България дава 60 000 евро на Украйна за реформи за членство в ЕС

Средствата са за четири години
Обновена: 16 фев 2024 11:22 | 16 фев 2024 11:16, Камелия Цветанова
219
България дава 60 000 евро на Украйна за реформи за членство в ЕС
Снимка: БГНЕС

България ще осигури 60 000 евро (117 350 лв.) за програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която подпомага реформите в Украйна, решиха депутатите.
 
Програмата на ОИСР за Украйна беше официално обявена на годишната министерска среща на Организацията, която се проведе на 7 и 8 юни миналата година в Париж. Нейната цел е да подпомогне усилията на Украйна в процеса на реформи и подготовката й за членство в ЕС и ОИСР.

Периодът на изпълнение на Програмата е четири години, което би следвало да предостави достатъчно време на Украйна да постигне реални резултати и ще позволи на ОИСР да оцени нейния капацитет за усвояване и политическата ѝ воля да провежда необходимите реформи. Дейностите и мерките, заложени в Програмата, са на обща стойност 16,5 млн. евро за целия четиригодишен период.

В съответствие със споразумението България ще предостави на ОИСР финансов принос в размер на 60 000 евро като средствата ще дойдат от бюджета на външно министерство.

По време на дебата от опозицията се изказаха против отпускането на помощта.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов попита "защо българските данъкоплатци трябва да хранят бедна Украйна".

"Дайте пари от джобовете си и не обяснявайте, че се изисква доброволно финансиране, защото това не е доброволно", обърна се той към депутатите от мнозинството.

"Българските села са в окаяно състояние, а управляващите не мислят за проблемите. Те не се интересуват от българските села, защото тяхната цел е да унищожат страната и българския народ, това са лицемерни антибългари", скочи още Костадинов.

Съпартиецът му Ивайло Чорбов коментира, че украинци в България са му споделили, че в Украйна управляващите са банда разбойници и убийци. По думите му помощта ще отиде за елита на Украйна, а хората ще продължат да страдат

Според Кристиан Вигенин от БСП, социалистите се отнасят леко скептично към отпускането на тази помощ, защото в Украйна има голяма доза корупция.

Иван Ченчев от БСП коментира, че проблемите в България са достатъчно, за да обсъжда точно сега НС помощ за Украйна.

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че тези помощи са предвидени в бюджета на МВнР и са за хуманитарни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
12
 
! Отговори
До 129 преди 3 месеца
Е това ви остана на вас евроатлантиците. Като не можете да побеждавате на други фронтове, се радвате на победите срещу паметници.
127
1
 
3
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 3 месеца
Как мислиш, келешче? Само на келееееш ще ми станеш ако дойдеш в Пловдив. Една Маааайна ти го обещава и още 500 000 майнииии!
126
12
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
Копейки видяхме ви как опазихте паметника на съветската армия:):):)Как мислите Альошата в Пловдив ше го опазите ли?:):):)
125
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно време преди да влезнем в ЕС и на нас правителствата на страните от ЕС ни пращаха помощи, тогава що никоя копейка ни рива, че вместо в корумпирана България могат да си харчат тия пари за тях си.
124
2
 
13
 
! Отговори
Зеленски преди 3 месеца
Е..Хаа.аа. Ще има Ла.па.ница
123
3
 
5
 
! Отговори
Навални преди 3 месеца
дo 119 Келешченце, в сибирските затвори има даже нет и оттам ако трябва ще го плюем Вовата, но няма защо щом и в затвора ни е осигурил нет. Разбра ли ве, краварски кееелеш?? Муахахаххахаа....
122
0
 
10
 
! Отговори
32335445 преди 3 месеца
Тия пари са им за един ден консултантски услуги по някоя от преговорните глави.
121
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вместо да се седне на масата за мирни преговори, се изпращат все повече и повече военна техника. Изпразниха си складовете, сега парични помощи от бедни страни които едвам кретат. Един наш хубавец депутат дори най- цинично говори в НС, че печелим от войната. Като сте такива патриоти, дарявайте си тлъстите депутатски заплати и дайте пример- идете да се биете на фронта. Но няма да го направите, защото сте страхливци. Силата ви е да плямпате по студията.
120
2
 
14
 
! Отговори
До Укро феновете преди 3 месеца
В същото време по украинските Телеграм канали течат рев и паника заради тежкото положение на Укро Вермахта в Авдеевка и фактически невъзможността за организирано изтегляне от града. Очертава се Мариупол 2.0
119
15
 
4
 
! Отговори
БРАВО преди 3 месеца
Братска помощ за нападнататот руския агресор Украйна!
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 120 Брат, сменяш гласните и по възможност съгласните от кирилица на латиница. Разбира се за някои думи не става номера, но те са много малко. Аз поне тоя номер практикувам.
117
10
 
3
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
До уточнение. Не познаваш хора дарявали на украински бежанци просто защото такава ти е средата. В първите месеци на войната и аз и повечето ми познати дарявахме памперси, тетрадки , хигиенни материали и въобще кой каквото може. Това е елементарен жест на съпричастност към хората избягали от война. Не се и надявам да проумееш какво е човечност и каква е разликата между хората и животните.
116
19
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
Тихо копейки!Радвайте се на демокрацията в България и на малкото,че имате право да пишете в интернет срещу правителството,защото в Русия за такива работи Вовата щеше да ви прати за Сибир с еднопосочен билет:):):):)
115
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 117 Ми тя жена му на наркомана преди малко Олена Зеленска си даде мнението по въпроса за 60-тте бона в тази статия. Виж надолу в коментарите. Муахахахахаа...
114
1
 
9
 
! Отговори
Юлия преди 3 месеца
Кат им знам на нашите aпaши комисионите, повече от половината ще се върнат обратно ресто.
113
2
 
18
 
! Отговори
тТт преди 3 месеца
Тези пари спокойно може да ги отпишите! -))) Все едно да наливате масло в огъня!
112
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само 60 000 евро - туй е един шопинг на фрау Зеленска до Париж и Лондон :)))
111
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това което върши властващата политическа върхушка е безумие. Досега нямат един полезен ход, а раздават с лесна ръка народни пари тези натегачи. Всичко направено досега се руши, с просто око се вижда деградацията и обедняването във всяка сфера. Но кой му пука, че хората изнемогват. Нали чукаме токовете. Ами гласувалите за хвърляне на пари на вятъра да си дарят депутатските заплати!
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 111 Брат, ти не знаеш ли как да преодоляваш автоматичната цензура в този сайт, че да не ти се налага да изписваш "сааапун" вместо нормалното "caпун"??? :))))
109
2
 
22
 
! Отговори
Жорко преди 3 месеца
Бедняшка помощ. Че той на Олена Зеленска шопинга в Монте Карло струва повече.