Радев няма да присъства на клетвата на новите конституционни съдии

Държавният глава: Неприемливо е думите да противоречат на действията
26 яну 2024 10:18, Елка Василева
176
Радев няма да присъства на клетвата на новите конституционни съдии
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд, съобщиха от Президентството.

Още по темата
Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, е позицията на президента.

Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите.

Както е известно, новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще положат клетва днес. Церемонията ще се проведе в присъствието на председателя на Народното събрание и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

На 19 януари Народното събрание избра Белазелков и Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Депутатите приеха и мандатът на новите конституционни съдии да бъде 9 години.

Президентът Румен Радев от своя страна сезира Конституционния съд срещу избора на новите съдии и призова да не полагат клетва, докато не се произнесе по казуса.

Последва и общо искане от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" до Конституционния съд срещу избора на Атанасова и Белазелков.

За отмяна на избора призоваха и адвокати от цялата страна.

Проведе се и граждански протест с искане за прекратяване на процедурата и оттегляте на избраните магистрати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
5
 
! Отговори
все тая преди 3 месеца
тоя и без друго никои не го отразява къв е що е. Всички ги канят по чужбина ходят договарят се нашия от чупpечене вика много било лошо. Какво се меси в квотата на парламента, той си има негови хора, ама май са по малко и няма да стане номера с обжалването на промените. И човекот остана без власт ако се стигне до служебно пак. А ако направи миpизлива партия с бивши ДС-та, ще стане като с Първанката, няма как да си разделят електората корнелка и костя и шафъора на pуски варели.
66
8
 
5
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
Дали ще присъства той или мутрофанова е все тая...
65
0
 
3
 
! Отговори
spec OzIRACIA преди 3 месеца
zasmyrde na.. razvalena riba s sol
64
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бойко Борисов: Магаре да бях вързал, щяха да го изберат
63
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Юмрукът по закон е длъжен да присъства на полагане на клетвата- кой нарушава законите- юмрука естествено- той руши закони и правила...
62
4
 
7
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
Юмруците и божковистите свалиха Борисов с невероятни атаки и си повярваха че са само те единствени власт Служебни президента управлява еднолично държавата но хоп изненада и сега пак се започна юмруци божковисти саботажи с цел влас власт власт
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще е голямо шоу ако Пеевски е кандидатурата на сглобката за президент. Щом Деса може да я уредят за Конституционен съдия , защо Пеевски да не е президент. Защооо
60
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тлъстият похотливец Матю Харев вече овладява и Конституционния съд. Чрез мутресата си Деса Ниметчийката от Дуловските села - про ста, арогатна и без образование. Но безпределно вярна на Вожда, особено под завивките.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хора кой ти ги доведе първи тези дето сега ги плюете че и с чуждо гражданство били когато ги прави министри а защо смешни сте много ясно че всеки си слага неговите но пак се вижда че какво като са твой хора пак ще те измамят ако им изнася
57
7
 
13
 
! Отговори
смях преди 3 месеца
Сглобката е най голямото зло и само лъжат и наглеят. Представиха най големия си провал, че не ни приемат в Шенген, за успех, защото можело да си вземете кораб от Бургас и след 3 седмици да стигнете по вода без да си покажете паспорта в Генуа. В същото време опашките по границите ни с Гърция и Румъния лятото ще са по 5 км, ама няма проблеми.
56
4
 
7
 
! Отговори
Волен преди 3 месеца
Важното е, че ще присъства на клетвата за вечна любов между Коцето и Цончо!
55
2
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
В ТАЗИ ДЪРЖАВА ХОРА С ВЛАСТ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ЖЕЛАЯТ И НИКОЙ И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ГИ НАКАРА ДА СИ ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ЗА КОИТО СА ИЗБРАНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ
54
12
 
14
 
! Отговори
Той преди 3 месеца
Радев остана единственият който брани България от пагубната сглобка.
53
13
 
12
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Браво на президента.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изненада ще е както на село отворят ново кафе и една седмица е популярно щото е ново после само кафеджията скучае сам по цял ден или със някой друг алкохолик
51
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво направи до тук сглобката. Прекрати разследванията и делата срещу ББ и Кирил Петков. Назначи си свой прокурор, назначиха си свои съдии, назначиха си свои хора във всички регулатори. Така я разбират демокрацията. Но най забележителнотото е как подариха 100 бетеера за да купят нови за 2 милиарда, как подариха 2 реактора за Белене за да строят два за 20 милиарда , как приеха да ни пазят турски изтребители.
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 47, поемам своята част от вината че гласувах за това недоразумение, ама няма как да знаем че някой е ЛЪЖЕЦ, не го пише на челото му
49
11
 
10
 
! Отговори
Митев преди 3 месеца
Радев се държи като ощипана госпожица . Стана смешен вече
48
5
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 3 месеца
До Анонимен 23 Слави Василев ти ли си ве ?Нещо си се объркал ,объркал си се другарю да наричаш това недоразумение демократ и държавник .Мразеше едни викаше им мутри свали ги,сложи други после ги изкара шарлатани,наруши Конституцията един канадец стана министър,изкара че Крим бил Руски,че и взе че взе жената на Гошо Свиленския - горкия.