Търговците длъжни да имат основни продукти с до 10% надценка

Мярката е антипазарна, но държавната намеса били минимална
23
Търговците длъжни да имат основни продукти с до 10% надценка
Снимка: БГНЕС

Търговците ще са задължени да поддържат наличност на продукти в магазините с надценка до 10%. Ако не го правят, са предвидени глоби. Това обяви министърът на икономиката Никола Стоянов пред Нова телевизия относно предложението от 17 групи продукти да има един артикул на трайно ниска цена.

Още по темата

„Ако наличността от конкретния продукт свърши, например на яйца М, те ще могат да прехвърлят тази надценка върху следващия най-евтин продукт в категорията", поясни икономическият министър.

Стоянов заяви, че това е антипазарна мярка, но увери, че с нея държавната намеса на пазара ще е минимална. В момента проектозаконът е в процес на обществено обсъждане, като по него работи и междуведомствена комисия.
„Първоначалният анализ показва, че няма да се засегне пазарът сериозно. Именно заради това са 17 продуктови групи по един артикул. Имайте предвид, че от групите като кашкавал, мляко, кисело мляко, сирене, в големите магазини има над 20 артикула. Това, че един от тях ще е с трайно ниска надценка и добра цена, няма да засегне бизнеса на търговците в сериозна степен. Ние искаме да гарантираме на хората, че ще има по един артикул от продуктова група, който те ще могат да си позволят", обясни министърът. И допълни, че надценките по магазините в момента са 70-80%.

Мярката ще се отнася само за големите хранителни вериги. Те ще са задължени да подават информация до държавата кой продукт са избрали да намалят. Намалените продукти ще имат еднакъв етикет.

Въпреки че надценката е една и съща, има вероятност крайните цени на щанда да са различни.

„Цената не е задължително да е една и съща. Просто надценката трябва да е в рамките на до 10%. Може в единият магазин да преценят, че могат да продават и на по-ниска надценка, в другия да е на тавана 10%. Това се отнася до логистика", твърди министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Търговецът Лидюл преди 1 година
Хората започнаха да се оплакват от евтиното и ниските надценки. Ще вдигаме. Ще сложим коридор: Стоки за бедняци и голтаци с надценка 10 процента. Имаме си търговски практики. С пиар ще ви накараме да не купувате. Оставете на бедните пенсионери да купуват.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои се оплакват от скъпото, други от евтиното. разни хора - разни надценки. Овцете обичат да ги стрижат редовно, защото вълната им расте.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли сте недоволни? Оплаквате се от скъпото, от евтиното. 20 процента надценка много, а 10 малко. Прави се не заради вас и вашите недоволства от скъпото и евтиното, а заради ЕВРОЗОНАТА. За да пише статистиката тези цени и да няма инфлация. Защото алчните търговци ни провалят за Еврозоната.
18
0
 
1
 
! Отговори
contractor преди 1 година
намалете дебилните регулаций бре и без това няма кой да проверява за тях, освен ако не назначат още толко администрация което е възможно де
17
0
 
7
 
! Отговори
Отегчен преди 1 година
Това е тотатлна глупотевина. Нещо ще приемат ли закон за надценката върху наема на търговските обекти? А за надценката върху автомобилните ремонти на бусчето ми с което зареждам? Абе хора, кучето е заровено на друго място. Ако в нормална държава има възможност за 200% надценка на млечните продукти /примерно/, то до месец ще се отворят стотици нови магазини! Да, ама не и тук. Ще те препъват с години. Не пазарувам нищо от България освен тоалетна хартия.
16
1
 
3
 
! Отговори
a преди 1 година
В това блато всичка са в коалиция унищожи народа, от бензиностанциите през аптеките та чак до веригите за хранителни стоки. Аз да питам г-н Стоянов, те хубаво мъдрят някакъв глупав закон, но както повечето останали закони няма кой да го проконтролира. Ще искат на седмична база цялата инфо от всяка една верига и магазин и ще калкулират ли?!?!? Да не говорим, че максмиалмната глоба е 50 000 лева, което за веригите е меко казано смехотворно.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това трябва да важи за всички хранителни магазини,масовата практика сега е кварталните бакалии да купуват стока от Метро да речем и да я товарят яко!
14
1
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Това, че важало за големи вериги, всъщност е във вреда на клиента и в полза на веригите. Там даже няма да има кой да обяснява, че това, най-евтиното, е пълен шит. Така ще се пробутват много повече бок луци на населението, отколкото са го правили досега.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Собствениците на кварталните бакалийки вероятно кроят планове да изкупуват всичко евтино от веригите и да го пробутват по своите магазинчета. Обаче не са познали. В малкия магазин до нас не стъпвам, откакто дори и на солетите напраскаха тройна надценка.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много лесно - зарежда се един пълен *** с 10% надценка и продавачката дискретно съветва всеки, който посегне към него, че "нали знаете, това е само заради правилата на оня тьпигьоз Радев"... "по-добре не рискувайте"... и така тенекията с тебеширено сирене с 10% надценка, ще си стои вечно.
11
1
 
8
 
! Отговори
do 8 преди 1 година
Мярката е само за големи вериги. Не се прави на умен, не си. Затова си и магазинер ахахахахахахахаха
10
2
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Бедняци, като тебе, са бедни, защото не могат да прочетат 2 изречения. Именно, че това важи за вериги с над 30м лв. годишен оборот. А бедняк като тебе я вижда по 3к месечна печалба (колкото чистачка в няколко офиса в София), я- не. Опитът да се направиш на хитър и остроумен не мина. Затова си и беден аутсайдер. Хубав ден.
9
3
 
6
 
! Отговори
До селяниня преди 1 година
Ами затваряй. На никой не му пука за теб. Бабите могат да месят хляб. А и в селските магазинчета няма надценки от по 90%. Така че си поредния драскач просто. Аматьор.
8
0
 
3
 
! Отговори
Ралчо Търговеца преди 1 година
Дистрибуторите ще се гушат , а търговците да го Д>>>т.
7
17
 
5
 
! Отговори
Селско магазинче преди 1 година
Никой не може да ми казва каква надценка ще си слагам. Просто няма да предлагам този продукт в магазина си. Пък бабите нека ходят на 30 км да си купят хляб. Магазина си е мой, земята върху която е построен си е моя, ако искам точно след 5 минути ще затворя кепенците.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Истина - ами айде познай как при много по-голям пазар и оборот цените са по-добри!
5
4
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааа, и кой ще този дето ще го гласува това в парламента, а? Нали избори идват :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Рундювците тотална се наакаха!
4
4
 
19
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Как е Германия едно и също нещо е с 25% по-евтино от абсолютно същото в България? И ще има някой търговец да ми се оплаква. Ще ги задължа да умрат от глад или да напуснат ако не им отърва. Там плащат по-големи заплати на хората на същата позиция, наемите са по-високи, а цените им са по-ниски. Нещо е грешно заложено да не се хващат манипулациите в БГ и всички са в картел .
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както обикновено Ментетата ще са на най-ниската цена. Преди време купих едно кисело мляко, пихме айрян от него и всички експлозивно трябваше да ходим до WC. При наличието на 1 WC в апартамента, се получи ситуация, при която някои трябваше да ползват леген в банята, защото беше много спешно.
2
1
 
17
 
! Отговори
А,ха преди 1 година
Имитиращ продукт на сирене с надценка до 10% .Яжте си го вие "политиците".