НС обяви за геноцид Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-33 г.

Категорично се осъждат неговите извършители
Обновена: 1 фев 2023 15:46 | 1 фев 2023 15:35, Елка Василева
188
НС обяви за геноцид Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-33 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Със 134 гласа "за", 26 "против" и без "въздържал се" Народното събрание (НС) в общ проект, предложен от комисията по външна политика, обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители.

С решението се обявява също всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

НС приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора, е записано още в документа.

Първоначално по темата са внесени два проекта на решение - на ПГ на "Демократична България" за обявяване на акт на геноцид на Холодомора в Украйна 1932-1933 г. и другите републики на бившия Съветски съюз и на ГЕРБ-СДС за обявяване на Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид. В крайна сметка в комисията по външна политика са се обединили около общ проект, обясни председателят ѝ Екатерина Захариева.

Големият глад през 1932-1933 г.-Гладомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали седем-осем милиона души, от които три милиона и половина в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизстан и два- два и половина милиона в Русия.

В мотивите е отбелязана 90-годишнината от Гладомора и е подчертано, че това е едно от най-тежките масови престъпления срещу човечеството, "извършено от човеконенавистния съветски комунистически режим, при което са унищожени над осем милиона живота, сред тях на много деца и на десетки хиляди украински и молдовски българи".

Вярвам, че това решение е важно за българските граждани, за оценка на това, което се е случило, посочи председателят на комисията по външна политика Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС).

Костадин Костадинов ("Възраждане") изтъкна, че, когато се говори за геноцид, той трябва да се аргументира. Безспорно е, че има избиване чрез глад на милиони хора в СССР, отбеляза той. Целта не е да се избие етнос, а кулашкото съсловие т.е. това не е геноцид, а класово изтребление изцяло в духа на марксистката идеология, обясни Костадинов. От парламентарната група са против приемането на такъв проект.

Гладоморът от 1932-33г. носи белезите на етническо прочистване, опонира му Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС. Той съвпада и с процесите на разрастване на украинското национално движение, с унищожаване на украинския елит, каза в допълнение той. Това е една от характеристиките на етническо унищожение, подчерта депутатът.

Цончо Ганев от "Възраждане" обвини в лицемерие "Демократична България", защото не смеели да отворят и дума за арменския геноцид и най-вероятно го отричат.

Достатъчно е, че днес сме пред голяма възможност да получим широк консенсус по теми, по които можем да сме над дребното политическо говорене, изтъкна Стоян Михалев, сред вносителите на проекта на ДБ. Ние не сме съд, а публичен форум и като такъв имаме право да дадем оценка, посочи колегата му Атанас Славов. По време на неговото изказване заседанието за кратко беше прекъснато заради реплики между депутати в залата.

Започнахме това Народно събрание с даване на оръжие за Украйна и завършваме с Гладомор, това ли бяха националните приоритети, това ли трябваше да гледа НС, попита Борислав Гуцанов от "БСП за България". И поиска документът да бъде изтеглен. Защо тълкуваме историята по начин, който не носи нищо за страната ни, попита Гуцанов. И обяви, че БСП също е против предложената декларация.

Когато си говорим за приоритетите на НС, питам дали промените в Изборния кодекс действително бяха едни от основните за българското общество, обърна се към социалиста Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната". Трябва да имаме смелостта подобни актове на геноцид да ги посочваме с пръст, за да не се случват в бъдеще, смята той. Депутатът попита и защо БСП излезе днес от залата, когато се четяха декларации по повод 1 февруари - Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Вярвам, че БСП не е наследник на комунистическата партия, добави той.
 

(БТА, Нелли Желева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Геноцидното българско правителство използва Голодомор, за да сме конкурентоспособни и да бъдем най-евтини за геноцидните работонаематели. Обявявам българските работонаематели и българските правителства, че умишлено държат гладен българският работник и пенсионер, за да използват най-евтината работна ръка в Европа, за постигане на свръхпечалби и купуване на поршета и трупане на стотици милиони в офшорки.
89
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бреййй, не е за вЕрване, че са сколасали нещо да гласуват! Що не си осъдят поведението и нищоправенето, ама всички да го признаят и гласуват? Присетили се за 32-33 година. Да приемам ли, че хората, дето ровят в кофите, не са гладни и го правят ей така, за разнообразие и удоволствие. Че сега на прибиране вкъщи 3 жени и двама дядовци видях. И не са клошари, направо нещо ме стяга за гърлото.
88
0
 
