанието за кратко беше прекъснато заради реплики между депутати в залата.

Започнахме това Народно събрание с даване на оръжие за Украйна и завършваме с Гладомор, това ли бяха националните приоритети, това ли трябваше да гледа НС, попита Борислав Гуцанов от "БСП за България". И поиска документът да бъде изтеглен. Защо тълкуваме историята по начин, който не носи нищо за страната ни, попита Гуцанов. И обяви, че БСП също е против предложената декларация.

Когато си говорим за приоритетите на НС, питам дали промените в Изборния кодекс действително бяха едни от основните за българското общество, обърна се към социалиста Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната". Трябва да имаме смелостта подобни актове на геноцид да ги посочваме с пръст, за да не се случват в бъдеще, смята той. Депутатът попита и защо БСП излезе днес от залата, когато се четяха декларации по повод 1 февруари - Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Вярвам, че БСП не е наследник на комунистическата партия, добави той.
 

(БТА, Нелли Желева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече ще наричаме политиката на депутатите по доходите - "Гладомор".
109
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Значи първо, отложиха повишаването на МРЗ, съотносно средната за 2024 г. и утвърждават Гладомора на българските граждани, а след това признават Гладомора в Украйна през 1932 и 1933 г. за геноцид! И това в последния ден! Тия несретници в НС имат ли капка човещина?!
108
0
 
16
 
! Отговори
Един преди 1 година
А трябваше на един път да осъдят всички голадомори по света и у нас от Адам и *** насам че да няма пренебрегнати...а не утре пак да им плащам заплати за измисляне на други безсмислени декларации вместо да вършат нещата за които са там!
107
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друга работа нямате ли си ?
106
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че след това гласуване срещу глада, трябва наистина да се изчисли сумата за издръжка на човешко същество в България, и да се коригират всички доходи по тази антигладна сума. Депутатите сами си забиха колл в задникка. Сами се разкриха, какво правят с българския народ и в чия полза - на тях и в полза на бизнеса. Те ли имат претенции за голодомори? Разкриха се и ще има последствия за техните престъпления по пропаганда на бедност в България, в полза на бизнеса и политкласата.
105
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия симпатяги от БСП са най-лицемерната партия. Опитват се да се харесат на старците, носталгични към СССР, но и искат да са във властта на всяка цена. Та хем пращат оръжия за Украйна, хем подкрепят СССР. На следващите избори едва-едва ще влязат в парламента.
104
4
 
6
 
! Отговори
баси глупостите преди 1 година
Май ще излезе прав оня,дето предлагаше да се закрият форумите!?
103
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще осъдим Дянков Пицата, Лили Чантата, Гешо Каскета и Боко Гладомора - Бегейски
102
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братя, как сме живели до сега с неосъден Гладомор!!! Как??? Ума ми не го побира!
101
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А гладомора който Чърчил предизвиква, не е ли геноцид. Или те индийците не са хора, може би? А заличаването на цивилизации като Инките и Маите от Испанци и Портогалци не е ли геноцид? А избиването на коренните жители на Северна Америка не е ли геноцид? Истината е, че просто времената са били такива, и всичко това е една пунтамара
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грузия е виновна за Голодомора в Украйна, защото Сталин е грузинец. Това е истината. Осъждаме грузинците за геноцида върху украинците.
99
1
 
26
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Вероятно депутатите ни не знаят, че гладоморът изобщо не е само на територията на днешна Украйна, а на голяма част от територията на тогавашния СССР. И всъщност от него измират много повече руснаци, отколкото украинци, ама... карай да върви... това са маловажни подробности.
98
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хората са изправени пред 26% инфлация, а вие си гласувате глупави декларации.Ми то в България вече вие скапаняци ни доведохте до Голодомор.Гласувайте декларация че сте престъпници и упражнявате геноцид над българският народ!
97
0
 
18
 
! Отговори
Искам преди 1 година
най-сетне в НС да се заемат с Баташкото клане! Това са факти от българската история!
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези няма ли да се разпускат вече? Само вредят. През останалото време само разтягат локуми. Има членове на КС, ВСС, председателя на КЕВР, на БНБ и още куп други важни за държавата длъжности, които са с изтекли мандати и трябва да се изберат от НС. Защо не ги избраха? Не могат да се разберат кой да вкара свои хора ли?
95
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой изяжда зърното на украинците? Западна Европа и САЩ го изяждат, срещу доставки на машини и западни технологии за производство, за заплащане на американски и германски инженери, които строят в Съветския съюз заводи.
94
0
 
17
 
! Отговори
София преди 1 година
Това народното събрание на украйна ли е, на България ли е, питам и отговор не искам.
93
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3 милиона жертви на геноцидните български десни правителства от 1989 до 2023 година. Умрели и прогонени от геноцидната дясна политика на десните български правителства.
92
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не споменавате ролята на " демократичният" запад в тия събития? Който поставя условие за плащането на външният дълг със зърно !!!
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обявяваме 33 години на геноцид върху българския народ, който ни направи най-бедни в Европа и от 9 милиона, българският народ намаля до 6 милиона. 3 милиона жертви на геноцидните правителства от 1989 до 2023 година. Голодоморът в България предизвика вълни от бежанци към Западна Европа и САЩ. По същия начин ирландците стават бежанци към САЩ.