Никола Минчев: С отстраняването на Гешев започва всичко

Премахване на фигурата на главния прокурор – от Велико народно събрание
17 юни 2023 08:11, Елка Василева
144
Никола Минчев: С отстраняването на Гешев започва всичко
Снимка: архив, БГНЕС

С отстраняването на Иван Гешев категорично всичко започва, защото това е едно необходимо отстраняване и това може да е само началото. Оттук нататък, за да даде съдебната реформа дълготрайни резултати, така че да не ни се налага с всеки избор на главен прокурор ние да търсим този човек, който на тази безконтролна позиция през следващите 7 години ще бъде един ангел, това не трябва да се случва и трябва да минем през много тежки реформи, които включват и Конституцията и законовата рамка, коментира пред БНТ заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев и депутат от ПП-ДБ.

Според него самото премахване на фигурата главен прокурор от Конституцията е по-скоро в компетентността на Велико народно събрание.

"Ако подходим към премахване на фигурата, рискуваме тази промяна да падне в Конституционния съд, тъй като това е в компетентността на Велико народно събрание. Основното е така да орежем правомощията на главния прокурор, че тази фигура да няма нищо общо с това, което виждаме от самото ѝ създаване преди повече от 30 години. Наистина една безконтролна фигура с много правомощия и с малко отчетност - това трябва да бъде прекратено", подчерта Минчев.

По отношение на следствието той посочи, че от една страна има възможност то да бъде отделено като самостоятелно от прокуратурата. От друга страна обаче го има аргумента, че прокуратурата осъществява разследване, което обаче не е основната ѝ функция, защото тя е да повдига и поддържа обвинение, а при разследването е редно тя да бъде подпомагана от следствието, поясни Никола Минчев.

Той допълни, че ще положат всички усилия, за да доведат реформите докрай. А това изисква достатъчно подкрепа в пленарната зала.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
1
 
! Отговори
А бе, преди 10 месеца
...какво му слагат в птиците на Тоя, че все така гледа? Иначе,надутото празнословие му го знаем всички!
112
1
 
1
 
! Отговори
Дидо преди 10 месеца
Г-н Минчев ,Гешев правилно каза ,че сте политически ***.
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гелев можеше да бъде осъден с ПРАВНИ доводи и доказателства, че не си е вършил работата и че е възбуждал производства без смисъл. Но никой вече не говори за това!!!
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гешев трябваше да бъде отстранен, защото няколко години не разледва нищо, а сега даже и приключили дела започна пак.Това не е нормално правосъдие!Да го махат че казал че в парламента са *** е нищо в сравнение с престъпленията за които трябва да отговаря като главен прокурор!
109
4
 
2
 
! Отговори
Диана преди 10 месеца
До Анонимен126 Гледай фактите, чжоджум! Закулисието решава всичко у нас - то е решило да ни управлява БСП докато България изчезне от лицето на Земята и нито Герб, нито ПП, ДБ или някой друг имат думата. Виж как всички игнорират напълно Възраждане, сякаш те не са в Парламента дори! Превратът на БСП се задълбочава - пречел им властта на прокурорът, а властта на президента не им пречи изобщо..Не се обусновават с факти и документи, всичко е общи приказки и тотален натиск върху личността на Гешев
108
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 10 месеца
Общи приказки, както винаги от БСПарите...Отстраняването на Гешев било необходимо - за кого? за какво? защо?..нътц!..По-нататък - фактически Гешев беше махнат от 4 БСПара, които заявиха, че не можел той да кажел "политически ***", значи...Е, това е много основателна причина за искане на оставката на гл.Прокурор, наистина, особено след като задкулисно нещата бяха уредени, явно, /нямаше нито дебати, нито дори го изслушаха/...Това е едно абсолютно беззаконие и не може да се очаква нещо добро
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ходи си бърши с.о.п.о.л.и.т..е в полата н Лена
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вие сериозно ли смятате, че другите парламентарни партии и ВСС ще позволят на ПП-ДБ да превземе съдебната власт и самостоятелно да управлява първите 9 месеци, а сетне чрез само един премиер-параван от ГЕРБ , без промяна на министерския състав, да управлява още 9 месеци? Не смятате ли, че ако изкарате безпроблемно лятото, то още през септември ще ви спретнат вот на недоверие и местните избори ще се проведат от други управляващи?
105
3
 
4
 
! Отговори
Жиката преди 10 месеца
ПП са хора с много малки мозъчета,а искат да решават големи казуси.
104
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре, николайчо. Айде сега бегай, че *** те търси да те бие.
103
4
 
13
 
! Отговори
Ала бала преди 10 месеца
Не се оправдавайте,предателииии.Нищо не става от вас.Пристанахте на Бойко,станахте му булка.За Кокорчо може и да е добре.Но за вас как е.Пък може и да ви стане кеф.
102
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя красивоносец , тъкмо като дедо си фашиста
101
0
 
10
 
! Отговори
Класика преди 10 месеца
Еничарите от ПП рано или късно ще отидат при бай Ставри за кожени ваксинации...
100
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 118...Имаш ли представа как се изпълнява доклад ,,Магнитски " или си въобразяваш. Че някой може да ,,поръча" на Съединените Американски Щати ,,поръчка.Това да не това България или Русия.
99
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За не ориентираните русофили трябва да посоча.Че такъв израз ,,евро ориентиран няма " .Има ,,евроатлантизъм".Пояснява.Ако някой се опитва да раздели Европа от Щатите не е случил на лесна задача.Поради простата причина , че от 1945 година насам те са здраво свързани в икономически и военен съюз.Не ще присъщи и необходими за просперитет и сигурност.
98
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 115...Делян Пеевски не дават да стъпи в Щатите.Какъв евро-атлантик е според тебе Делян Пеевски.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До...11 Преди години когато скачахме за Делян Пеевски , българите бяхме 7 милиона.Сега кой да скача.Стопили сме се на 6 милиона.Тия които скачаха са вече на възраст.Младите не знаят кой е министър председател .Нали на това заложиха партия ГРОБ.Да унищожат българина физически и да го прогонят.За да има само послушна администрация,полиция и саморазмножаваща се популация от тъмнозелена чалга раса.
96
0
 
4
 
! Отговори
3Е3 преди 10 месеца
''С отстраняването на Гешев започва всичко''. АМА БОБО ГРО $ ЗНИЙ Е С ПОВЕЧЕ ПРИНОС В ГОДИНИТЕ И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВАНКАТА!
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не разбирам. Всички сме наясно, че нито изборът на Гешев, нито свалянето му, нито пък назначаването на Сарафов е грешка. Това е въпрос на мутренски интереси. На същите мутри с които се коалирахте. Или беше ротирате? Обърках се, съжалявам.
94
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди години, като предложиха Пеевски за ДАНС всички скачаха по площадите. Сега с момчето заедно ще пишат конституция и няма проблем