България плаща и лихвите по заемите на Украйна

Даваме на Киев още 26,7 млн. лева за периода 2024-2027 г.
309
България плаща и лихвите по заемите на Украйна
Снимка: БГНЕС

Втора финансова помощ за Украйна одобриха депутатите само за ден.

С ратифицираното на споразумението за финансовия принос на страната ни за помощта от ЕС към Украйна ще бъдат отпуснати милиони левове.

Става въпрос за Инструмента „Макрофинансова помощ+“, който предвижда Европейският съюз да заеме средства от капиталовите пазари или от финансови институции, за да предостави на Украйна изключително преференциални заеми през 2023 г. с максимален размер до общо 18 млрд. евро. ЕС се ангажира също така, в случай на постъпване на искане от украинска страна, да поеме лихвите по заемите, като отпусне т.нар. "лихвена субсидия" и по този начин допълнително облекчи Украйна от финансовата тежест по обслужването на заемите.

Още по темата

За да се обезпечат средствата за покриване на лихвата, държавите членки ще внесат допълнителни вноски в бюджета на ЕС, като съгласно одобреното споразумение приносът от България ще бъде в размер до 26,7 млн. лева за периода 2024-2027 г. или средно до 6,7 млн. лева годишно.

И този път от БСП и „Възраждане“ бяха против.

„Когато обсъждаме стотинките за българското образование, здравеопазване, подписваме чек след чек за масрафа на чужди държави и чужди интереси“, скочи левият Румен Гечев.

Димо Дренчев от „Възраждане“ коментира, че става дума за реални пари, които трябва да внесем.

„Страните, които правят пози подарък, сега ще плащат и лихвите на Украйна“, отсече той и призова депутатите да се въздържат от тази „разсипия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още по темата: помощ за Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европейският фашизъм не е успявал през годините, въпреки че се е съхранил в някои държави. Сега идва модерната му форма зад океана - купуваш си правителства с големи пари, подчиняваш държави, налагаш им измислени ценности, въоръжаваш ги и после ги гориш в името на своята кауза. Хем агнето изядено, хем вълкът сит! Утре като клекнат от ЕС и САЩ пред Путин и като се прегърнат ще се окаже, че ние май сме попаднали във ф,екалната яма и никой не иска да се цапа с нас.
158
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не правете дарения за Уницеф и други, подканящи ви от различни вериги!
157
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 199 " Не знам ама"! Ти в Училище ли си бре? Разбра ли каквото е написал човека Педанте??! Гаранция че си разбрал! И щом си разбрал,какво Лаеш още? Тук ,нито го знаеш от телефон или комп пише.На телефона пишеш едно а излиза Друго!!!Та колкото и да си *** схващаш какво е искал да каже човечеца! Аре спри се вече!!
156
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нов вариант на БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ
155
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ето така преди 1944 са си правили каквото си искат управниците на гърба на населението, но не са се сетили, че ще има видов ден на Народния съд. Волът рие, на гърба му пада. Накрая ще докарат такъв социален взрив, че ще повторим Румъния и ще ги задминем, ако така продължават достатъчно дълго
154
36
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По евтино е да поемем част от разходите за борба с Русия сега, отколкото по-късно. Нещо по-вече всеки лев приход за Украйна е лев разход за Русия и лев по-малко ресурс на Русия за политическо инженерство в България. И аз четох, че за 20 години Путин е натрупал милиарди. Но това е мнение, както и за Зеленски, което не придружено от факти. Да се вярва на мнения е липса на критично мислене и белег за нисък интелект.
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ти от коя страна на барикадата си? И защо толкова страдаш?
152
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А колко спечели България от оръжието , което продаде на Украйна. Ако беше по-организирана щеше да спечели и милиарди от товари , пренасочени от Одеса. Със сигурност Констанца обира целия товаропоток към Южна Украйна
151
33
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Това, което прави Украйна и украинците, с пари не може да се плати, тьпигьози! Това е нещо, което се случва веднъж на хилядолетие. Вие може само да благодарите на Господ, че сте от тая страна на барикадата и че имате такива съюзници, макар че не го заслужавате.
150
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това с печалбата на.300 млн от търговски оборот с Украйна минплатамгодинамси беше изхвърляне. Горе-долу толкова загубиха обаче българските фермери от сринатите цени на украинската пшеница и слънчоглед.
149
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До 128 Нито един от тези крадци, мошеници и мафиоти нямаше "най-много гласове" обаче посолството намери как да ни ги сложи на врата като хамут
148
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дайте една заплата на Зеленски и още една заплата на Израел. Бедните евреи, трябва да им помогнете да извършват геноцид над славяните и палестинците! Вие сте много загубен народ, знаете ли?
147
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Сата Нато - има ли право всяка окупирана територия да се бори за независимост или има значение от кой е окупирана?
146
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Депутатът от "Възраждане" нищо не разбира от политика! Защо е влязъл в нея? Въобще си няма понятие,че България е спечелила над 300 млн. от търговския оборот с Украйна за 2022г. На заема(с лихви или без) по света му казват ИНВЕСТИЦИЯ за в бъдеще! Но "възрожденците" разчитат на други заеми,които вече са невъзвръщаеми!
145
9
 
1
 
! Отговори
Войко преди 5 месеца
До Само питамКолкото и да не ти се вярва другата държава дето плаща на укрите са ... САЩ ! Имам предвид американския народ , и тях никой не ги пита .
144
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До индианец от резерват Не е държава, а окупирана територия, бананова република, подчинена на САЩ
143
3
 
8
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
До Анонимен173. Сакън, не им давайте идеи, че ще вземат да ги приложат. Един вече искаше да даваме заплати за скъпоценните...
142
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да, ама яловите демократи, които продават малките си гласуват за
141
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И не трийте ми отговорете това не може да е Бг парламент
140
22
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Важното е, че Зеленски си купи две яхти за 75 милиона евро -----////----- Зеленски заслужава и пет яхти за това, което направи с Путин.