16
 
! Отговори
Това е най важното преди 1 година
Всичко друго в България оправихме и само това остана, да признаем някакъв си (според укрите) голодомор ?! А иначе не е геноцид да избиваш хора само защото говорили на руски език, да ги изгаряш живи (включително и българи) в Одеса, даже дечица в Донецк....Господи прости им. Те не знаят какво правят !
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво общо има това с приемането на бюджета на България? Ако МС не успеят да вземат поредния държавен заем повечето драскащи тpoлове тук ще осъмнете без пенсии и без заплати в бюджетната сфера!
86
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да осъдим големия Галадамор в Ирландия, причинен от Англия и Великобритания. И 33 гошишния Галадамор върху пенсионерите след 1989 година от геноцидните правителства на България. Всяко отричане да се наказва.
85
0
 
14
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
"Украинските служби обвиниха олигарха Коломойски, близък до Зеленски, за присвояване на над 1 млрд. долара" - Започна се, гущерът ще се опита да се раздели с опашката си, за да спаси кожата. Но май и Наркомански ще го последва
84
0
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
НС реши проблемите на българите и се захвана с проблеми на други държави от преди 100г.За мен като гражданин на България е много важно това решение на НС.Тази вечер ще си легна без притеснение от покачващи се цени,задаваща се рецесия и опасност от въвличането ни пряко във войната.
83
2
 
7
 
! Отговори
До До 81 преди 1 година
Украйна съществува като държава от две десетилетия, неукий. Сигурно пак си слушало някоя пропагандна ТВ, то у нас друга и няма. Или си чело нещо из нета, писано от подобни на теб тр .олове. Но това няма никакво значение! От значение е само това, че продажните пл.азмодии в българската рада дори бюджет не могат да приемат, обаче да губят време с безсмислени декларации и да даряват нашите пари на Украйна и САЩ - виж, за това време имат. Понеже от САЩ са им сложили зад. ниците на депутатските места.
82
1
 
18
 
! Отговори
Чува се преди 1 година
че и в Ирландия доста хора умрели по време на Големия картофен глад. Населението на острова намаляло с 25-30 процента!!! За там няма ли да гласуват нещо в НС!
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Украйна са обръщали на хората джобовете да не би да са сложили една шепа пшеница .
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как изведнъж се разтревожихте за гладомора в Украйна, точно преди изборите. Набирате гласове. Всичко това е пропаганда, не ви пука за Украйна днес, но с акция, която не ви струва нищо, искате да печелите.
79
2
 
17
 
! Отговори
птица преди 1 година
А това да ни се спрат от днес НТВ Мир, Русия 1, Рен тв Первй не е морален геноцид и чист фашизъм, нали?
78
3
 
5
 
! Отговори
Хитлер преди 1 година
е използвал гладомор за да нахлуе в СССР и да "освободи" украинците. Има и един друг - инцидент от Винча - където Сталин избил доста голямо количество хора / дали украинци, дали руснаци не е ясно/ и там дори била събрана международна комисия в която разбира се участвал и българин, италианец и т.н. от всички съюзници на Германия. Въобще възраждането на тези случаи като че показва възраждане на хитлеризма и не е много разумно да пеем в този хор.
77
4
 
7
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
До Анонимен Демократичния гладомор е пряко следствие от комундрелския гладомор. Комундретата са искали от вола теле. въпросът е що не са си направили?
76
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toтално сбърканата политика на Сталин и режима му, довела до Голодомора и смъpтта на милиони и украинци, и руснаци, е осъдена дори от самите руски управленци след идването на Хрушчов на власт! За нашите промити копейковскии мозъци обаче, това не било вярно, нямало Голодомор... По- католици от папата, дето се вика
75
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг парламент се занимава с нещо случило се преди 90 г на чужда територия/планета, докато народа му гладува и мизерува
74
10
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
А 'ГОЛОДОМОР'-а го предизвикаха юдео-хазари и американските банкери!Жертвите са правосалвни християни!Все още не съм виждал юдео-хазар,да върши земеделска работа!
73
5
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А, вас български депутати, ще ви съдим през април! Днес обявиха Гладомор на собствения си народ, а се занимават с историята на Украйна!
72
5
 
26
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Тия мизерници се занимават със всичко друго но не ис България !
71
3
 
8
 
! Отговори
бг парламент = фейк преди 1 година
македония = фейк, украйна = фейк, тайван = фейк, 33 г демокрация = фейк