България дава 60 000 евро на Украйна за реформи за членство в ЕС

Средствата са за четири години
Обновена: 16 фев 2024 11:22 | 16 фев 2024 11:16, Камелия Цветанова
219
България дава 60 000 евро на Украйна за реформи за членство в ЕС
Снимка: БГНЕС

България ще осигури 60 000 евро (117 350 лв.) за програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която подпомага реформите в Украйна, решиха депутатите.
 
Програмата на ОИСР за Украйна беше официално обявена на годишната министерска среща на Организацията, която се проведе на 7 и 8 юни миналата година в Париж. Нейната цел е да подпомогне усилията на Украйна в процеса на реформи и подготовката й за членство в ЕС и ОИСР.

Периодът на изпълнение на Програмата е четири години, което би следвало да предостави достатъчно време на Украйна да постигне реални резултати и ще позволи на ОИСР да оцени нейния капацитет за усвояване и политическата ѝ воля да провежда необходимите реформи. Дейностите и мерките, заложени в Програмата, са на обща стойност 16,5 млн. евро за целия четиригодишен период.

В съответствие със споразумението България ще предостави на ОИСР финансов принос в размер на 60 000 евро като средствата ще дойдат от бюджета на външно министерство.

По време на дебата от опозицията се изказаха против отпускането на помощта.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов попита "защо българските данъкоплатци трябва да хранят бедна Украйна".

"Дайте пари от джобовете си и не обяснявайте, че се изисква доброволно финансиране, защото това не е доброволно", обърна се той към депутатите от мнозинството.

"Българските села са в окаяно състояние, а управляващите не мислят за проблемите. Те не се интересуват от българските села, защото тяхната цел е да унищожат страната и българския народ, това са лицемерни антибългари", скочи още Костадинов.

Съпартиецът му Ивайло Чорбов коментира, че украинци в България са му споделили, че в Украйна управляващите са банда разбойници и убийци. По думите му помощта ще отиде за елита на Украйна, а хората ще продължат да страдат

Според Кристиан Вигенин от БСП, социалистите се отнасят леко скептично към отпускането на тази помощ, защото в Украйна има голяма доза корупция.

Иван Ченчев от БСП коментира, че проблемите в България са достатъчно, за да обсъжда точно сега НС помощ за Украйна.

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че тези помощи са предвидени в бюджета на МВнР и са за хуманитарни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още в началото на войната Дългия и хората му направиха това :"СЛАВИ, АЗИС И КУ-КУ БЕНД ПРЕГЪРНИ МЕ / PREGARNI ME (Океан Ельзи - "Обйми" COVER)" Тогава още не знаех какви са украинците в крайна сметка. Даже едвам не пуснах сълза като я чух за пръв път песента. Сега съм настроен на 180 градуса. Никакво съжаление за тези ....
147
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Българка Русначка.
146
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига сте хвърляли пари на вятъра! Закривайте тази измислена държава! Вън пара,зитите от България!
145
3
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
БЪЛГАРСКИТЕ НАТООООООВЦИ НЕ ДАВАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ !!!
144
3
 
10
 
! Отговори
хммм преди 3 месеца
Тези нашите продажници ги раздават тези пари все едно от майка им и баща им са наследство.
143
3
 
6
 
! Отговори
Украйна преди 3 месеца
Преди рефорите ще купим снаряди на двойна цена, а половинете от парите ще отидат в джоба на Зеля и Тагаря. Преди да има мир, не може да има реформи.
142
4
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Народа събира пари да изпрати деца в чужбина за лечение - правителството "помага" финансово на уРкаина....... Много жал има в начите политици, само че не към народа който ги е избрал!
141
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 142... 60 000 евро е смешно за една държава, но по-смешното е че даваме тази мижава сума на наркомана. Но всичко си има причинно следствена връзка. Наркоманът е просяк на 100%. И 100 лева да му дадеш той ще ги приеме с усмивка. А ние по този начин пък падаме на нивото му. Понял, кравар?
140
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важното е от посолството да са доволни. Да го д*ухат бедните.
139
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пропаднали копейки, да се помага на жертвата е нормално човешко състояние! Ненормалното е вашето - да подкрепяте терориста и убиеца! А 60 000 евро за една държава е смешна сума, и дори не е нужно да излиза по сайтовете
138
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеления просяк-джебчия днес е в немско, утре ще е във френско. пазете джобовете другата седмица.
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тагаренко, дай пример...нарамвай калашника кубинките обувай слагай каскетЯ и бегом марш да защитаваш наркомана. Ние сме след теб!
136
2
 
7
 
! Отговори
да преди 3 месеца
украинските тър.теи са гевезето на света - до сега ги подържаха руснаците, сега европейците!...не е луд който яде баницата...
135
8
 
1
 
! Отговори
Тагаренко преди 3 месеца
Време е да пратим и жива сила. Слава Украине!
134
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А бря нашите продажби политици станаха по украинци от украинците
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 132 Мда тя и Варна се води 340 000 души, но тези са с адресна регистрация, а е в момента към 500 000 души. София и тя се води 1,2 милиона а е реално 2 милиона души, смееешник!
132
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
пари на вятъра. 100% ще бъдат откраднати.
131
2
 
17
 
! Отговори
Армагедон преди 3 месеца
За Украйна има пари, а за пенсионерите по 40лв добавка няма
130
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добро дело е да се помага, но разумно. Когато се харчи неразумно, с хвърляне на пари на вятъра е безумие. От години бг деца имат крещяша нужда да се лекуват в една модерна, добре оборудвана национална болница, където са събрани на едно място всички педиатрични светила. Но това е втрорстепенна грижа. Сега всичко отива за една война, която е крайно време да спре и да се преговаря, а не да се разгаря.
129
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До псевдо - пловдивчанин, че то в цял Пловдив няма 500 000, а пък и винаги там евро-атлантическите партии печелят с огромно мнозинство! Май само по ЛЪЖИТЕ ви бива вас копейките