Предстоящите избори ще са тест за това управление

Очакват се примери за управление от двете страни
23 май 2023 22:25, Росен Стойчев
15
Предстоящите избори ще са тест за това управление

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се договориха за ротационно правителство в рамките на 18 месеца. През първите 9 месеца премиер ще бъде академик Николай Денков, а през вторите - Мария Габриел.

В политологическия смисъл на думата решението за ротационен кабинет е голяма коалиция.

Още по темата
Това означава още, че и двете политически сили би следвало да имат премиери в кабинета. Вероятно формулата за 9 месеца ще бъде валидна и за председателите на Народното събрание, защото не е много удачно да се сменят на 3 месеца. Това заяви политологът доц. Милен Любенов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"И в двете коалиции има недоволство, затова в бъдеше това правителство вече може да бъде оценявано единствено според своята работа - да реализира реформите в бърз порядък. В противен случай цената ще я платят поравно и двете политически партии. Местните избори ще бъдат първият тест за това управление", смята той.

По думите на социолога Юлий Павлов още преди 10 месеца е било ясно, че единствената възможност за стабилно и нормално управление е между първите две политически сили, тъй като между тях има почти пълно програмно съвпадение.

Павлов обобщи, че от "ГЕРБ-СДС жертват много неща, но действат с дългосрочен план". Двамата гости не успяха да постигнат съгласие относно мълчанието на БСП и ДПС към момента. Докато според политолога партиите са се надявали на четворна коалиция с ГЕРБ-СДС, социологът напълно отхвърля подобна възможност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ДБ отдавна са си в коалиция с ГЕРБ в местната власт, но умно красивите им избиратели са толкова лековерни, че даже не обръщаха внимание как съветниците и кметовете им в София винаги подкрепяха единодушно предложенията на ГЕРБ в СОС.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кметовете и те ли ще управляват с връткане?
10
0
 
0
 
! Отговори
Неисторик преди 11 месеца
Ясно е,че това което ще се гради няма да е нищо ново.Дано поне във всичко което следва има повече стабилност и спокойствие.Предлагам им да следват следните ориентири : 1)ниски цени 2)високи доходи 3)възможност за избор 4)справедливост 5)демокрация В края като търсим разлика да видим кое тия 5 ще е в повече.Отсега е ясно,никое :-))))
9
0
 
5
 
! Отговори
Мерси преди 11 месеца
Изгавриха се и последните останали избиратели.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да си ходят всички партии и да дойдат други. Тези не струват.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако глупостта струваше пари България щеше да е много богата държава. Гледам и чужди медии и българският елит (политически, анализаторски, журналистически) не струва.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Може да има и пресрочни
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами не може до вчера да сте се плюли и изведнъж първи приятели. Две години тези от ДБ крещяха, че Боко е Мутра и че Гроб са вредни, и сега изведнъж, колко се обичат. Обезсмислят се протестите с това правителство. Обезсмисля се всичко.
4
0
 
1
 
! Отговори
Байхей преди 11 месеца
До 4. Точно така, пич, всичко в тази държава да го направим ротационно - например съпругите.
3
0
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 11 месеца
Няма смисъл от нови избори. По-лесно е да се назначат кметове на ротационен принцип.
2
0
 
3
 
! Отговори
Изнервен преди 11 месеца
Баси, едни и същи 10-12 АНАЛизатори се въртят от сутрин до вечер през всички студия. Направо ми се повръща като ги видя, знам им наизуст целия репертоар.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ГЕРБ отново ще мачка на местните избори, особено след блестящия ход на Борисов да излъже ПП да направят заедно правителство. Да му мислят от БСП начело с оная пaчa.