Петър Витанов поиска възстановяването на идеята за балканско обединение

Тя беше лансирана за първи път преди десетилетие
Обновена: 27 авг 2023 13:16 | 27 авг 2023 13:00, Камелия Цветанова
51
Петър Витанов поиска възстановяването на идеята за балканско обединение
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Делегацията българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов предложи възстановяването на идеята за балканско обединение в рамките на ЕС по примера на Вишеградската четворка. Той  участва в конференция „Напред! Силен глас в Европа“ в Мангалия, Румъния, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

В обединението Б3 (Балкани 3)  Гърция, Румъния и България ще могат да обединят усилия в сектори като енергетика, транспорт, зелени политики. Идеята беше лансирана за първи път преди десетилетие, се посочва в съобщението.

Ключовите теми на дискусията в Румъния са били присъединяването на България и Румъния към Шенген, регионалното сътрудничество и ситуацията в Черно море на фона на войната.

„САЩ приеха закон за защита на своите интереси в Черно море, а черноморските държави сякаш не мислят за собствената си сигурност. Затова е изключително важно развитието на регионалното сътрудничество, защото само с обединени усилия можем да защитим общия интерес на нашите граждани и нашия регион“, каза Витанов.  

„Вишеградската четворка показа, че обединени по регионален принцип и с общи интереси, държавите са по-силни, а гласът им в Европа се чува по-отчетливо“, коментира българският евродепутат, цитиран в прессъобщението.

Пред румънските си колеги Петър Витанов изтъкна, че трябва да има силен политически натиск за приемането ни в Шенген.

„Сега имаме тази геополитическата възможност в контекста на войната в Украйна. Нуждаем се от консолидиран ЕС, който да не дава фалшиви надежди на своите граждани. Българското правителство трябва да положи максимални усилия да убеди партньорите си. Трябва да се използват всички форми на натиск, защото поредното отлагане на влизането ни в Шенген, ще донесе само недоверие и силен евроскептицизъм“, каза още Витанов и напомни, че българските евродепутати са положили сериозни усилия до момента.

В началото на тази седмица (22 август) премиерите на България и Румъния Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку обсъдиха в Атина съвместните действия на двете държави за приемане в Шенгенското пространство. Двамата министър-председатели потвърдиха интереса си от изграждане на нов мост над Дунав, пускане на фериботна линия между Русе и Гюргево и ускоряване на работата по проекта Fast Danube, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Петър Витанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички бълг. селяни викат да живей сащ -- ха-ха, хи-хи !
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никакви американски интереси в Черно море. Възстановяване на връзките с Русия.
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Искат да се обединят със сръбските комунисти, за да ни клати Раша.
35
1
 
3
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Какво да очакваш от такива...социалисти...
34
9
 
3
 
! Отговори
Благоевград преди 8 месеца
България да спре с асимилацията и геноцида на етническите македонци и македонки в България и да им даде Човешки права.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 31 Трябват и други обединения извън рамките на ЕС и НАТО, за да си отстояваме правата пред Брюксел. Вишеградската четворка точно това прави. Утрешния ден не се знае ЕС и НАТО на какво дередже ще са, така че от обединение на Балканските страни ще има само полза.
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 32 И гърците са асимилирали нашенци, но и ние сме асимилирали много гърци още преди стотоци години, когато завладяваме сегашна Южна България, и в по-ново време и гърците по Черноморието. Кичка Бодурова си е гъркиня, но си е натурализирана, такива ги има доста.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като гледам как такива не знаят разликата между съюз и обединение се стряскам направо. По-долу съм написал че обединение не се прави с различни народи и бам 3 минуса за сега. Повсеместната неграмотност тръгнала обединение да прави а не знае какво означава.
30
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
22 Не ни трябват нови обединения, вече сме обединени в ЕС и НАТО. Чудно, как един европейски депутат в ЕП, незнае това. А, сетих се, той е социалист, работи за отслабване на ЕС и за руските интереси. После се чудим, защо не сме в Шенген, еврозоната и защо не падат визите за САЩ.
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Mяcтo нa cpeщaтa мнoro nogxoжga нa иgeятa...
28
3
 
7
 
! Отговори
До 21,коетоСтана №19 преди 8 месеца
Гърците вече повече от два века полагат титанични усилия, да доказват 1) че те са потомци на древните елини, което НЕ е вярно и 2) че цялото население на днешна Гърция било с гръцкипроизход, което също НЕ е вярно. Защо сега ние да им признаваме, че са народ, различен от нашия, след като една немалка част от него са асимилирани нашенци?
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
20 Всички леви евродепутати работят за руски интереси.Комунистите няма да спрат да предлагат нелепости, от рода на "Балканска федерация", но с център Белград.С Румъния сме вече обединени, в ЕС и НАТО.Витанов, като верен комунист и слуга на Русия, се опитва да отслаби ЕС с регионални "обединения", за да подпомогне Путин, който иска да унищожи ЕС. Че и Сърбия, с център Белград? Не, мерси, този филм вече сме го гледали.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички леви евродепутати работят за руски интереси.Комунистите няма да спрат да предлагат нелепости, от рода на "Балканска федерация", но с център Белград.С Румъния сме вече обединени, в ЕС и НАТО.Витанов, като верен комунист и слуга на Русия, се опитва да отслаби ЕС с регионални "обединения", за да подпомогне Путин, който иска да унищожи ЕС. Че и Сърбия, с център Белград? Не, мерси, този филм вече сме го гледали.
25
3
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 8 месеца
Eдна част от населението на Гърция е с български произход, макар самосъзнанието им да е променено. Тесалия е била населена предимно с българи, които адептите на Мегали идеята са наричали "славяногласни елини". В Беломорска Тракия и до днес най-възрастните свободно говорят македонския диалект на българския език. В Гърция не са малко и потомците на цинцарите - най-чистото коренно население на Балканите, рОманизирано след римската инванзия тук.Потомци на цинцари има по целия Балкански полуостров.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Aйge нeмa нyжga...
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво ще обединяваш, ние ставаме нетен консуматор за всичко Гръцко. Все едно сме 1830.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И този ли се продаде на сърбите?
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С кого точно да се обединим, като ние сме различни от всички на Балканите патрЕоте :)) Разбира се румънците или влахите както ги знаем ни мразят най-малко, виж за сърбите които ни наричат татари, гърците които също ни мразят и турците които са нож с 2 остриета не гарантирам да ни обичат, по скоро ни мразят :)))
20
5
 
7
 
! Отговори
Обединена Европа преди 8 месеца
Нали вече сме обединени в ЕС?... Какви са тия нови измислици?
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Идеята е добра няма значение кой я предлага. Аз също преди съм писал тука, че Балканите трябва да се обединят по примера на Висшеградската четворка, не знаех, че и други са предлагали тая идея. Само че не трябва да членуват само Балкански страни от ЕС, а и извън ЕС, като Сърбия, Турция и др. Тези които са в ЕС ще налагат интересите си в ЕС, но тая организация трябва да има тежест и извън ЕС, така че трябва да членуват и страни извън ЕС.