България дава 60 000 евро на Украйна за реформи за членство в ЕС

Средствата са за четири години
Обновена: 16 фев 2024 11:22 | 16 фев 2024 11:16, Камелия Цветанова
219
България дава 60 000 евро на Украйна за реформи за членство в ЕС
Снимка: БГНЕС

България ще осигури 60 000 евро (117 350 лв.) за програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която подпомага реформите в Украйна, решиха депутатите.
 
Програмата на ОИСР за Украйна беше официално обявена на годишната министерска среща на Организацията, която се проведе на 7 и 8 юни миналата година в Париж. Нейната цел е да подпомогне усилията на Украйна в процеса на реформи и подготовката й за членство в ЕС и ОИСР.

Периодът на изпълнение на Програмата е четири години, което би следвало да предостави достатъчно време на Украйна да постигне реални резултати и ще позволи на ОИСР да оцени нейния капацитет за усвояване и политическата ѝ воля да провежда необходимите реформи. Дейностите и мерките, заложени в Програмата, са на обща стойност 16,5 млн. евро за целия четиригодишен период.

В съответствие със споразумението България ще предостави на ОИСР финансов принос в размер на 60 000 евро като средствата ще дойдат от бюджета на външно министерство.

По време на дебата от опозицията се изказаха против отпускането на помощта.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов попита "защо българските данъкоплатци трябва да хранят бедна Украйна".

"Дайте пари от джобовете си и не обяснявайте, че се изисква доброволно финансиране, защото това не е доброволно", обърна се той към депутатите от мнозинството.

"Българските села са в окаяно състояние, а управляващите не мислят за проблемите. Те не се интересуват от българските села, защото тяхната цел е да унищожат страната и българския народ, това са лицемерни антибългари", скочи още Костадинов.

Съпартиецът му Ивайло Чорбов коментира, че украинци в България са му споделили, че в Украйна управляващите са банда разбойници и убийци. По думите му помощта ще отиде за елита на Украйна, а хората ще продължат да страдат

Според Кристиан Вигенин от БСП, социалистите се отнасят леко скептично към отпускането на тази помощ, защото в Украйна има голяма доза корупция.

Иван Ченчев от БСП коментира, че проблемите в България са достатъчно, за да обсъжда точно сега НС помощ за Украйна.

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че тези помощи са предвидени в бюджета на МВнР и са за хуманитарни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
20
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 3 месеца
Вън наглите окраинци!
167
1
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Аз исках да си купя палат, но си купих палатка. Исках да се возя на джип, ама отидох на джипи. Рекох да стана програмист, ама си останах он.нист. Еггати живота интересен :p
166
10
 
1
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 3 месеца
Навални умря. Мир на праха Му!
165
1
 
20
 
! Отговори
Комунизъм в действие преди 3 месеца
За болниците няма, но за чужденците има.
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
от 171 до краваря 166!
163
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 160 Кравар, я кажи виждал ли си "палата" на Костадинов? Знаеш ли къде се намира? Кажи веее, кравар? "Палата" му е на брега на мизерното Варненско езеро до Звездица. "Палата" му е двуетажна къща с по три стаи на етаж, а до самата къща няма асфалт , а черен път. Дворът му е 10 на 5 метра, кравар. Това ли е палат за теб? Кравар, палат е на Доган на Росенец дето струва поне 20 милиона. Разбра ли ве, кравар?
162
3
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Сирски обеща изненади за руснаците в Авдеевка. Чудно, да няма да им осигурява урни за изборите? То с какво друго да ги изненада, не знам. Или пък може да им подари някой друг старлинк, както американците подариха на талибаните хитри неща.
161
5
 
6
 
! Отговори
Ром'с преди 3 месеца
Алексей Навални почина в затвора,жалко ( (Бяхме в едно кафе заедно през една маса и ми направи много добро впечатление)Жалко,много жалко ,че почина Навални.
160
3
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Аз/145 "Народа събира пари да изпрати деца в чужбина за лечение - правителството "помага" финансово на уРкаина." - ми кат е про'с'т народът да гласува за ЕС - заслужава си го. Тиквата каза ли ви на про'с'таците дет искате ЕС ценности, че само мачкане заслужавате? Каза ви? Разбрахте ли го? Не. Защо? Защото СТЕ про'с'ти. Факти.
159
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 160, многократно по-евтин е от палата на Копейкин! Между другото основната идея на събирането на капачки е за да не замърсявате природата с пpoстащината си
158
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Малко са - трябва милион пъти по толкова да дадем. Все пак не са много държавите дет 85% са про'с'таците дет гласуват за ЕС и ценностите му. Денков да тегли 60 милиарда евро заем и да ги дари веднага на Украйна! Така ще измие и срама дето неграмотните и некадърни евроатлантически про'с'таци, дет гласуват за ЕС да им даде една МРЗ не дариха 1000 лева когато Киро ги призова. Факти.
157
3
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Абе кажете колко кока е това, стига сте кълнели.
156
3
 
10
 
! Отговори
Кое колко за какво!? преди 3 месеца
Извинете, колко е цената на един кувьоз, че ми писна да събирам капачки?
155
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Joko Ти ли бе русофилино, ще казваш на кой да дават и на кой да не дават?
154
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Joko, такива пропаднали неудачници като тебе сте толкова безизвестни и никому непотребни, че абсолютно е все тая какво си разрешил и какво не! Ти и на жена си не разрешаваш да ти изневерява, ама тя по цял ден обикаля махалата
153
3
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Ако ги бяха дали Байдъновците тия пари в Америка и с печалба 90%, щяха да отидат в Украйна 6000. Някой да ми иаже, колко кока е това, че съм си забравил халваджийския тефтер.
152
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 150 Ами той и Путин тръгна да я закрива ама ръжецата се оказа 3 пъти по-голяма от устата на джуджето
151
3
 
17
 
! Отговори
мика преди 3 месеца
В европейския парламент вече им излязоха пришки от пляскане заради нашите депутати, подаряват всичко което им се докопа до ръчичките на Украйна, такива верни кучета не са имали никъде досега.
150
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До хммм абсолютно прав сте. Не им пука че страната е в разруха, а те се карат кой да води бащина дружина, и на кой да се натягат.
149
6
 
12
 
! Отговори
Joko преди 3 месеца
Кой ви каза , че можете да говорите и да давате пари от името на България ? Аз и много фруги не сме ви упълномощили да финансирате дневните разходи на смейството Зиильонски !